Katalysator

Wie met een gerust hart een houtkachel wil stoken en geen overlast wil veroorzaken voor buren of het milieu, zal zeker geinteresseerd zijn in de ABCAT houtrookfilter, ook wel katalysator genoemd. Dit is een Nederlands-Duits product voor gebruik met houtgestookte kachels. De ABCAT rookgasfilter is speciaal ontworpen om de uitstoot van geur en fijnstof uit schoorstenen te verminderen.

Deze houtrookfilter is een katalysator speciaal voor houtkachels en werkt als een soort roetfilter waarmee de uitstoot van fijnstof sterk kan worden teruggebracht. De ABCAT wordt ingebouwd in een stuk kachelpijp die eenvoudig op de kachel kan worden aangesloten. Dit kan direct op of achter de kachel en kan zowel bij een nieuwe kachel als bij een bestaande opstelling (achteraf) toegepast worden. Er zijn verschillende diameters en lengtes zodat je de juiste keuze kan maken. Voor een kachel met een groot vermogen wordt een grotere diameter geadviseerd. De bediening en het onderhoud is heel erg eenvoudig.

Een belangrijk deel van de roet, koolwatersofverbindingen (PAK's) en geurstoffen wordt katalytisch omgezet. Deze katalysator is duurzaam en hittebestendig en gemaakt van corrosievast staal. Door de katalysator worden de emissies, waaronder de rookgeur van houtgestookte installaties, sterk verminderd. De ABCAT is de enige houtrookfilter in katalysatorvorm van edelmetaal en is helemaal van RVS gemaakt. Een hoge temperatuur van de rookgassen is van belang en daarom werkt de ABCAT niet goed bij alle soorten haarden. Om dit te kunnen checken wordt een insteekthermometer geadviseerd die de temperatuur van de rookgassen in de kern van de pijp kan meten. Het rookgasfilter werkt het beste bij hogere temperaturen, minimaal 1 x per stookcyclus een temperatuur van ca. 300 graden Celcius, vandaar dat de ABCAT direct boven of achter de kachel geplaatst wordt. 

Ondanks de katalysator blijft het gebruik van goed en droog hout, een goede kwaliteit houtkachel en rookkanaal, voldoende zuurstof bij de verbranding en goede ventilatie heel erg belangrijk. Wil je meer weten over verantwoord stookgedrag bij een houtgestookte kachel of haard? Bekijk dan de BOSS-IT checklist om te kijken of je aan alle voorwaarden voldoet. De ABCAT houtrookfilter moet wel regelmatig schoongemaakt worden, dit kan eenvoudig onder de kraan. Zie het bovenstaande filmpje over het onderhoud van de Abcat katalysator.

Voor meer informatie en advies over uw situatie kunt u terecht bij uw haardenspeciaalzaak.

Al overtuigd? Bestel dan hier de ABCAT houtrookfilter / katalysator en draag bij aan minder fijnstofuitstoot. De prijzen verschillen per lengte en diameter. 

Katalysator
Katalysator