Stookalert

Als u, voordat u gaat stoken, kijkt op het STOOKALERT weet u of het verantwoord is om te gaan stoken. De weersomstandigheden bepalen of stoken die dag wel verstandig is. Als u rekening houdt met de weersomstandigheden toont u aan dat u uw verantwoordelijkheid neemt voor uw leef- en woonomgeving. Dat is prima te combineren met uw voorliefde voor het stoken op hout. Lees ook eens onze artikelen over veilig en vertrouwd stoken zonder overlast en onze stooktips en informatie over hout. Of bekijk de informatie over de beste methode om uw houtkachel aan te maken. Tot slot bent u met onze BOSS-IT checklist eventuele stookproblemen DE BAAS. 

Stookalert Nederland

Stookalert code groen Stookalert code oranje

De kleur van het STOOKALERT is afgeleid van een aantal waarden uit de landelijke weersinformatie, u dient dan ook zelf uw lokale weersomstandigheden te toetsen aan onderstaande uitleg door uw provincie in te vullen en de omstandigheden te toetsen. Het stookalert hoeft niet als stookverbod gezien te worden. Het is voornamelijk bedoeld om u als stoker alert te maken op mogelijk beperkende omstandigheden.

Met BOSS-IT bent u stookproblemen de BAAS

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om stookproblemen te voorkomen. Het checken van een stookalert is daar slechts één element van. Voor het complete beeld moet u onze BOSS-IT checklist bij langs gaan. BOSS-IT staat voor Brandstof, Onderhoud, Stookgedrag, Stookalert, Installatie en Techniek of type kachel.

Toelichting Stookalert

Er zijn twee verschillende kleuren die aangeven of u op moet letten of niet. 

Code Groen

De verwachte weersomstandigheden geven goede omstandigheden aan om uw haard of kachel te stoken. Er staat waarschijnlijk een windje en het is in ieder geval niet mistig.

Code Oranje

De verwachte weersomstandigheden geven aanleiding tot extra zorgvuldigheid. Bij mist of windstil weer is al jaren het advies om niet te stoken. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel geen problemen op hoeft te leveren, is het wel een punt van aandacht. Vooral als er sprake is van een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie is het bij mist of windstil weer moeilijker om voldoende trek in uw schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere kachel of schoorsteen (zeer) nadelig voor de verbranding. 
De rook en rooklucht blijven dan ook nog eens in en om uw huis hangen en dat beïnvloedt uw gezondheid en die van uw woonomgeving. Natuurlijk is het vanwege mogelijke overlast slecht voor de relatie met uw buren en daarnaast is het niet gunstig voor het milieu.

Als er sprake is van bovengenoemde beperkende weersomstandigheden, adviseren wij u de houtkachel niet te stoken en te kiezen voor andere verwarmingsbronnen.