Houtrookfilter

Een houtrook- of rookgasfilter, ook wel katalysator genoemd is zeer geschikt om te plaatsen als je als stookliefhebber minder overlast wilt veroorzaken voor je omgeving. De geur en de uitstoot van fijnstoof wordt minder door een rookgasfilter in je pijp te laten monteren. Dit kan meteen bij installatie van je kachel of rookkanaal, maar het kan ook nog naderhand (dat noemen ze ook wel retrofit). Er zijn ook modellen houtkachels die al voorzien zijn van een katalysator. Omdat een filter ook onderhoud behoeft is het verstandig om de desbetreffende handleiding voor gebruik goed te raadplegen en na te leven zodat de filter zo goed mogelijk kan functioneren en zo lang mogelijk mee kan gaan. Meer informatie over houtrookfilters en katalysatoren vindt u in het onderstaande filmpje en bij onze veelgestelde vragen.

https://www.stokertje.nl/veelgestelde-vragen/onderhoud-service/gebruik-van-een-katalysator-bij-een-houtkachel

https://www.stokertje.nl/veelgestelde-vragen/weetjes-rondom-stoken/wat-is-de-levensduur-van-een-katalysator-of-houtrookfilter 

Een Abcat houtrookfilter is online bij ons aan te schaffen en is verkrijgbaar in verschillende diameters en maten.

De houtrookfilter is afgestemd op het vermogen en de emissie van de kachel, hieronder staat een algemene richtlijn:

125 mm -> voor een houtkachel tot circa 5kW vermogen
150 mm -> voor een houtkachel tot circa 8kW vermogen
180 mm -> voor een houtkachel tot circa 12kW vermogen
200 mm -> voor een houtkachel tot circa 15 kW vermogen

Om de Abcat katalysator goed te laten werken is het van belang dat de kachel en installatie goed functioneren en er voldoende trek is. Ook is de temperatuur in de rookgasafvoer van belang. Deze moet eens per stookcyclus minimaal 300 graden Celsius bedragen om dit te testen kan je een insteekthermometer aanschaffen. Voor een goede all round check kan je de BOSS-IT checklist raadplegen. 

In het onderstaande filmpje wordt meer informatie gegeven over het onderhoud van de Abcat houtrookfilter.

Houtrookfilter
Houtrookfilter