Wanneer binnenwerk van houtkachel vervangen?

Hoe weet ik of ik het binnenwerk van mijn houtkachel moet vervangen? 

Het binnenwerk van een houtkachel dient ter bescherming van het casco van de kachel. Een binnenwerk kan van verschillende materialen gemaakt zijn zoals vuurvaste steen van chamotte, vermiculiet, skamolex of gietijzer. Als er een klein scheurtje zit in het binnenwerk van de kachel is dat geen enkel probleem. Het binnenwerk bestaat tenslotte ook uit meerdere panelen en daar zit ook een kier tussen. Als de scheuren zo groot zijn dat er stukken uit vallen en het casco van de kachel zichtbaar wordt dan is het wel belangrijk om het binnenwerk meteen te vervangen en niet meer te stoken.

Binnenwerk vroegtijdig bestellen

Als u slijtage ziet, dan is het verstandig om alvast een binnenwerk te bestellen en in huis klaar te leggen. De onderdelen van kachels zijn namelijk niet altijd snel leverbaar. Sommige onderdelen komen uit het buitenland en worden pas verzonden als de bestelling groot genoeg is om de kosten laag te houden. Dan kan het dus zo twee maanden duren voordat u een nieuw binnenwerk heeft. Als u al die tijd niet kunt stoken is dat natuurlijk niet prettig. Overigens zijn de onderdelen voor veelvoorkomende kachels vaak wel op voorraad, maar dan nog is het fijn om zelf alvast voorbereid te zijn.

Oorzaak van breuk binnenwerk

Het binnenwerk van een houtkachel gaat kapot door slijtage en door mechanische belasting (een houtblok wat tegen het binnenwerk aan valt bijv.) en valt daarom niet onder de fabrieksgarantie. Het binnenwerk van een kachel is tegenwoordig vaak van vermiculiet gemaakt wat vrij kwetsbaar kan zijn in vergelijking met bijvoorbeeld gietijzer. Gietijzer heeft echter weer de gewoonte dat het na verloop van tijd krom trekt en dat gebeurt met vermiculiet niet. De reden dat vermiculiet tegenwoordig vaak toegepast wordt heeft te maken met de eisen die aan kachels gesteld worden. Deze zijn steeds strenger en de kachel moeten steeds zuiniger en milieuvriendelijker presteren. De prestaties van een kachel worden verbeterd door een goed isolerend binnenwerk met speciale eigenschappen zoals vermiculiet.