Waarom komen er barstjes in de keramiek laag van de haard?

Sommige kachels en haarden zijn voorzien van een stijlvolle mantel met delen van keramiek. Het leuke aan keramiek is dat de haard daardoor een hele andere uitstraling krijgt. Keramiek is namelijk in diverse kleuren verkrijgbaar. Wil je een kachel die meer opvalt dan de reguliere zwarte of grijze modellen? Kies dan een kachel uit die goed bij je interieur en bij jouw smaak past.

Craquelé, karaktervolle uitstraling

Na verloop van tijd kan de kleur van het keramiek een beetje veranderen onder invloed van hitte en gebruik. Ook kunnen er haarscheurtjes (ook wel craquelé genoemd) ontstaan. Geen paniek, dat hoort bij de natuurlijke kenmerken/eigenschappen van het materiaal en is geen enkel probleem, de kachel krijgt hierdoor juist meer karakter.

Natuurlijke eigenschappen en kenmerken

Het is begrijpelijk als je denkt dat dit wellicht een productiefout is maar dat is het gelukkig niet. Het craquelé is een kenmerk van keramisch geglazuurde producten waarbij veroudering en verhitting een rol speelt. Keramiek ademt en leeft. Haarscheurtjes in keramiek valt derhalve niet onder de productgarantie omdat het geen fabricagefout maar een kenmerk van het product is.