We mogen weer open! Klik hier, maak een afspraak en kom langs in een van onze vestigingen

Flexibel dubbelwandig rookkanaal

Rookkanalen in oude woningen zijn over het algemeen uit steen opgetrokken. Door bijtende rookgassen, schoorsteenbrand of gewoon ouderdom kunnen stenen rookkanalen gaan lekken. Inox (roestvaststaal) flexibel pijpmateriaal wordt gebruikt voor renovatie van bestaande (gemetselde) schoorstenen of als oplossing voor diverse schoorsteenproblemen zoals condensvorming in het schoorsteenkanaal, vocht- en roetplekken, terugslag van rookgassen, een beschadigd rookkanaal (na bijv. schoorsteenbrand) en slechte trekopbouw in het rookkanaal. Ook is het soms nodig om een flexibele voering door het rookkanaal te trekken omdat het te lang duurt om het schoorsteenkanaal op te warmen omdat het schoorsteenkanaal te groot is. Een koude schoorsteen heeft een verminderde trekopbouw, dus snelle opwarming is noodzakelijk. Flexibel pijpmateriaal kan natuurlijk ook gebruikt worden om een nieuwe schoorsteen te creëren. Het flexibele pijpmateriaal moet dan wel omkokerd worden door bijvoorbeeld metselwerk. Het kan ook gebruikt worden om een kachel of haard aan te sluiten op een bestaande schoorsteen. Een flexibele RVS voering is bestand tegen zeer hoge temperaturen en is 100% gas en waterdicht.

Er zijn twee soorten flexibele rookkanalen namelijk dubbelwandig flexibel en enkelwandig flexibel. Het verschil tussen dubbelwandige en enkelwandige flexibele rookkanalen is dat het dubbelwandige kanaal een gladdere binnenkant heeft dan een enkelwandig flexibel rookkanaal. Een gladdere binnenkant is aan te bevelen om aanslag van creosoot en andere vervuiling tegen te gaan. Daarnaast kan dubbelwandig flexibel zonder vul- of isolatiemateriaal in de schoorsteen worden geplaatst (dit in tegenstelling tot het enkelwandige kanaal). Daarom heeft een dubbelwandig rookkanaal bij een houtkachel of houtgestookte haard de voorkeur omdat het veiliger en schoner is. De term dubbelwandig is hier enigszins verwarrend omdat deze term ook voor geïsoleerd, vast pijpmateriaal wordt gebruikt. Een dubbelwandig flexibel rookkanaal heeft echter geen isolatielaag maar is eigenlijk 'dubbelgedraaid', een term die ook wel gebruikt wordt.

Voor gashaarden is het geen probleem om enkelwandig flexibel te gebruiken. Een flexibele voering wordt doorgaans op de bovenkant van de schoorsteen gemonteerd m.b.v. een afdekplaat en voorzien van een trekkende kap. Een adapter zorgt ervoor dat de flexibele pijp op de kachel of haard aangesloten kan worden. Flexibel pijpmateriaal is verkrijgbaar in verschillende diameters variërend van ø 100 mm tot ca. 250 mm. Het is erg belangrijk om de juiste diameter te kiezen, passend bij de haard of kachel. Ook moet er voldoende ruimte ingecalculeerd worden om de flexibele voering door het schoorsteenkanaal te trekken, wat soms een zware klus is omdat er regelmatig bochten in het schoorsteenkanaal zitten. Flexibel pijpmateriaal is niet, zoals de naam doet vermoeden, heel erg flexibel dus enige marge is wel vereist. Voor meer informatie en advies kunt u terecht bij uw haardenspeciaalzaak.