Stoken zonder zorgen met een rookgasventilator

Onbezorgd stoken... wie wil dat nou niet?
Een heerlijk warm vuur in een houtkachel of genieten van een mooi vlammenspel in een gashaard, voor veel mensen het ideale beeld van gezelligheid en sfeer! Maar krijg je door het stoken overlast voor jezelf of voor je omgeving dan wordt het minder leuk. Als dat gebeurt dan zijn er diverse oplossingen denkbaar waaronder de rookgasventilatoren van Inatherm Exodraft 

inatherm

Een prettiger leefklimaat met een rookgasventilator

Houtgestookte haarden en kachels staan momenteel behoorlijk in the picture. Het is nu voor iedereen wel duidelijk dat houtkachels bijdragen aan de sfeer in huis en dat het verwarmen van je huis een milieuneutrale manier van verwarmen is. Toch ondervinden sommige mensen ook hinder van een houtkachel. Soms moeten buren het wel eens ontgelden. De oorzaak hiervan is vaak onwetendheid, slecht brandhout, een oude generatie kachel of een te kort rookkanaal. Voor een goede analyse is onze BOSS-IT checklist een echte aanrader. Omdat zo'n 17% van de Nederlanders last heeft van het stookgedrag van de buren besteden wij (en de gehele sfeerverwarmingsbranche) hier veel aandacht aan. De kwaliteit van een kachel is sinds 1990 enorm verbeterd, zo is het rendement van ca. 55% naar ca. 90% gegaan en wordt de uitstoot van fijnstof inmiddels tot een minimum beperkt. Naast de kwaliteit van een kachel is een goede rookgasafvoer/schoorsteen van essentieel belang om rookoverlast te voorkomen. 

voordelen-rookgasventilator

Elke kachel of haard heeft een goede rookgasafvoer nodig. Het rookkanaal moet volgens het Bouwbesluit aangelegd worden. In het Bouwbesluit staat ook vastgelegd waar de rookgassen moeten uitmonden. Als dit door omstandigheden niet mogelijk is kan een rookgasventilator op de schoorsteen geplaatst worden. Bij een ventilator kunnen de rookgassen ook verticaal uitblazen wat zorgt voor een aanzienlijke verbetering v.w.b. de uitmonding t.o.v. een normale schoorsteen of pijp. Een rookgasventilator garandeert sowieso een optimale trek in het schoorsteenkanaal en zorgt voor een perfecte verbranding, waardoor u onder alle omstandigheden kunt genieten van een feilloze werking van de open haard, houtkachel of gashaard. Inatherm biedt diverse rookgasventilatoren aan. Voor elke soort haard en situatie is er een passende rookgasventilator beschikbaar. Voor goed advies kunt u terecht bij onze medewerkers.

Hieronder een filmpje om een aantal praktische problemen te illustreren:

 

Vooral woningen met een mechanisch ventilatiesysteem hebben baat bij een rookgasventilator met een geforceerde, mechanische afvoer en zuurstoftoevoer. Maar ook in de situatie van  een te kort rookkanaal, een te kleine diameter, veel hoge bomen of gebouwen of huis heen of bij windstil en/of mistig weer biedt een rookgasventilator een prima oplossing. Het verschil tussen een situatie zonder rookgasventilator (met een onderdruk van 12 Pascal in de schoorsteen) en een situatie met rookgasventilator (20 Pascal) is groot. De afname van fijnstof is dan namelijk ca. 29% en afname PAK's 49%. 

Voor milieu en veiligheid is investeren in een rookgasventilator verstandig

Bij gashaarden is een rookgasventilator van belang i.v.m. de veiligheid. Rookgassen bij
gasgestookte haarden zijn geur- en kleurloos maar wel levensgevaarlijk. De gastoevoerklep gaat pas open bij voldoende afzuiging en toevoerlucht. De gasklep sluit wanneer één van de voorwaarden wegvalt. Door deze werkwijze is er geen risico op schadelijke rookgassen in de ruimte. Een heerlijk veilig gevoel. Bij houtgestookte haarden zorgt een ventilator vooral voor een beter rendement, vermindering van uitstoot en minder rookoverlast. Een rookgasventilator is een enorme investering, maar als je dit vergelijkt met andere duurzame investeringen, is het toch zeker het overwegen waard. Bovendien is je gezondheid en die van je omgeving onbetaalbaar!