Gebruik van een katalysator bij een houtkachel

Een houtkachel met katalysator zorgt voor lagere uitstoot van fijnstof als gevolg van de tertiaire verbranding van gassen en CO. Een interne katalysator zorgt er ook voor dat de verbranding op een veel lagere temperatuur plaats kan vinden wat de verbrandingstijd van het brandhout verlengt en dus op de stookkosten kan besparen. De katalysatoren of houtrookfilters die niet in de kachel zelf maar in de kachelpijp geplaatst worden zijn vooral interessant als je al een kachel hebt (zonder katalysator) en toch graag schoner wil stoken met minder houtrookgeur buitenshuis. Je wil je buren tenslotte graag te vriend houden. Een ABCAT houtrookfilter is hier een goed voorbeeld van.

Stookgedrag en kennis

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar het toepassen van een katalysator vergt wel een bepaald stookgedrag en kennis. Elke katalysator kan anders werken en raadpleeg daarom altijd goed de handleiding van de fabrikant. Bij vragen kunt u ons altijd mailen dan zorgen wij er voor dat uw vraag beantwoord wordt. U kunt dit soort vragen beter niet telefonisch stellen aangezien niet iedere medewerker beschikt over de benodigde productkennis. Sommige katalysatoren zijn kwetsbaar en er moet daarom altijd goed gedroogd brandhout gebruikt worden zonder vervuiling. Te droog hout is ook niet aan te raden omdat er met te droog hout sprake kan zijn van oververhitting. Maak daarom bij twijfel gebruik van een insteekthermometer om de rookgassen te meten en de juiste afstelling te garanderen. Bij een ABCAT houtrookfilter is het noodzakelijk om regelmatig een temperatuur hoger dan 300 graden Celsius te behalen.

Risico's van een katalysator bij onjuist gebruik

Bij Vermont Castings is het bijvoorbeeld erg belangrijk om de linker bypass klep te sluiten als de temperatuur van 240 graden (volgens de temperatuurmeter) is bereikt. Dan gaan de rookgassen namelijk over de katalysator. Als je dit niet doet dan kan de haard verbranden en vervalt de garantie! Externe houtrookfilters hebben niet deze specifieke restrictie of instructie en worden steeds populairder omdat de aandacht voor het milieu toeneemt, maar ook deze katalysatoren/houtrookfilters werken alleen maar als er eerst aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. De BOSS-IT checklist is hiervoor een handig hulpmiddel. Daarnaast is het erg belangrijk dat de rookgastemperatuur (minimaal 300 graden Celsius) tijdens elke stookcyclus voldoende piekt om de zelfreinigende werking van de katalysator goed te laten functioneren en de afbraak van chemische verbindingen te garanderen. Of de gewenste temperatuur behaald kan worden is eenvoudig te bepalen met een insteekthermometer die de rookgastemperatuur in de kern van de pijp direct boven of achter de kachel kan meten. Dankzij modernere houtkachels en betere verbrandingstechnieken daalt de uitstoot van fijnstof in Nederland de laatste jaren gestaag. Met een houtrookfilter kunnen we dit nog verder verbeteren.

Onderhoud van de katalysator

De katalysator moet regelmatig gereinigd worden. De  manier waarop verschilt per soort houtrookfilter. Voor een ingebouwde katalysator kan een paar keer reinigen per seizoen voldoende zijn. U kunt dit doen door bijv. met de stofzuiger de asresten uit de katalysator te zuigen. Gebruik geen compressor omdat dit de katalysator kan beschadigen! Een retrofit houtrookfilter zoals de ABCAT moet vaker gereinigd worden, tegelijk met het legen van de aslade bijvoorbeeld. Raadpleeg daarom de instructies die horen bij de katalysator. Vermijd altijd het verbranden van onvoldoende gedroogd brandhout of vervuild hout. Een katalysator kan heel wat stookseizoenen meegaan afhankelijk van gebruik en onderhoud, maar ook dit verschilt per soort en type.

Meer informatie over houtrookfilters en katalysatoren vindt u ook hier. 

De diameter van de pijp en houtrookfilter is afgestemd op het vermogen van de kachel, zoals u hieronder kunt zien.

125 mm -> voor een houtkachel tot circa 5kW vermogen
150 mm -> voor een houtkachel tot circa 8kW vermogen
180 mm -> voor een houtkachel tot circa 12kW vermogen
200 mm -> voor een houtkachel tot circa 15 kW vermogen