Naar de webwinkel

Speksteenkachel

Speksteenkachel...een rendabele investering!

Massieve speksteenkachel

Natuurlijk bent u begaan met het milieu en wilt u best moeite doen om de wereld schoner te maken. Dat wordt soms anders als u hier veel geld voor moet betalen. De aanschaf van een speksteenkachel verdient zichzelf gelukkig ook weer terug. Met een speksteenkachel spaart u zowel het milieu als uw portemonnee. En u voelt zich hier op meerdere manieren goed bij, want een speksteenkachel geeft aangename warmte en de sfeer in huis wordt er ook alleen maar beter op!

Een besparing van 40 tot 70% op uw energierekening!

speksteenkachel_lotus_sola_mEen speksteenkachel heeft alles in huis om op een efficiënte manier met hout om te gaan. Door het gebruik van speksteen wordt een zeer hoge verbrandingstemperatuur bereikt, hetgeen een optimale en schone verbranding waarborgt. Het tweede voordeel van een speksteenkachel is de aangename stralingswarmte en de grote warmte opslagcapaciteit. Hierdoor blijft de speksteenkachel nog minstens 10 uur warmte afgeven nadat het vuur gedoofd is. Met slechte enkele uren stoken blijft uw woning wel een etmaal warm. 

milieu speksteenkachel

Het hoge rendement van de speksteenkachel tot wel 88% zorgt voor een laag houtverbruik, waardoor de competitie met de huidige gasprijzen eenvoudig doorslaat in een ruime winst voor de speksteenkachel. Een besparing van 40-70% op uw energierekening (aanschaf van het haardhout meegerekend) is door regelmatig stoken zelfs haalbaar. Hout is bovendien een milieuneutrale en duurzame brandstof, immers bij het verbranden van hout komt net zoveel CO2 vrij als een boom aan het milieu onttrekt tijdens het groeiproces. Het is zelfs nog nooit eerder zo zinvol en verstandig geweest om te investeren in een speksteenkachel. Bovendien doet u zo geen beroep op onze kostbare voorraad fossiele brandstoffen en bent u onafhankelijker van uw energieleverancier. Dat moet toch een goed gevoel geven! Voor meer informatie over kachels en het milieu: 't Stokertje goes green

Maar wat is speksteen nou eigenlijk?

Speksteen is een natuursteen die o.a. in Scandinavië en Brazilië wordt gewonnen. De kleine magnesietkristallen verlenen de speksteen een aparte glans en zijn verantwoordelijk voor het hoge soortelijke gewicht: speksteen is bijna 3 x zwaarder dan water. Er is geen beter kachelmateriaal dan deze oersteen, die wel door Moeder Natuur lijkt voorbestemd om met vuur te worden verenigd. Speksteen bevat in de eerste plaats veel magnesiet, een natuurmateriaal dat metaal bevat. Door deze unieke samenstelling is speksteen zelfs vuurbestendiger dan gietijzer. Speksteen kan een ongelooflijke hoeveelheid warmte opnemen, die ze als een unieke, zachte warmte weer uitstraalt. Daarentegen bevat speksteen ook veel talk, de verklaring voor het streelzachte oppervlak van de gepolijste steen. Dat valt verder niet in woorden uit te drukken, dat moet u zelf ervaren. De talk bepaalt ook samen met het magnesiet de sterkte van deze steen: zacht om met nauwkeurigheid te bewerken en keihard na éénmaal te zijn verhit.tulikivi

Het onstaan van de speksteenkachel

Onderstaand filmpje is een schitterende weergave over het ontstaan van speksteen. Het filmpje is gemaakt door de makers van Tulikivi speksteenkachels. Tulikivi speksteenkachels bestaan volledig uit speksteen en zijn niet verplaatsbaar. Ze worden terplekke opgemetseld. Als u wilt kiezen voor een massieve speksteenkachel, moet u zich eerst goed voor laten lichten. Het vergt namelijk een hele andere manier van stoken dan u wellicht gewend bent. 

 

Speksteenkachel van 't Stokertje

barbaseco55speksteenkachel

't Stokertje levert vrijwel alle merken speksteenkachels, van gemetselde speksteenkachels, tot verplaatsbare, met speksteen beklede kachels, zowel gas als houtgestookt. Wij hebben speksteenkachels van de volgende merken in onze showroom staan: Tulikivi, HetaAltech, Lotus, Wanders en Jotul. Verder kunt u bij ons ook tientallen, met speksteen beklede, kachels vinden. Bijna elk merk houtkachel heeft wel een model met speksteen mantel of bovenplaat. In onze haardencatalogus kunt u een voorproefje zien van de meest populaire modellen van de speksteenkachel.

