Alles over hout

haardhoutOm uw huis te verwarmen met een houtgestookte kachel of haard heeft u natuurlijk brandhout nodig. Hier kunt u meer informatie vinden over hout, de verschillende soorten, de verbrandingswaarde, houtvochtigheid en nog veel meer. Allereerst moet u kiezen of u het hout zelf wilt verwerken of dat u het kant en klaar aan wilt schaffen. Er zijn veel particuliere en zakelijke lokale aanbieders van brandhout. Ook op internet kunt u veel aanbieders vinden. Deze bedrijven bieden vaak ovengedroogd hout aan wat u meteen kunt gebruiken. Dit is een stuk duurder, maar natuurlijk ook veel gemakkelijker. U hoeft zelf bijna niets te doen en het hout ook niet op te slaan. Bij de aanschaf van hout moet u letten op de houtvochtigheid, het verwerkingsgemak, de verbrandingswaarde en natuurlijk de prijs. Als u eenmaal een lekker voorraadje brandhout heeft, moet u natuurlijk ook nog een goede houtkachel uitkiezen met moderne verbrandingstechnieken zodat de uitstoot van fijnstof minimaal blijft en het rendement zo hoog mogelijk is. 

Maten en eenheden

U kunt hout los laten storten of gestapeld laten leveren. Vaak wordt er gesproken over een kubieke meter (m3) hout. Als het hout los gestort wordt, zit er vrij veel ruimte tussen de houtblokken. Een los gestorte m3 is ongeveer gelijk aan 0,68 m3 gestapeld haardhout. Een gestapelde kubieke meter bevat meer hout dan als het los gestort wordt. Een gestapelde m3 is ongeveer gelijk aan 1,48 m3 los gestort hout. Tussen de verschillende handelaren verschilt ook de lengte en de dikte van de blokken. Voor Nederlandse kachels geldt doorgaans een lengte tussen de 25 en 30 cm. De dikte van het haardhout is ook van belang omdat te dikke blokken moeilijker blijven branden. Voor een goede temperatuurontwikkeling (en dus een volledige verbranding) is een goede balans tussen brandstof, zuurstof en temperatuur van belang. Voor meer informatie over goed stookgedrag kunt u ook kijken bij onze stooktips en 'hout stoken zonder overlast' waarbij natuurlijk ook de Zwitserse aanmaakmethode aan bod komt. 

vochtigheidsmeting

Vochtgehalte van haardhout


Als u hout koopt of gaat verzamelen is het belangrijk om het vochtigheidspercentage te weten voordat u het haardhout gaat gebruiken. Hiervoor kunt u het beste een houtvochtigheidsmeting doen. Dit kunt u gratis bij ons in de winkel doen, maar u kunt ook een houtvochtigheidsmeter bij ons aanschaffen. Deze meters zijn vanaf ca. 15 euro te koop. Het vochtigheidspercentage ligt ideaal gesproken tussen de 15 en 20 procent. Vers gezaagd of gekapt hout moet minstens twee jaar in de buitenlucht drogen. Het hout moet op een goede manier opgeslagen worden. De wind moet door het houthok heen kunnen waaien. Het hout moet niet in contact komen met de grond en uiteraard beschut zijn tegen de regen.

Houtsoorten

De meest gangbare soorten hout zijn beuken, berken en eiken. Van een aantal soorten geven wij hieronder de verbrandingswaarde aan bij verschillende vochtpercentages. Onder het vochtgehalte verstaat men de massa van het water in verhouding tot de totale massa van het houtblok inclusief het vocht. Gemiddeld geldt dat één kilo haardhout gelijk staat aan 3,6 kiloWatt nominaal. 

 

Vochtgehalte      

15 %     20 %      30 %     50 %     
HoutsoortVerbrandingswaarde in kWh per kilo
Berken4,15  3,86  3,30  2,16  
Beuken4,153,863,302,16
Grenen4,324,023,442,26
Vuren4,324,023,442,26

 

Bron : Bayerische Landesanstalt für Wald und Forstwirtschaft