Hoe groot moet de vloerplaat voor een kachel zijn?

De maat van een vloerplaat is afhankelijk van de afmetingen van de kachel en de vloer waar de kachel op staat. Als de kachel op een brandbare en kwetsbare ondergrond staat kun je beter kiezen voor een wat grotere vloerplaat. Dit is bijvoorbeeld bij een houten vloer en bij vloerbedekking het geval. Bij het openen van de deur om hout bij te vullen kunnen er gloeiende kooltjes naar buiten vallen en/of vonkjes. Die wil je natuurlijk niet op je vloerbedekking of houten vloer hebben. 

Afmetingen vloerplaat

In zijn algemeenheid geldt dat een vloerplaat minimaal 30 cm. aan de voorkant uit moet steken, gemeten vanaf de deuropening. Aan de zijkant en achterkant wordt meestal 10 tot 15 cm. aangehouden. Als de kachel ook aan de zijkant bij te vullen is dan kun je hierbij natuurlijk beter ook ca. 30 cm. afstand aanhouden. Aan de achterkant kan je er voor kiezen om de vloerplaat helemaal tot aan de achterwand door te laten lopen maar meestal wordt hier niet voor gekozen zodat de vloerplaat meer 'vrij' ligt en het geheel niet zo massief oogt.

Materialen vloerplaat

Een vloerplaat is leverbaar in plaatstaal wat door ons precies op maat te maken is en in de kleur van de kachel te spuiten is. Daarnaast zijn er ook glazen vloerplaten te bestellen. De maten van glazen vloerplaten gaan meestal per 10 cm. Het voordeel van een glazen vloerplaat is dat je de vloer onder de kachel gewoon door ziet lopen. Daardoor oogt de haardpartij wat lichter. Een ander voordeel van glas is dat deze niet zo snel beschadigt. Bij een stalen, gespoten vloerplaat ontstaan vrij snel krasjes. Dit is wel weer eenvoudig bij te spuiten maar een glazen vloerplaat gaat langer mee. Bij een glazen vloerplaat is wel een vlakke ondergrond nodig omdat de plaat anders barst door het gewicht van de vaak zware kachel. 

Vormen vloerplaat

De vorm van de vloerplaat wordt afgestemd op de vormgeving van de kachel of de omgeving. Zo zijn er custom made vloerplaten die we precies op maat kunnen maken. Het meest gebruikelijk zijn vloerplaten in het vierkant of rechthoekig, al dan niet met afgeronde hoeken. Daarnaast zijn er volledig ronde modellen of toogvormige vloerplaten, deze zijn rond van voren en recht aan de zij- en achterkant. Een vloerplaat met een toogvorm wordt meestal gekozen bij een kachel met een ronding. 

Als je liever geen vloerplaat onder kachel wilt kan je ook kiezen voor een tegelplateau of tegelvloer onder en eventueel ook achter de kachel. Kortom er zijn behoorlijk wat mogelijkheden. We helpen je graag bij de keuze van een goede vloerplaat. Op onze website kan je de verschillende soorten en maten vloerplaten bekijken en bestellen

Wandplaat voor achter de kachel.

Wanneer de wand achter de houtkachel van brandbaar materiaal gemaakt is dan is het aan te raden om de wand te beschermen met brandwerend materiaal. Een vloerplaat en muurplaat zijn in sommige gevallen ook te combineren. De wandplaat wordt met afstandshouders aan de muur gemonteerd en de vloerplaat ligt op de grond.

De vloerplaat kan aangesloten worden op de achterplaat maar dit is niet noodzakelijk. De warmte straalt niet naar onderen, dus de wandplaat kan ook wat hoger gemonteerd worden. Deze beslissing is per situatie verschillend.