Onderhoud van elektrische haarden met waterdamp of opti-myst effect

Bij elektrische haarden met waterdamp of opti-myst effect is het heel erg belangrijk om altijd goed de gebruikshandleiding te volgen van de fabrikant. Anders is de kans op defecten die niet onder de garantie vallen erg groot! Er zijn namelijk verschillende systemen, per fabrikant maar ook zelfs per type haard, die ook een ander soort onderhoud nodig hebben. Bij het ene systeem moet je juist gedistilleerd water gebruiken en bij het andere systeem absoluut niet! 

Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing

Bij het merk Faber zijn er op dit moment twee systemen. Het systeem met een blauwe watertank heeft absoluut gedistilleerd water nodig terwijl het systeem met een oranje watertank juist kraanwater nodig heeft en problemen krijgt als u gedistilleerd water gebruikt. Natuurlijk staat dit duidelijk vermeld in de gebruiksaanwijzing die u bij de haard krijgt. Het assortiment is namelijk aan verandering onderhevig.

Voorkomen is beter dan genezen... tijdig onderhoud

Een algemene richtlijn is dat u de haard TIJDIG en REGELMATIG schoon moet maken. Als u bijvoorbeeld de haard elke dag gebruikt moet u echt wel elke week even onderhoud plegen. Als er eenmaal sprake is van kalkaanslag bent u eigenlijk al te laat. Het schoonmaken moet namelijk gebeuren zonder schoonmaakmiddelen en een evt. borsteltje wat meegeleverd wordt. Is er eenmaal sprake van afzetting dan krijgt u dat maar moeilijk weg. Het gebruik van schoonmaakazijn wordt doorgaans afgeraden! De onderdelen zijn vaak kostbaar, dus voorkomen is beter dan genezen. De verdamper is uiteraard aan slijtage onderhevig heeft net als de lampen een beperkte levensduur van ongeveer 1 jaar (mits regelmatig gereinigd). 

Bijzonder vlameffect

Even nog een uitleg over de werking. Het bijzondere vlameffect wordt gerealiseerd door een ultra-fijne waterdamp te verlichten. In de haarden zitten waterreservoirs, dit water wordt verwarmd. Hierdoor verdampt het, door de bijzonder verlichting geeft dit een zeer realistisch en levendig rook/vlam effect. Hoe echt dit vuur ook lijkt, het is niet warm. Daarnaast is het ook uiterst milieuvriendelijk. Goed onderhoud zorgt er voor dat u hier lang plezier aan kunt beleven.