Rookgasventilator voor een beter rendement en milieu

5 jaren en 11 maanden geleden geplaatst

Stoken zonder zorgen... dat willen we allemaal wel toch?
Stoken met een houtkachel of genieten van een vuurtje in een gashaard, het is supergezellig en knus! Het wordt alleen minder leuk als er sprake is van overlast voor jezelf of voor je omgeving. En daar komen de rookgasventilatoren van Inatherm Exodraft in beeld....

voordelen-rookgasventilator

Voorkomen is beter dan genezen... met een rookgasventilator

Er is de laatste tijd veel aandacht voor houtgestookte haarden en kachels. Het is inmiddels voor iedereen wel duidelijk dat houtkachels bijdragen aan de sfeer in huis en dat het verwarmen van je huis een milieuneutrale manier van verwarmen is. Toch ondervinden sommige mensen hinder van een houtkachel. Vooral buren moeten het wel eens ontgelden. Vaak komt dit door onwetendheid, slecht brandhout, een oude generatie kachel of een te kort rookkanaal. Voor een goede analyse is onze BOSS-IT checklist een echte aanrader. Omdat zo'n 17% van de Nederlanders last heeft van het stookgedrag van de buren besteden wij (en de gehele sfeerverwarmingsbranche) hier veel aandacht aan. De kwaliteit van een kachel is sinds 1990 sterk verbeterd, zo is het rendement van ca. 55% naar ca. 90% gegaan en wordt de uitstoot van fijnstof inmiddels tot een minimum beperkt. Naast de kwaliteit van een kachel is een goede rookgasafvoer/schoorsteen van groot belang om rookoverlast te voorkomen. 

inatherm

Elke kachel of haard heeft een goede rookgasafvoer nodig. Het rookkanaal moet volgens het Bouwbesluit aangelegd worden. In het Bouwbesluit staat ook vastgelegd waar de rookgassen moeten uitmonden. Als dit door omstandigheden niet mogelijk is kan een rookgasventilator op de schoorsteen geplaatst worden. Bij een ventilator kunnen de rookgassen ook verticaal uitblazen wat zorgt voor een aanzienlijke verbetering v.w.b. de uitmonding t.o.v. een normale schoorsteen of pijp. Een rookgasventilator garandeert sowieso een optimale trek in het schoorsteenkanaal en zorgt voor een perfecte verbranding, waardoor u onder alle omstandigheden kunt genieten van een feilloze werking van de open haard, houtkachel of gashaard. Inatherm biedt diverse rookgasventilatoren aan. Voor elke soort haard en situatie is er een passende rookgasventilator beschikbaar. Voor goed advies kunt u terecht bij onze medewerkers.

Een leuk filmpje ter illustratie van een aantal praktische problemen:

 

Vooral woningen met een mechanisch ventilatiesysteem hebben baat bij een rookgasventilator met een geforceerde, mechanische afvoer en zuurstoftoevoer. Ook bij een te kort rookkanaal, een te kleine diameter, veel hoge bomen of gebouwen of huis heen of bij windstil en/of mistig weer biedt een rookgasventilator uitkomst. Het verschil tussen een situatie zonder rookgasventilator (met een onderdruk van 12 Pascal in de schoorsteen) en een situatie met rookgasventilator (20 Pascal) is groot. De afname van fijnstof is dan namelijk ca. 29% en afname PAK's 49%. 

Investeren in een rookgasventilator voor je eigen gezondheid en veiligheid

Bij houtgestookte haarden zorgt een ventilator vooral voor een beter rendement, vermindering van uitstoot en minder rookoverlast. Bij gashaarden is een rookgasventilator van belang i.v.m. de veiligheid. Rookgassen bij
gasgestookte haarden zijn geur- en kleurloos maar wel levensgevaarlijk. De gastoevoerklep gaat pas open bij voldoende afzuiging en toevoerlucht. De gasklep sluit wanneer één van de voorwaarden wegvalt. Daarom geen risico op schadelijke rookgassen in de ruimte. Een heerlijk veilig gevoel. Een rookgasventilator is een hele investering, maar als je dit uitzet tegen andere duurzame investeringen, is het toch zeker het overwegen waard. Bovendien is je gezondheid en die van je omgeving onbetaalbaar!

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht