Subsidie voor houtrookfilter of katalysator, een goed idee?

7 maanden en 3 weken geleden geplaatst

Er zijn steeds meer kritische geluiden te horen over houtgestookte kachels en haarden. Daardoor komt er gelukkig ook meer aandacht voor de noodzaak tot goede voorlichting en de grote verschillen tussen tuinhaarden & open haarden ten opzichte van moderne Ecodesign kachels. Jammer genoeg worden verschillende soorten kachels en haarden vaak over één kam geschoren terwijl het juist heel belangrijk is om onderscheid te maken als je de discussie over houtkachel goed wilt voeren. 

Goede voorlichting over stookgedrag 

In sommige gemeentes wordt gestart met de organisatie van stookcursussen om mensen bewust te maken van hun stookgedrag en voorlichting te geven over wat je beter wel en wat je beter niet kunt doen met je houtkachel. We juichen dergelijke initiatieven enorm toe omdat dit het imago van de houtkachel alleen maar kan verbeteren, 't Stokertje draagt daar ook graag een steentje aan bij en organiseert al jaren gratis stookworkshops voor stookliefhebbers. Ook hebben we de BOSS-IT checklist ontwikkeld om stap voor stap rookoverlast de baas te worden.

Subsidie op katalysator of houtrookfilter

Sinds kort is er in een aantal gemeentes ook sprake van subsidie op de aanschaf van een houtrookfilter of katalysator. Maar is dat wel zo'n goed idee? En is er wel voldoende kennis over de toepassing van een houtrookkatalysator en het onderhoud hiervan? Het klinkt natuurlijk als een prachtige oplossing.... voorzie je rookkanaal van een filter en simsalabim.... geen rookoverlast en geen fijnstof. Jammer genoeg is het niet altijd zo eenvoudig en is goede voorlichting over de toepassing van een katalysator belangrijk om teleurstellingen te voorkomen. 

Geen quick fix, wel de kers op de taart

Een houtrookkatalysator, ook wel fijnstoffilter genoemd, kan alleen goed functioneren als de rookgassen per stookcyclus een minimum temperatuur van ca. 300 tot 350 graden Celsius bereiken. Dit is nodig om de zelfreinigende werking van de filter en de afbraak van chemische verbindingen goed te laten functioneren. Ook is een goed rookkanaal, zuinige kachel, goed brandhout en stookgedrag van belang. Een katalysator is helaas niet een quick fix voor een slecht brandende kachel maar als er wel aan alle voorwaarden voldaan wordt dan is een katalysator echt de kers op de taart! U kunt bij ons online een ABCAT insteekthermometer (niet te verwarren met een magneetthermometer op de pijp) aanschaffen zodat u de temperatuur van de rookgassen kunt meten. Als de temperatuur van de rookgassen regelmatig boven de 300 graden Celsius uitkomt kunt u ook een ABCAT houtrookfilter aanschaffen en bijdragen aan een beter leefmilieu.

Waarom geen oplossing voor slecht brandende kachel?

Een katalysator zoals de ABCAT is een zgn. ‘end-of-pipe’ maatregel. Dit houdt in dat alles vóór de katalysator of filter in orde moet zijn voor een goede werking. Wanneer uw kachel slecht brandt wordt dit niet opgelost door een filter te plaatsen. Het slecht branden van de kachel of haard kan meerdere oorzaken hebben (gebruik BOSS-IT checklist), maar dit speelt zich af vóór de katalysator of filter. Dat is dus waar u iets aan zult moeten veranderen. U kunt het vergelijken met een auto; wanneer een automotor slecht loopt door bijvoorbeeld verkeerde brandstof of te weinig lucht en er wordt een katalysator geplaatst gaat de motor niet opeens beter lopen. Wat er wel gebeurt is dat de uitlaatgassen schoner uit de uitlaat komen; dit gebeurt ook bij een houtrookfilter zoals de ABCAT.

Uitstoot fijnstof al jaren omlaag

Je zou het niet zeggen als je de berichten in de media en vooral die van de anti-houtkachel lobby leest maar dankzij modernere houtkachels en betere verbrandingstechnieken daalt de uitstoot van fijnstof in Nederland de laatste jaren gestaag. We moeten blijven innoveren en voorlichten zodat de houtkachel zijn charme kan behouden en dienst kan blijven doen als heerlijke, sfeervolle, lokale verwarming!

 

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht