Stimuleringsregeling Kwalitatieve Houtstook beloont investering in duurzame houtkachel

6 jaren en 3 maanden geleden geplaatst
Stimuleringsregeling Kwalitatieve Houtstook beloont investering in duurzame houtkachel afbeelding

Het is aftellen geblazen... nog een paar dagen de kans op gebruik te maken van deze subsidie op houtkachels.

Vanaf 1 september 2016 kunt u maar liefst 250 euro stimuleringsbijdrage op het aankoop- en installatiebedrag van een houtkachel krijgen, zeg maar een soort subsidie op de houtkachel. Deze Stimuleringsregeling Kwalitatieve Houtstook (SKH) is een initiatief van de NHK (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche) in samenwerking met de aangesloten fabrikanten (SHR) en detaillisten (Sfeerverwarmingsgilde) ter promotie van beter stookgedrag en betere houtkachels en installaties. Moderne kachels verbranden hout namelijk beter en vaak op een veel hogere temperatuur. Het rendement ligt daardoor boven de 75 % en de schoorsteen rookt bij goed stookgedrag nauwelijks. De regeling sluit daarom prachtig aan bij de subsidie voor pelletkachels die al vanaf 4 januari 2016 geldt. SKH heeft voor uw en ons gemak een mooi toestellenoverzicht gemaakt van de houtkachels die nu al aan de eisen van 2022 voldoen en meedoen met deze regeling.

Waarom langer wachten? Strenge milieu eisen van 2022 zijn nu al te realiseren!

subsidie-houtkachelDe toepassing van een Stimuleringsbijdrage van 250 harde euro's  op de aanschaf van een houtkachel is vooral een heel positief gebaar richting mensen die last hebben van houtrookoverlast in hun omgeving. De Sfeerverwarmingsbranche heeft namelijk de handen ineengeslagen om de aanschaf en installatie van goede, moderne houtkachels sterk te stimuleren waardoor overlast voorkomen kan worden. Alles is afhankelijk van type houtkachel en wijze van installeren van het rookkanaal. Overlast wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren en onwetendheid speelt hier een grote rol. Wij hebben hiervoor sinds 2014 reeds de BOSS-IT checklist opgesteld om de oorzaak te vinden én op te lossen. In de afgelopen jaren is gebleken dat dit voorziet in welzijn voor iedereen. Omdat problemen voorkomen kunnen worden door deskundig advies inzake juiste type haard en bijpassende, op maat toegespitste, installatie (van het rookkanaal) is het, om in aanmerking te komen voor de Stimuleringsbijdrage, wel een voorwaarde dat de installatie uitgevoerd wordt door een DE-erkend installateur. DE staat voor Duurzame Energie. Er zijn momenteel slechts 54 DE-erkende installateurs in Nederland, waar 't Stokertje met haar 4 bedrijven, deel van uitmaakt. 

Hoe krijg ik de stimuleringsbijdrage?

EVIS DE-bedrijfHet is heel eenvoudig om in aanmerking te komen voor de stimuleringsbijdrage van 250 euro. Het belangrijkste is de aanschaf van een kwalitatief hoogwaardige houtkachel die op de apparatenlijst voorkomt (deze is in te zien op www.stimuleringhoutstook.nl en uiteraard op te vragen bij onze showrooms). Installatie dient te geschieden door een DE-erkend installateur zoals 't Stokertje. Op www.qbis.nl kunt u DE-erkende installatiebedrijven vinden. De detaillist zorgt voor de administratieve rompslomp en brengt 250 euro meteen in mindering op het totaalbedrag van uw overeenkomst. U heeft hier verder geen omkijken meer naar. De actieperiode is van 1 september 2016 tot en met 31 december 2016 voor de aanschaf. De actie is niet geldig in combinatie met andere acties en/of kortingen.

EcoDesign voor kwalitatief hoogwaardige houtkachels met weinig vervuilende uitstoot

EVIS-erkenning alle soorten toestellenDe Nederlandse overheid wil de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot succesvol worden teruggedrongen. Moderne houtkachels leveren een belangrijke bijdrage in dit landelijke streven om meer duurzame energie te gebruiken. In Nederland dragen houtkachels al voor 18% bij aan de EU-afspraken van de overheid. Stoken met hout is ook een vanuit de EU een erkende duurzame manier van verwarmen. Mits goed geïnstalleerd, door DE erkende installateurs, dragen duurzame houtgestookte toestellen bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en het verminderen van overlast door houtrook. 

In 2022 wordt de EcoDesign regeling van kracht, die ervoor gaat zorgen dat houtgestookte toestellen aan strenge kwaliteits- en emissie eisen voldoen. EcoDesign is een relatief nieuwe EU regelgeving, erop gericht te zorgen dat fabrikanten al bij het ontwerp van een product rekening houden met de impact op het milieu gedurende de hele levensduur. Per 1 januari 2022 moeten alle nieuw geproduceerde houtgestookte toestellen in Europa aan deze milieucriteria voldoen, de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche geeft echter aan nu al klaar te zijn voor deze norm.

Gert Kooij, woordvoerder van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche. ,,De Nederlandse fabrikanten ontwikkelen al jaren conform  deze richtlijnen, dus waarom wachten tot 2022?. Hoe eerder deze regels gaan gelden, hoe beter wat ons betreft. We voeren dan ook gesprekken met diverse ministeries om te kijken of de eisen in ons land versneld ingevoerd kunnen worden.’’

heta-scanline-500-serieVan open haard naar inzethaard of houtkachel met een hoog rendement

Vooruitlopend daarop neemt de branche nu het voortouw in het bevorderen van deze dringend noodzakelijke toestel- en installatie-eisen. ,,We willen als branche echt iets doen aan het milieu, de luchtkwaliteit en overlast voor omwonenden. Moderne kachels verbranden hout op een veel hogere temperatuur en het hout verbrandt volledig. Het rendement ligt daardoor boven de 75 % en de schoorsteen rookt bij goed stookgedrag nauwelijks. In Nederland zijn er nog steeds ca. 645.000 verouderde openhaarden. Een bestaande open haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen. Daarvoor zijn zeer goede oplossingen beschikbaar. Het rendement gaat dan van 15-20% naar 65-85%."

 

1450609688milieuneutraal

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht