Open haard

Welkom op de grootste overzichtspagina over open haarden. Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft met betrekking tot het kiezen van de open haard die bij u past, maar ook tips voor het stoken en onderhouden ervan. Heeft u een vraag waar u geen antwoord op vindt? Neem dan contact op met één van onze experts.

Beste open haard 

De traditionele open haard zoals hij vroeger gemaakt werd komt steeds minder voor. Dit bestond veelal uit een schouw met een ruimte er in om vuur te maken. Het knetterende vuur in zo’n klassieke schouw geeft zeer veel sfeer, maar levert weinig rendement op met betrekking tot warmte. De warmte schiet namelijk rechtstreeks de schoorsteen in waardoor er nauwelijks warme lucht de woonruimte in gaat. Een beter alternatief voor de open haard is daarom een houtkachel/houthaard. Bij een houtkachel of houthaard wordt er door middel van verschillende technieken veel meer warmte afgegeven, en is het vuur niet ‘open’ maar afgesloten met een deur.

“Laten we lekker voor de open haard zitten.”

Het woord open haard wordt vaak gebruikt wanneer mensen het eigenlijk over een houtkachel of houthaard hebben. Technisch gezien dus niet helemaal meer juist dus, maar een fenomeen wat wel vaker voorkomt in onze taal. Mensen zeggen bijvoorbeeld ook nog vaak dat ze verkeerd verbonden zijn wanneer ze eigenlijk zelf een verkeerd telefoonnummer hebben ingevoerd. Traditie en oude ambacht houden wij bij ‘t Stokertje van, dus voor het gemak noemen wij het hier ook een open haard! 

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende open haarden, zo kunnen ze naast haardhout ook op gas, pellets en elektriciteit branden. Elke soort heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo brengt de één meer sfeer, terwijl de ander bijvoorbeeld meer gemak met zich meebrengt. Om duidelijk in kaart te brengen welke open haard het beste bij u past, hebben wij een overzicht gemaakt van deze eigenschappen.

SoortSfeerRendementMilieuPrijsGebruiksgemak
Open haard                         
Houtkachel                         
Gashaard                         
Elektrische kachel                         
Pelletkachel                         

 

Open haard hout

Een open haard die op hout gestookt wordt, wordt ook wel een houtkachel of houthaard genoemd. Een moderne open haard op hout komt het meest overeen met de klassieke open haard. Het verschil is alleen dat het vuur niet ‘open’ is, maar afgedicht met een deur, en dat er betere technieken toegepast zijn voor de toe- en afvoer van de lucht. Hierdoor is een moderne houtkachel of houthaard vele malen zuiniger in zijn houtverbruik en levert het veel meer rendement op. Een klassieke open haard heeft namelijk maar zo’n 15% rendement terwijl dat met de moderne houtkachels kan oplopen tot wel 90%. Het is dan ook zeer raadzaam om de ouderwetse open haard te renoveren en hierin een inzet haard te plaatsen. Er zijn hiervoor zogeheten front-haarden beschikbaar, deze beschikken over een deur met groot glaswerk waardoor ze hetzelfde zicht hebben als een oude open haard, maar met de voordelen van een moderne houthaard. Een overzicht van deze inbouw front haarden vind u hier. De meest verkochte merken hiervan zijn Barbas, Dik Geurts & Spartherm.
Naast de inbouw openhaarden zijn er ook vrijstaande en hangende modellen beschikbaar. Het voordeel van deze haarden is dat je deze vrijwel overal in je woonruimte kan plaatsen (mits de installatie van het rookkanaal het toelaat). Een klassiek en goed betaalbaar vrijstaand model is bijvoorbeeld de Beaufort Advanced 6kW.

Open haard hout inbouw helex

MerkPrijsKwaliteitDesignAssortiment
BeaufortLaag / GemiddeldHoogTijdloosGemiddeld
Dik GeurtsLaag / GemiddeldHoogModern en tijdloosBreed
HelexLaag / GemiddeldHoogModernGemiddeld
BarbasGemiddeld / HoogHoogModernBreed
JotulGemiddeld / HoogHoogModern en klassiekBreed
AltechGemiddeld / HoogHoogModern en klassiekGemiddeld

 

Open haard gas

Een open haard op gas wordt ook wel een gashaard genoemd. Vroeger werden deze kachels vaak gebruikt om de ruimte te verwarmen, maar tegenwoordig zijn de ontwikkelingen zo ver dat er bijna net zoveel sfeer meer gecreëerd kan worden als met een houtkachel. De eerste vraag die daarom gesteld moet worden is of u de open haard wilt gebruiken als warmtebron of als sfeermaker. Hoe dan ook, een open haard op gas biedt veel gemak ten opzichte van een haard die hout als brandstof heeft.

