Hoe maak ik de ruit van mijn gashaard schoon?

Voor het verwijderen van de witte aanslag op de ruit van een gashaard bestaan speciale onderhoudssets. Deze zijn te koop bij haardenspeciaalzaken zoals 't Stokertje. Let er wel op dat u geen agressieve middelen gebruikt bij ontspiegeld glas. Dat zou de speciale coating namelijk aan kunnen tasten. Voor meer informatie over het onderhoud van een gashaard en het schoonmaken van een ontspiegelde ruit kunt u terecht op onze website. 

De witte waas op de ruit van een gaskachel of gashaard wordt veroorzaakt door condens en (als het niet tijdig weggehaald wordt) het inbranden hiervan. In een kuub gas zit ca. 1,3 liter water. Het is daarom verstandig om de kachel langzaam op te laten warmen zodat er zo min mogelijk condens op de ruit komt. Ook is het aan te raden om de waakvlam van een gaskachel of gashaard altijd aan te laten staan. Op deze manier is de kachel niet meer helemaal koud en is het verschil minder groot en is er minder condensvorming bij het aansteken van de kachel. Een ander belangrijk voordeel van een waakvlam is dat de leidingen schoon blijven en stof geen kans krijgt. Het gas blijft tenslotte stromen. het laten branden van de waakvlam van een kachel kost ca. 10 euro per jaar. Een stuk voordeliger dan een servicebezoek van een installateur. Dus voor het behoud van uw kachel, minder onderhoud, een langere levensduur en schonere ruiten laat u dus gewoon de waakvlam aan staan. 

WAARSCHUWING:
Schoonmaakvloeistof bevat vaak oplosmiddel. Het is daarom heel erg belangrijk om het schoonmaakmiddel niet rechtstreeks op de ruit van de haard te spuiten maar op de schoonmaakdoek of keukenpapier. Als u het op de kachelruit spuit zal er namelijk nevel terecht komen op de verf van het staal of gietijzer van de kachel. De verflaag van het casco rondom de ruit zal beschadigen en afbladderen wat natuurlijk geen mooi gezicht is en helaas niet onder garantie te claimen valt.