Voor- en nadelen van hybride systeem

Bijzonder is het zeker zo'n kachel die zowel op hout als op pellets kan stoken, of een gaskachel die ook als houtkachel gebruikt kan worden. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van zo'n hybride systeem?

Voordelen

De voordelen van een hybride systeem zijn natuurlijk vooral dat je flexibeler bent in je keuzes voor verschillende soorten brandstof. Bij een hout-pelletkachel kan je gebruik maken van de automatische instellingen die een pelletkachel heeft zodat de kachel al ontsteekt terwijl jij niet in de buurt bent. Heb je geen zin in het stoken op pellets en wil je gewoon lekker stoken zonder poespas... dan ga je over op hout. Bij een houtkachel moet je altijd zelf je brandstof toevoeren, terwijl er bij een pelletkachel een reservoir is en de toevoer automatisch gaat. Bij een gas-houtkachel is de vrije keuze tussen het comfort van een gaskachel of het échte nostalgische gevoel van hout natuurlijk erg luxe. Er bestaan erg weinig hybride kachels en dat maakt het ook uniek.

Nadelen

Zoals altijd heeft elk voordeel ook z'n nadeel..... Een specialist is altijd beter dan een generalist. Wil je bijvoorbeeld de allerbeste houtkachel of de allerbeste pelletkachel dan moet je niet voor een hybride systeem gaan. Als je een combinatie maakt van brandstoffen dan zul je natuurlijk altijd ergens concessies moeten doen omdat elk brandstofsysteem zijn eigen kenmerken en vereisten heeft. Ook is een hybride kachel daardoor complexer, unieker en dus ook duurder. Ook het onderhoud en de slijtage kan, afhankelijk van het gebruik, intensiever en dus kostbaarder zijn. Een geavanceerde technologie is namelijk altijd kwetsbaarder dan een kachel zonder of met minder technologie.

Bijzonder en uniek

Wat zwaarder weegt, de voor- of nadelen, is een individuele keuze. Iedereen stookt anders en heeft andere gewoontes en behoeften. De ene persoon zal lyrisch zijn over een bepaald kacheltype terwijl een ander er bij wijze van spreken niet warm of koud van wordt. Maar één ding is zeker met een hybride kachel kan je van twee walletjes eten en dat is natuurlijk toch uniek! 

Voorbeelden

Een voorbeeld van een hybride pellet- en houtkachel is de Aduro H1, H3 of H5 van Aduro. de Akimix van Invicta of de Mo Duo van Austroflamm. Een voorbeeld van een combinatie van gas en hout is de Kombifire.