Houtvochtigheidsmeting, voor het behoud van uw kachel, rookkanaal en het milieu.

houtvochtigheidsmeting stokertjeWaarom is een houtvochtigheidsmeting zo belangrijk? Wat zijn de gevolgen als het vochtigheidspercentage van uw brandhout te hoog is? Voordat we uitleggen waarom een vochtigheidsmeting zo belangrijk is, eerst even wat achtergrondinformatie......

Toen men nog nooit van een houtvochtigheidsmeting gehoord had

Levendige vlammen zien en de gloeiende warmte op je huid voelen, dat zijn al eeuwenlang de mooiste eigenschappen van een houtvuur. Zonder houtvuur waren grote delen van de wereld onbewoonbaar gebleven omdat het simpelweg te koud was. De afgelopen decennia heeft de comfortabele warmte van de centrale verwarming het houtvuur een beetje verdrongen.

Het houtvuur is terug in ons huis en in ons hart

Maar de populariteit van houtvuur heeft slechts een adempauze gehad..... door stijgende energieprijzen en de klimaatproblematiek komt de warmte van houtvuur weer terug in ons huis én in ons hart. Bovendien neemt de behoefte aan onafhankelijkheid toe en willen veel van onze klanten naast een centrale verwarming ook een houtkachel. 

Moderne verbrandingstechniek van houtkachels

Tegenwoordig genieten we volop van de warmte van het oorspronkelijke houtvuur en de magie van het vlammenspel in een modern jasje. De houtkachels en haarden van deze tijd zijn technische hoogstandjes en stoken vele malen schoner en zuiniger dan de kachels van tientallen jaren geleden.

't Stokertje goes greenMilieu, rendement en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden

Ook het besef voor het milieu en het belang van duurzame energie en rendement hebben er voor gezorgd dat met de huidige generatie houtkachels klimaatneutraal gestookt kan worden. Een milieuvriendelijke manier van verwarmen en kostenbesparend bovendien. Naast de keuze voor een hoogrendements houtkachel is de keuze van brandstof van groot belang. Welk soort hout kies je, maar vooral hoe lang is het hout gedroogd?

Meten is weten!

Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder. De energiewaarde van goed brandhout ligt rond 4,2 kWh per kilo. Als het hout vochtig is, neemt dit snel af. Als je met vochtig hout stookt, hoor je vaak een sissend geluid en krijg je meestal rookontwikkeling wat niet goed is voor de kachel en het rookkanaal. Hoe lang hout moet drogen is wisselend. Het hangt onder andere af van het soort hout. Als er veel tannine in het hout zit, zoals bij eikenhout, moet het hout langer drogen. Door sommige leveranciers wordt ook ovengedroogd hout geleverd. Dat is meteen geschikt om te gebruiken.

Opslag van hout en pellets

Het hout moet natuurlijk droog liggen onder een overkapping en beschut voor regen. Ook moet het hout vrij van de grond liggen zodat er geen vocht op kan trekken. De wind moet vrij door het hout kunnen blazen zodat het hout goed verder kan drogen. Bij het transport en de opslag van pellets moet men voorzichtig zijn. Als de pellets verpakt zijn in zakken, is dat prettig tegen stof en vocht, maar de zakken scheuren snel. Of u nu bulk pellets heeft of zakken pellets, in beide gevallen moeten de pellets droog opgeslagen worden. Dit geldt natuurlijk ook voor houtbriketten en aanmaakhout.

Gratis houtvochtigheidsmeting

Om het houtvochtigheidspercentage van brandhout vast te kunnen stellen heb je een houtvochtigheidsmeter nodig. Deze zijn te koop bij de showrooms van 't Stokertje. Maar u kunt ook een blok hout meenemen en bij de winkels van 't Stokertje gratis een houtvochtigheidsmeting laten doen. Geen enkel probleem! Wij adviseren u graag.

Overige diensten van 't Stokertje

Wist u al dat de dienstverlening van 't Stokertje erg uitgebreid is en varieert van bezorging en installatie tot aan schoorsteen vegen en onderhoud? Voor een compleet overzicht van onze diensten kunt u kijken op onze dienstenpagina. Onze ervaren en vakkundig opgeleide installatieteams zijn dagelijks op route. Zo zorgen wij, jaar in jaar uit, bij onze klanten voor een gezellig en warm (t)huis.