Roetaanslag

Roet is een stof die ontstaat bij een onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen. Dit kunnen vaste brandstoffen zijn zoals hout, pellets of steenkool, maar ook vloeibare brandstoffen. Bij aardgas is er maar weinig roetvorming. Roet is de verzamelnaam voor de koolstofhoudende vaste deeltjes die ontstaan door een onvolledige verbranding en blijven zweven in de verbrandingsgassen. Roetaanslag ontstaat wanneer deze deeltjes op de wanden van het rookkanaal worden afgezet. Er zijn verschillende soorten roetaanslag. Als roet in het rookkanaal poederachtig is, is het in orde. Verder is er fijne vlok, glansroet, nat roet, hard roet. De laatste drie soorten roetaanslag vormen een zeer brandbare laag die ook wel creosoot wordt genoemd. Bij een temperatuur van ongeveer 640 graden vliegt de creosootlaag spontaan in de brand. Dat heet ook wel schoorsteenbrand. Ook de vochtigheid van de brandstof heeft invloed op de hechting van roet aan het rookkanaal. Hout mag maximaal 20% als vochtigheidspercentage hebben. Dit kan uw haardenspeciaalzaak voor u meten met een vochtmeter. Als het hout te nat is, zal het soortelijk gewicht van de rookgassen te zwaar zijn met als gevolg dat de rookgassnelheid te laag is. Dit leidt weer tot veel roetaanslag. Als de rook die uit de schoorsteen komt wit of doorzichtig is, weet u zeker dat u goed stookt. Met een schoorsteenveegset (zie foto) kunt u de roetaanslag uit uw rookkanaal verwijderen. Of u kunt natuurlijk uw schoorsteenveger bellen.Voor meer advies over het voorkomen van roetaanslag kunt u natuurlijk terecht bij uw haardenspeciaalzaak.