Naar de webwinkel

Schoorsteen, rookkanaal en rookgasafvoer

schoorsteenAls een woning al voorzien is van een schoorsteen of rookkanaal is dat mooi meegenomen. Bij oudere woningen is vaak al een schoorsteen aanwezig, bij nieuwbouwwoningen moet er meestal nog een rookkanaal gemaakt worden. De kachel en de brandstof die gebruikt gaat worden bepaalt wat de beste schoorsteen of rookkanaal in een bepaalde situatie is. Maar wat is nou het verschil tussen een schoorsteen en rookkanaal of rookgasafvoermateriaal? 

Verschil tussen schoorsteen en rookkanaal

Met een schoorsteen wordt meestal een gemetseld rookkanaal bedoeld, ook op het dak is een gemetselde, vaak vierkante, schoorsteen te zien. Met een rookkanaal wordt een kanaal bedoeld, in wat voor een vorm dan ook, waar rookgassen doorheen afgevoerd worden. Dit kan een gemetselde schoorsteen zijn maar ook vast of flexibel pijpmateriaal van allerhande materialen zoals RVS, gegalvaniseerd, blauwgegloeid of aluminium pijpmateriaal. Een schoorsteen is een soort rookkanaal, maar een rookkanaal is dus niet altijd een schoorsteen. 

Combinatie kachel en schoorsteen

Bij de keuze van een kachel of haard wordt altijd direct gesproken over de kwaliteit en de staat van de aanwezige schoorsteen of over de mogelijkheden van de nog te installeren rookgasafvoer. Alleen bij de aanschaf van een elektrische haard, afvoerloze gashaard of bio-ethanolhaard is een schoorsteen of rookkanaal niet nodig en komt dit niet aan bod. Een kachel of haard kan alleen goed functioneren als de schoorsteen in  goede staat is en het rookkanaal goed op de kachel aansluit in elk opzicht. De soort brandstof die gebruikt wordt en het type kachel bepaalt in grote mate welk rookkanaal het meest geschikt is. Vandaar dat vaak een indeling op brandstof gehanteerd wordt.

Bestaande schoorsteen of rookkanaal

In een situatie waarbij er al een schoorsteen in huis aanwezig is, moeten we eerst kijken of de schoorsteen geschikt is voor de kachel of haard waarmee u wilt gaan stoken. Als de schoorsteen niet geschikt is, dan zijn er allerlei aanpassingen mogelijk om de schoorsteen alsnog weer in gebruik te nemen. Doorgaans is het verstandig om de schoorsteen te voorzien van een flexibele voering. Hier komen we later op terug.

Nieuwe schoorsteen of rookkanaal

Als in huis nog geen voorzieningen zijn voor een rookkanaal wordt er meestal gekozen voor het werken met pijpmateriaal in plaats van het opmetselen van een schoorsteen. Pijpmateriaal is gemakkelijker te installeren, neemt minder plaats in en is in zijn algemeenheid voordeliger. 't Stokertje levert onder andere de volgende merken dubbelwandig RVS rookkanaal Isoduct**, Isoproof en Holetherm. De handleiding van Isoduct, Isoproof en Holetherm kunt u hier bekijken door op de merknaam te klikken.

** Inzake Isoduct toepassing is een discussie gaande. Er dient rekening gehouden te worden dat op basis van voortschrijdende ontwikkeling van wetgeving c.q. keuringen later alsnog brandvrije omkokering dient te worden toegepast.

Alle merken rookkanalen

't Stokertje kan alle merken rookkanalen leveren. Op basis van jarenlange ervaring heeft 't Stokertje echter een aantal merken geselecteerd die elk op basis van hun specifieke kenmerken geschikt zijn voor uiteenlopende situaties.

 


 

 

 

De keuze van het rookkanaal is allereerst afhankelijk van de brandstof die de kachel gebruikt. Hieronder staan de keuzemogelijkheden op een rij met daarbij de verschillende soorten rookkanalen.

Hout en/of kolen

Nog geen rookkanaal aanwezig:
installatie van een dubbelwandig RVS rookkanaal is nodig.

Rookkanaal aanwezig maar niet goedgekeurd:
indien mogelijk moet door het rookkanaal een flexibele dubbelwandige RVS voering getrokken worden.

Rookkanaal aanwezig en goedgekeurd voor houtstoken:
aansluiten op bestaand rookkanaal door middel van enkelwandig aansluitmateriaal.

Gas gesloten systeem
(zie uitleg hoofdstuk gas)

Nog geen rookkanaal aanwezig en kachel is geplaatst tegen een buitenmuur:
rookkanaal direct door de muur naar buiten met behulp van concentrisch pijpmateriaal.

Nog geen rookkanaal aanwezig en kachel is geplaatst tegen een binnenmuur:
concentrisch rookkanaal indien mogelijk over een zo kort mogelijk traject naar buiten, door bijvoorbeeld een plat dak of met een omleiding door een buitenmuur.

Rookkanaal aanwezig:
meestal kan gekozen worden voor een gaskachel met open systeem (zie hieronder). Is dit niet mogelijk, dan aansluiten op schoorsteenkanaal met speciale concentrische aansluitset en enkelwandige flexibele voering door de schoorsteen trekken.

Gas open systeem
(zie uitleg hoofdstuk gas)

Nog geen rookkanaal aanwezig:
meestal keuze voor een gaskachel met gesloten systeem (zie hierboven). Is dit niet mogelijk, dan rookkanaal installeren met dubbelwandig pijpmateriaal voor gaskachels.

Rookkanaal aanwezig: door het rookkanaal bij voorkeur enkelwandige flexibele voering trekken in verband met benodigde trek en condensafvoer.

Andere relevante criteria

Bij de keuze van het rookkanaal zijn verder van belang:
de verdiepingsvloeren (beton of hout)
de dakhelling (plat, 15º-40º, 40º-60º of nog steiler)
de door u gewenste afwerking (bijvoorbeeld het rookkanaal wel of niet aftimmeren).

Afhankelijk van het type rookkanaal kan het wenselijk, of zelfs noodzakelijk, zijn om deze te voorzien van een ombouw. Uit oogpunt van veiligheid dient dit te gebeuren met brandveilig materiaal. Onze vakkundige specialisten van onze service afdeling Advies, Installatie & Onderhoud gebruiken daarom een plaatmateriaal dat volledig aan de veiligheidseisen voldoet. Dit is een mineraal gebonden, vezelversterkte, calciumsilicaatplaat. De plaat is eenvoudig te bewerken, licht in gewicht en heeft een mooi glad oppervlak. Heeft u de haard van uw dromen bij ’t Stokertje gevonden, dan maken onze specialisten de klus op vakkundige wijze voor u af!

Weet u zeker dat u deskundig genoeg bent om de bij ons gekochte materialen zelf te installeren? Schakel bij twijfel altijd een deskundige in, dan weet u zeker dat u geen onnodig risico loopt. Wij geven u graag advies, maar indien u materialen zelf gaat installeren kunnen wij hier natuurlijk geen verantwoordelijkheid voor nemen. Onze verkoopmedewerkers weten veel, maar zijn geen installateurs. Bovendien is op afstand communiceren erg lastig en daarom kunnen wij alleen de verantwoordelijkheid voor een installatie dragen als onze experts, en dat zijn de installateurs die op locatie werken, bij u de klus uitgevoerd hebben. 

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht