Hoe kan je roest op je tuinhaard voorkomen of oplossen?

Tuinhaarden zijn er in alle soorten, maten en uitvoeringen. Er zijn tuinhaarden van staal, gietijzer, corten staal en steen. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en kenmerken. Alle materialen gaan verweren onder invloed van het weer en vocht.

Bij staal zal dit zich uiten in roestvorming. Bij tuinkachels van corten staal is roestvorming juist de bedoeling. De mooie egale roestige kleur wordt veroorzaakt door koper in de legering. Wanneer een laagje roest ontstaat door oxidatie komt er als het ware een luchtafsluitende laag op het materiaal. Daardoor kan er geen zuurstof bijkomen waardoor de roestlaag als het ware een beschermlaag is tegen verder doorroesten. Hoe dikker het staal van de buitenkachel, hoe langer de terraskachel mee zal gaan. Bij stenen kachels krijg je op den duur te maken met groene aanslag. Sommige stenen buitenhaarden moeten beschermd worden tegen vorst. Als de steen poreus is kan hier namelijk vocht in trekken en dit zal door uitzetting tijdens vorst kunnen gaan barsten. Vraag bij je leverancier om instructies voor onderhoud en advies.

Roestvorming en onderhoud van je tuinhaard

De meeste tuinhaarden zijn gemaakt van metaal en voorzien van een zwarte, hittebestendige coating. Onder invloed van het weer is roestvorming niet te voorkomen. ook niet als de buitenhaard na gebruik afgedekt wordt met een beschermhoes of netjes onder een afdak wordt geplaatst. Daarom wordt roestvorming consequent uitgesloten bij de garantiebepalingen van fabrikanten. Als de haard afgedekt wordt of onder een veranda staat is de roestvorming wel minder erg dus het is zeker aan te raden om je buitenhaard niet de hele tijd buiten te laten staan. 

Door temperatuurverschillen, zeker bij tuinhaarden, zal het staal krimpen en uitzetten. Dit is een natuurlijk proces dat niet tegen te houden is. Als gevolg van het krimpen en uitzetten van het staal ontstaan er kleine haarscheurtjes in het plaatwerk en rondom de randjes. In deze haarscheurtjes zal uiteindelijk roest ontstaan. 

De zwarte coating is vaak decoratief van aard en kan de roestvorming slecht tijdelijk tegen houden. Je dient er dus altijd rekening mee te houden dat stalen of gecoate tuinhaarden en terraskachels zullen gaan roesten.

Er zijn verschillende manieren om roest te verwijderen en een haard te behandelen zodat deze zo lang mogelijk mee gaat en mooi blijft.

•    Lichte roestvorming

De meest effectieve manier is het verwijderen van roestaanslag met behulp van een schuursponsje. Hiermee poets je het roest grotendeels weg. Nadat je dit gedaan hebt is het belangrijk de plek te behandelen met een vuurvaste coating (hittebestendige lak).  Deze is verkrijgbaar in spuitbussen. Hiermee haal je de ergste aanslag van roest weg, verleng je de levensduur van je tuinkachel en voorkom je verdere roestvorming.

•    Hardnekkige roestvorming

Bij hardnekkige roest is een stevigere aanpak nodig. Borstel het oppervlak met een staalborstel om zo de bovenste laag te verwijderen. Zorg ervoor dat je bescherming draagt voor je mond omdat roest heel wat stof teweeg kan brengen. Dit is slecht voor je neus en longen. Gebruik daarna schuurpapier en wrijf hiermee over het oppervlak. Hoe hardnekkiger de roest, hoe grover het schuurpapier mag zijn. Neem vervolgens de kachel af met een oude doek om te zien hoeveel roest je al hebt verwijderd. Neem daarna fijn staalwol en wrijf hiermee over het oppervlak. Zorg dat je alle roest op deze manier verwijdert om de oxidatie tegen te gaan. Zo lang er nog oxidatie is, zal de roest blijven aanhouden. Nadat je dit gedaan hebt, is het belangrijk de plek opnieuw te voorzien van een vuurvaste coating (hittebestendige lak).

Voorkomen is beter dan genezen

Met goed onderhoud en preventie stel je de roestvorming zo lang mogelijk uit. De meest voor de hand liggende oplossing is het plaatsen van een beschermhoes over de kachel. Let er wel op dat kachel of haard goed is afgekoeld alvorens je de beschermhoes erover heen trekt. Als je de ruimte hebt en de kachel is verplaatsbaar is het ook een optie om de tuinhaard na gebruik in een schuur of onder een afdak te plaatsen. Tot slot kan je je haard behandelen met ouderwetse kachelpoets.

De kachelpoets kun je iets verdunnen met terpentine en vervolgens uitsmeren met een kwastje. Nadat je dit gedaan hebt moet je de poets goed uit poetsen met oude doeken of kranten. De eerste keer dat je de kachel of haard aansteekt walmt en stinkt het waarschijnlijk erg. De kachelpoets brandt dan in en je moet er dan niet te dicht bij  gaan zitten.

We hopen dat je iets hebt aan onze tips en adviezen en wensen je veel plezier met de tuinhaard.