Rookoverlast de BAAS met de BOSS-IT checklist

boss-it-checklistRookoverlast van houtkachels is een actueel probleem in ons dichtbevolkte kikkerlandje. Het stoken met een houtkachel is leuk, gezellig en zuinig, maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat de buurt hier last van heeft. Rookoverlast is simpelweg NIET NODIG en er kan veel gedaan worden om dit te voorkomen. Daar komt wel wat bij kijken en daarom is professioneel advies belangrijk. 't Stokertje Kachelparadijs B.V. doet veel aan voorlichting en advisering en geeft ook al jaren stookcursussen aan geïnteresseerden. Toch komt het nog vaak voor dat er niet goed gestookt wordt. Om de oorzaak van rookoverlast vast te stellen hebben we de BOSS-IT checklist ontworpen om stapsgewijs de rookproblemen de BAAS te worden!

Stookalert 

BOSS-IT CHECKLIST -> rookoverlast stap voor stap de BAAS

B - Brandstof

Het hout wat gebruikt wordt om te stoken moet een vochtigheidspercentage hebben van ca. 15 tot 20 %. De brandstof moet niet alleen voldoende droog zijn, maar ook onbewerkt en zeker geen verf of verontreinigingen bevatten. De term allesbrander bestaat al lang niet meer! Op onze website vindt u meer informatie over houtsoorten en eisen aan brandhout. Bij 't Stokertje kunt u, op afspraak, GRATIS het vochtigheidspercentage van uw brandhout laten meten.

O - Onderhoud

De gehele installatie, houtkachel én schoorsteen of rookkanaal moet goed en regelmatig onderhouden worden. Afhankelijk van uw stookgedrag moet u minimaal 1 x per jaar uw schoorsteen laten vegen. Dit dient vooral om schoorsteenbrand te voorkomen. Meer weten over veilig stoken? 't Stokertje levert een groot scala aan diensten waaronder het onderhoud van uw kachel en rookkanaal.

S - Stookgedrag

Uw houtkachel moet snel en goed aangemaakt worden zodat er zo min mogelijk rookontwikkeling ontstaat en het verbrandingproces zo efficiënt mogelijk verloopt met zo min mogelijk vervuiling. De Zwitserse methode is hier het meest geschikt voor. Meer informatie over het aanmaken van uw houtkachel en het stookgedrag vindt u op onze website inclusief een instructiefilmpje. Het is vooral belangrijk om de kachel niet teveel te smoren en de verbranding zo volledig mogelijk te laten zijn. Dat gebeurt alleen als u de kachel flink op stookt en deze zeker niet een nacht probeert over te laten branden zoals vroeger de gewoonte was. Het smoren of knijpen van de kachel zorgt voor onnodige verontreiniging.

S - Stookalert

Bij bepaalde weersomstandigheden (mist of windstil weer) is het beter om niet te stoken om overlast te voorkomen. Daarom hebben wij op de homepage van onze website een stookalert staan. Ook op de website van het Sfeerverwarmingsgilde kunt u kijken of er sprake is van een stookalert of niet. Een goede buur is tenslotte beter dan een verre vriend..... 

I - Infrastructuur/installatie

Het rookkanaal of de schoorsteen moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Er zijn grote verschillen tussen rookkanalen, het is belangrijk dat de installatiematerialen altijd conform voorschriften geinstalleerd worden en ook passend zijn bij het type toestel. Raadpleeg onze Advies, Installatie en Onderhouds dienst voor meer informatie. 't Stokertje heeft meer dan 20 eigen, deskundige installatieteams die dagelijks door heel Nederland installaties uitvoeren, renoveren en onderhouden. Zorg dus voor een professionele installatie. Al is de houtkachel nog zo goed, als het rookkanaal niet goed is, zal er toch rookoverlast kunnen ontstaan. De meest voorkomende oorzaak van rookoverlast ligt aan de infrastructuur en niet aan de kachel.

T - Techniek en type kachel

De moderne generatie houtkachels levert een hoog rendement. Dat betekent dat de kachel efficiënt om gaat met de kostbare brandstof. Daarnaast voldoen de meeste houtkachels die op dit moment verkocht worden nu al aan de toekomstige eisen op het gebied van emissie (uitstoot van fijnstof). Vraag advies aan onze verkoopmedewerkers of de kachel van uw wensen ook aan deze eisen voldoet. De laatste jaren is er veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van houtkachels met zo min mogelijk uitstoot van fijnstof. 

Ga voor vragen naar één van onze showrooms of neem contact met ons op via de e-mail
Aanmelden voor een stookcursus kan via [email protected].

Hieronder alvast een filmpje over het aanmaken van de houtkachel volgens de Zwitserse, oftewel omgekeerde, methode. Hiermee komt u alvast een stap in de goede richting. Wij adviseren daarbij om altijd gebruik te maken van aanmaakblokjes (het liefst bruine). 

Op onze website kunt u verder heel veel informatie vinden over de volgende onderwerpen.

Hoe maak ik de houtkachel aan met zo min mogelijk rookoverlast.

Veilig en vertrouwd stoken

Alles over hout

Welke diensten kan 't Stokertje voor mij uitvoeren?

Bij welke weersomstandigheden kan ik beter niet stoken - stookalert

Het belang van schoorsteenvegen en onderhoud

Houtvochtigheidsmeting

Of kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen.

Diensten