De eigenschappen van een speksteenkachel

altech_ecosy_depot_speksteenkachelEchte speksteenkachels zijn zowel aan de binnen- als de buitenzijde opgebouwd uit speksteen, dit heeft als voordeel dat er een grote massa speksteen wordt gebruikt. Deze speksteen massa zorgt voor de warmte-accumulatie zodat ook nadat het vuur gedoofd is de speksteenkachel nog 6 tot 14 uur (afhankelijk van model, te verwarmen ruimte en buitentemperatuur) warmte afgeeft. Hoe meer speksteen, hoe groter de massa om de warmte in op te slaan en hoe langer de kachel nog warmte af kan blijven geven. In het onderstaande filmpje van Altech ziet u dat de speksteenkachel van Altech volledig bestaat uit speksteen in een gietijzeren frame. Dus zowel de binnen- als buitenkant van de kachel bestaat uit speksteen. Er bestaan ook veel kachels die speksteenkachels genoemd worden, maar eigenlijk alleen maar met speksteen bekleed zijn. De medewerkers van 't Stokertje kunnen u goed voorlichten over de verschillende soorten speksteenkachels en adviseren welke speksteenkachel het beste bij u past. Daarover hieronder meer. 

De ene speksteenkachel is de andere niet...

scan-line 80xl

In de categorie houtgestookte speksteenkachels onderscheidt men de mobiele en niet-mobiele speksteenkachel. De niet-mobiele/massieve speksteenkachel zoals de Tulikivi op de foto hiernaast wordt bij de klant opgemetseld uit bouwstenen van speksteen (soms zelfs met een heerlijke knuffelmuur of voorverwarmd bankje). Door de prachtige eigenschappen van speksteen is het gedrag van deze speksteenkachel bijzonder, maar dit moet wel bij uw levensstijl passen. Weeg dus goed alle voor- en nadelen tegen elkaar af. Er is geen sprake van convectiewarmte maar van straling via de speksteen massa. Door de grote massa speksteen waaruit deze speksteenkachel is opgebouwd kan de haard de warmte zeer lang vasthouden. Afhankelijk van het aantal kilo's speksteen soms wel tot 24 uur. De straling van deze speksteen is bloedsomloop bevorderlijk, dus goed tegen reuma. Verder zorgt de grote massa ervoor dat in een grote ruimte door de de aanwezigheid van deze haard "echt de kou er af is". Door de goede isolatie van de speksteen wand is sprake van een bandbreedte van vermogen. Dit houdt in dat je aan de hand van de hoeveelheid hout precies kan bepalen hoeveel warmte de speksteenkachel moet gaan geven. Doordat de wand zo goed geisoleerd is, is het niet zo dat wanneer de verbrandingskamer niet geheel is gevuld dat de speksteenkachel dan minder goed brandt. De goede isolatie zorgt er voor dat de speksteenkachel ook op een paar houtjes brandt. Het vermogen is dan navenant minder zonder dat er verminderde trek ontstaat, rook, roet of neerslag van roet op de ramen van de speksteen houtkachel (de koude delen).

Verplaatsbare speksteenkachel

jotul_fs_162_speksteenkachelHet voordeel van een mobiele speksteenkachel is natuurlijk dat deze verplaatsbaar is en ook bij een verhuizing mee kan naar de nieuwe woning. Een ander belangrijk voordeel is dat de mobiele speksteenkachel ook meer als sfeermaker kan dienen. Het is nl. zo dat de gemetselde speksteenkachel maximaal 3 uur mag worden gestookt en dan weer na 3 tot 6 uur nog een keer. Steeds in cycli van 6 uren. Dit kan comfortabel zijn als doelgerichte enige verwarming maar is vervelend als je de speksteenkachel ook als sfeermaker wilt gebruiken.
De mobiele speksteenkachel kan zonder probleem steeds gestookt worden. Het is natuurlijk wel zo dat de speksteenkachel met de meeste massa het meest de warmte opslaat en vervolgens later afgeeft. speksteenkachel_altech_vision_gourmet_gastronomDe mobiele speksteenkachel geeft maximaal tot 14 uur warmte af nadat het vuur gedoofd is. Sommige speksteenkachels zijn niet alleen kachel, maar ook fornuis en oven tegelijk, zoals de Altech Gourmet Gastronom (zie de foto hiernaast). Bakken, koken en stoken, het kan allemaal met deze functionele speksteenkachel. 

Kachels met speksteen bekleed

kachel_met_speksteen_bekleed_barbas_eco_810Er zijn tegenwoordig veel kachels die bekleed worden met speksteen. Deze houtkachels en gaskachels bestaan niet volledig uit speksteen, maar hebben een mantel met speksteen. Deze kachels zijn niet te vergelijken met de echte speksteenkachels omdat ze geen spekstenen binnenwerk hebben. De massa is ook minder, dus het zogenaamde nastralen duurt ook minder lang. Veel van deze kachels zijn puur om esthetische redenen met speksteen bekleed. Deze zgn. speksteenkachels zijn ook minder zwaar en minder kostbaar. U kunt in onze showrooms een enorme diversiteit aan speksteenkachels vinden. We hebben zoveel keus, dat u altijd de speksteenkachel van uw dromen kunt vinden.

Jotul-FS-speksteen

 

Wanders Olaf Eco speksteenkachel

wanders_olaf_eco_speksteenkachel 

Speksteenkachel Lotus M2 

speksteenkachel_lotus_m2

Barbas Eco 450 speksteenkachel op gas

barbas_eco_450_speksteen_gaskachel_600

Serie van Altech speksteenkachels

speksteenkachels_van_altech_600

Altech Torus serie

torus_speksteenkachels_van_altech_600

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht