Trekmeting voor het meten van de schoorsteentrek

trekmetingHet allerbelangrijkste aan stoken is een goed functionerende schoorsteen of rookkanaal. Voldoende 'trek' in een schoorsteen is noodzakelijk om de rook en rookgassen die bij verbranding vrijkomen goed af te voeren. Om te weten of uw rookkanaal voldoende trekt, kunt u een trekmeting uit laten voeren. Wij, bij 't Stokertje, hebben hier de juiste apparatuur voor. 

Meten is weten

Ook zonder deze apparatuur kunnen wij vaak al vaststellen of er sprake is van voldoende trekopbouw, maar een trekmeting geeft in geval van twijfel uitsluitsel. Al is het wel goed om te zeggen dat een trekmeting wel altijd een momentopname is en extreme weersomstandigheden invloed kunnen hebben op een trekmeting. Maar hier kan rekening mee gehouden worden op het moment van het maken van een afspraak.

 

Voordat een trekmeting uitgevoerd wordt.....

Om te bepalen of het rookkanaal of schoorsteen voldoende trek heeft en geschikt is voor de kachel of haard die u wilt gaan gebruiken, moeten we een paar dingen weten.

Natuurlijk komen wij ook graag vrijblijvend bij u kijken als u graag wilt dat wij dit voor u uitzoeken.

trekmeting_rookkanaalFactoren van invloed op de trekopbouw

Bij een rookkanaal of schoorsteenkanaal met een gemiddelde lengte van zo'n 6 tot 8 meter is de diameter van de kachel of haard een goed uitgangspunt voor de diameter van het schoorsteenkanaal. In een ideale situatie is de diameter van de kachel hetzelfde als die van het rookkanaal.  Hoe langer het rookkanaal, hoe kleiner de diameter in verhouding mag zijn, want een lang rookkanaal trekt beter dan een kort rookkanaal. Hoe minder bochten er in de schoorsteen zitten, hoe beter. Bochten werken remmend op de trekopbouw. Het beste is een rookkanaal, zonder bochten, wat boven de nok van het huis uitkomt. Toch komt het vaak voor dat een rookkanaal bochten heeft, dat is op zich geen enkel probleem, als dit maar gecompenseerd wordt door voldoende lengte en de versleping niet te flauw is. Ook zijn de regels voor gashaard en houtkachel heel verschillend. Bij een houtkachel behoort een 90 graden bocht in het rookkanaal (behalve direct achter de kachel indien deze een achteruitgang heeft) absoluut niet tot de mogelijkheden. Bij een gaskachel met een concentrisch systeem/gesloten systeem, zijn er nog wel mogelijkheden. Ook de omgeving van het huis speelt een rol. Staan er veel hoge bomen rondom het huis? Dan is dat nadelig voor de trek in het rookkanaal. Tot slot is het materiaal van het rookkanaal nog een factor van belang. Een stenen schoorsteen warmt veel minder snel op dan een rookkanaal van RVS pijpen, daarom trekt een RVS rookkanaal doorgaans beter. 

Overige diensten van 't Stokertje

Wist u al dat de dienstverlening van 't Stokertje erg uitgebreid is en varieert van bezorging en installatie tot aan schoorsteen vegen en onderhoud? Voor een compleet overzicht van onze diensten kunt u kijken op onze dienstenpagina. Onze ervaren en vakkundig opgeleide installatieteams zijn dagelijks op route. Zo zorgen wij, jaar in jaar uit, bij onze klanten voor een gezellig en warm (t)huis.