Zwitserse methode, hout stoken zonder overlast

7 jaren en 10 maanden geleden geplaatst

Het 'nieuwe aanmaken' van een houtkachel... wat moeten we ons daar nu precies bij voorstellen? De meeste mensen bouwen een vuurtje door eerst wat lichte aanmaakhoutjes in de kachel te doen, daartussen de aanmaakblokjes te plaatsen en vervolgens de wat zwaardere houtblokken toe te voegen. Dit allemaal in de veronderstelling dat vuur van onder naar boven brandt. Door onderzoek in opdracht van de Zwitserse overheid blijkt deze methode echter niet tot de beste resultaten te leiden. Door het vuur andersom op te bouwen (Zwitserse methode) verloopt de opstartfase beter en sneller. Met als resultaat minder rookontwikkeling binnen- en buitenshuis en dus minder overlast voor de buren. In ons dichtbevolkte landje moeten we hier natuurlijk goed rekening mee houden en op dat gebied valt nog heel wat vooruitgang te boeken.....

Ontwikkeling en cijfers

Bijna de helft van alle houtgestookte kachels en haarden (1,3 miljoen in 2010) blijkt nog steeds uit open haarden te bestaan. Bovendien is bijna drie kwart van de kachels en inzethaarden ouder dan 15 jaar, dus nog niet voorzien van de nieuwste verbrandingstechnieken. Open haarden hebben slechts een rendement van maximaal 20%, ten opzichte van zo'n 80% voor de nieuwe generatie houtkachels. Eigenlijk zonde natuurlijk dat we niet meer halen uit ons kostbare haardhout. Meer lezen over hout stoken zonder overlast? Wij hebben het een en ander voor u op een rijtje gezet.

Sfeer en gezelligheid in een gezond milieu

't Stokertje is als geen ander een voorstander van sfeer en gezelligheid, maar dat moet niet ten koste gaan van onze buren en het milieu. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel! Als we er gezamenlijk in slagen om de open haarden te vervangen voor houtkachels met een schone en efficiënte verbrandingstechniek, kunnen we warmte en gezelligheid creëeren met behoud van onze mooie natuur. Het stoken met hout is namelijk milieuneutraal, mits er gestookt wordt met een moderne kachel, goede brandstof en veilige installatie. 

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht