Stookalert en Boss-it checklist

7 jaren en 5 maanden geleden geplaatst

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat stoken echt een vak is. Sinds afgelopen week is het weer helemaal actueel naar aanleiding van het rapport van de GGD, maar ook in maart 2015 heeft Editie.NL al aandacht besteed aan de problemen die kunnen ontstaan als gevolg van het stoken met hout. Voor deze editie werd ik, als eigenaar van de Stokertje bedrijven, geinterviewd. Ook afgelopen week werd 't Stokertje gevraagd op commentaar op RTV Drenthe. Graag licht ik hier in mijn blog onze BOSS-IT checklist toe en nodig ik u van harte uit voor één van onze stookworkshops

BOSS-IT checklist

Er is een steeds groter wordende groep mensen die last ondervindt van de rookgassen die vrijkomen. Om dit te voorkomen en om verantwoord te kunnen stoken zonder overlast te veroorzaken voor de buren en/of het milieu hebben wij intern een checklist opgesteld met een ezelsbruggetje: BOSS-IT ! Overlast is in de meeste gevallen namelijk te voorkomen en dus compleet onnodig. Wees de situatie preventief DE BAAS en voorkom eventuele problemen in uw omgeving door deze checklist te gebruiken en de nodige aanpassingen te doen. Ga voor vragen naar één van onze showrooms of neem contact met ons op via de e-mail

B - Brandstof

Het hout wat gebruikt wordt om te stoken moet een vochtigheidspercentage hebben van ca. 15 tot 20 %. De brandstof moet niet alleen voldoende droog zijn, maar ook onbewerkt en zeker geen verf of verontreiniging bevatten. De term allesbrander bestaat al lang niet meer! Op onze website vindt u meer informatie over houtsoorten en eisen aan brandhout.

O - Onderhoud

De gehele installatie, houtkachel én schoorsteen of rookkanaal moet goed en regelmatig onderhouden worden. Afhankelijk van uw stookgedrag moet u minimaal 1 x per jaar uw schoorsteen laten vegen. Dit dient vooral om schoorsteenbrand te voorkomen. Meer weten over veilig stoken? 't Stokertje levert een groot scala aan diensten waaronder het onderhoud van uw kachel en rookkanaal.

S - Stookgedrag

Uw houtkachel moet snel en goed aangemaakt worden zodat er zo min mogelijk rookontwikkeling ontstaat en het verbrandingproces zo efficiënt mogelijk verloopt met zo min mogelijk vervuiling. De Zwitserse methode is hier het meest geschikt voor. Meer informatie over het aanmaken van uw houtkachel en het stookgedrag vindt u op onze website inclusief een instructiefilmpje. Het is vooral belangrijk om de kachel niet teveel te smoren en de verbranding zo volledig mogelijk te laten zijn. Dat gebeurt alleen als u de kachel flink op stookt en deze zeker niet een nacht probeert over te laten branden zoals vroeger de gewoonte was.

S - Stookalert

Bij bepaalde weersomstandigheden (mist of windstil weer) is het beter om niet te stoken om overlast te voorkomen. Daarom hebben wij op de homepage van onze website een stookalert staan. Ook op de website van het Sfeerverwarmingsgilde kunt u kijken of er sprake is van een stookalert of niet. Een goede buur is tenslotte beter dan een verre vriend..... 

I - Infrastructuur/installatie

Het rookkanaal of de schoorsteen moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Er zijn grote verschillen tussen rookkanalen, het is belangrijk dat de installatiematerialen altijd conform voorschriften geinstalleerd worden en ook passend zijn bij het type toestel. Raadpleeg onze Advies, Installatie en Onderhouds dienst voor meer informatie. 't Stokertje heeft meer dan 20 eigen, deskundige installatieteams die dagelijks door heel Nederland installaties uitvoeren, renoveren en onderhouden. 

T - Techniek en type kachel

De moderne generatie houtkachels levert een hoog rendement. Dat betekent dat de kachel efficiënt om gaat met de kostbare brandstof. Daarnaast voldoen de meeste houtkachels die op dit moment verkocht worden nu al aan de toekomstige eisen op het gebied van emissie (uitstoot van fijnstof). Vraag advies aan onze verkoopmedewerkers of de kachel van uw wensen ook aan deze eisen voldoet.

Diensten

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht