Gaskachel of gashaard storing

Als een gashaard of gaskachel het niet meer (goed) doet is in 95% van de gevallen de oorzaak te vinden in de batterijen van de afstandsbediening. Deze zijn dan te zwak om de gashaard te laten ontsteken. Wanneer de batterijen (bijna) leeg zijn hoort u bij het ontsteken aan het einde van de reguliere piepsignalen soms 3 x korte/snelle piepjes of de haard reageert helemaal niet meer (dit kan per merk verschillen). De meeste gashaarden worden ontstoken met een set van een handzender (oftewel afstandsbediening) èn een ontvanger. De ontvanger zit meestal bij de bediening van de kachel achter het serviceluik. Soms zit deze direct onder de haard of het plateau, of is hij weggewerkt in een meubel of koof/boezem.

Batterijen in zender en ontvanger

De batterijen van de afstandsbediening en ontvanger gaan ongeveer 1 jaar mee. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de batterijen. Gebruik bij voorkeur batterijen van een goed merk en gebruik géén oplaadbare batterijen. Gebruik geen batterijen die al een lange tijd bij u thuis liggen. Verkeerde plaatsing van batterijen kan de elektronica of aandrijving onherstelbaar beschadigen. Meer advies over de batterijen in uw sfeerhaard vindt u hier.

Vervang de batterijen van de ontvanger alleen als de gashaard volledig uitgeschakeld is. Open het batterijdekseltje achter op de ontvanger en vervang de 4 penlite batterijen (1,5V AA). Controleer of de batterijen goed geplaatst zijn. Wanneer de batterijen goed geplaatst zijn hoort u ter bevestiging meestal een geluidsignaal. Sluit de deksel en plaats de ontvanger weer terug in de houder.

Zijn de batterijen van de zender en de ontvanger vervangen, maar ontsteekt de haard nog niet òf werkt de haard nog niet naar behoren? Dan kan het zijn dat de instellingen van het gasregelblok niet goed ingesteld staan. Het gasregelblok bevindt zich meestal in het bedieningsluik. Controleer of de instellingen op het gasregelblok en handzender juist ingesteld staan. Ook kan het helpen om de haard te 'resetten'. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw haard. 

Jaarlijks onderhoud

Zijn de problemen nog niet opgelost? Regelmatig (jaarlijks) onderhoud is belangrijk voor uw veiligheid maar ook voor de levensduur van uw haard. Heeft u geen onderhoud laten plegen dit jaar dan is er waarschijnlijk sprake van vervuiling in de gashaard waardoor de haard niet goed ontsteekt. Neem contact met ons op voor service en/of onderhoud. Het is belangrijk om onderhoud in de zomermaanden uit te laten voeren. Dat is namelijk voordeliger dan in de wintermaanden en de wachttijden zijn ook veel korter.