Er zijn verscheidene modellen verkrijgbaar op de markt. Zo bestaan er vrijstaande modellen, inbouw, maar ook hangend design. Vrijstaande modellen kunnen een klassiek karakter hebben zoals de Beaufort Ease, of een wat nieuwer model met veel zicht op het vuur zoals de Dru Trio Limited Edition. Momenteel zijn de inbouwhaarden het meest populair, omdat het mogelijk is om de oude open haard te vervangen met een fronthaard. Hiermee wordt het rendement veel hoger, levert het minder troep op en gaat hij aan met een druk op de knop. Tevens bestaan er zogeheten room-dividers/tunnel-haarden, zoals bijvoorbeeld de Dru Metro 130 XT Tunnel. Hiermee wordt uw haard een echte blikvanger in uw interieur. Hoe dan ook, met het grootste assortiment kunnen wij hoe dan ook een open haard op gas vinden die bij uw situatie past.

Open haard gas inbouw Global Fires

MerkPrijsKwaliteitDesignAssortiment
HelexLaagHoogModern en klassiekBreed
BellfiresGemiddeldHoogModernBreed
DruGemiddeldHoogModern en klassiekBreed
FaberHoogHoogModern en klassiekBreed
BeaufortGemiddeldHoogTijdloosSmal
Global FiresLaagHoogModernSmal

 

Open haard elektrisch | Open haard zonder rookkanaal / afvoer

Een open haard die op elektriciteit werkt wordt ook wel een elektrische kachel, elektrische haard of schijnvuur genoemd. Deze open haarden zijn ideaal wanneer uw woning niet tot de mogelijkheid beschikt om een rookkanaal aan te leggen. Het enige wat u nodig heeft is een beetje ruimte en een stopcontact, daarom zijn deze haarden ook zeer goed zelf te installeren. De elektrische open haard is vooral bedoeld om sfeer te creëren, en minder geschikt om warmte af te geven. Fabrikanten van deze haarden hebben de afgelopen tijd niet stilgezeten en er zijn steeds meer vernieuwende technieken om het vlammenspel echt te laten lijken. Zo wordt er tegenwoordig hele fijne waterdamp belicht om een zeer realistisch vlammenspel te creëren waardoor het een waardig alternatief is geworden voor een traditionele open haard. De Element4 Modore 50 E is hier een goed voorbeeld van, met zijn anti-reflectie glas en levensechte houtset is dit een elektrische open haard die perfect is voor mensen die wel sfeer willen, maar geen mogelijkheid hebben tot een rookkanaal.

Open haard elektrisch inbouw Element4

MerkPrijsKwaliteitDesignAssortiment
FaberGemiddeld / HoogHoogModern en klassiekBreed
DimplexLaag / GemiddeldHoogModern en klassiekBreed
RubyfiresGemiddeldHoogModern en klassiekSmal

 

Open haard pellet

Een open haard die je met pellets stookt wordt ook wel een pelletkachel of pelletketel genoemd. Zoals in de tabel hierboven aangegeven is dit de meest zuinige manier van stoken met ook het meeste rendement. Daarnaast bieden de open haarden op pellets samen met de gashaarden het meeste gebruiksgemak. Het is een kwestie van de laadruimte vullen met pellets, de gewenste temperatuur instellen en vervolgens werkt de haard dan volledig autonoom. Samen met een WiFi-module is het zelfs mogelijk om de haard vanaf een app op de telefoon te bedienen. Zo kunt u op weg naar huis de haard al aanzetten zodat u in een warm huis aankomt! Een ander bijkomend voordeel van de open haard op pellets is dat er vanuit de overheid subsidie op wordt gegeven omdat het een CO2-neutraal product is. In sommige gevallen kan deze subsidie oplopen tot maar liefst € 1200,-. Onze meest verkochte merken van pellethaarden zijn EdilKamin en MCZ. Met de toppertjes als de EdilKamin Slide en MCZ Cute bovenaan!

Open haard pellet vrijstaand Edilkamin Lille

MerkPrijsKwaliteitDesignAssortiment
MCZGemiddeldHoogModern en klassiekBreed
EdilkaminGemiddeldHoogModern en klassiekBreed
HetaHoogHoogModernSmal
ExtraflameGemiddeld / HoogHoogModern en klassiekBreed
K-StoveLaagHoogModern en klassiekSmal