Fornuis

Een fornuis is een toestel waarmee gekookt kan worden, meestal een combinatie van een kookplaat met een oven. Een fornuis bevindt zich over het algemeen in de keuken met een afzuigkap erboven. Tegenwoordig kookt men vaak met een fornuis of kookplaat op gas, electrisch of inductie. Vroeger kookte men op een fornuis gestookt op kolen of brandhout. Deze werden de hele dag warm gehouden en diende als verwarming en kookgelegenheid inéén. Ook tegenwoordig zijn er nog nostalgische fornuizen te koop met een robuuste, landelijke uitstraling maar voorzien van moderne technieken. Bijvoorbeeld een Aga cooker, Rayburn of Esse fornuis. Deze zijn uitermate geschikt voor 'slow cooking'. Daarnaast zijn ze ook een toonbeeld van duurzaamheid. Het is namelijk mogelijk om het fornuis aan te sluiten op de centrale verwarming waardoor verwarming, heet water en koken tegelijkertijd verzorgd wordt. Als er dan op hout gestookt wordt is het ook nog eens minder belastend voor het milieu, wordt er aanzienlijk op stookkosten bespaard en wordt er geen beroep gedaan op de slinkende voorraad fossiele brandstoffen. Voor meer informatie over de huidige generatie kachels en haarden kunt u terecht bij uw haardenspeciaalzaak.