GASHAARDEN: Onderhoud van gaskachels en gashaarden

Gaskachels en gashaarden vragen normaliter niet zoveel onderhoud en zien er top uit. Doorgaans kan worden volstaan met eens per jaar een onderhoudsbeurt. Voor gesloten gashaarden geldt dat men de periode nog iets langer kan oprekken tot maximaal eens per twee jaren. Wil je echter zorgeloos kunnen blijven genieten van gegarandeerde werking en proper zicht op het gasvuur dan is het afsluiten van een onderhoudscontract voor jaarlijks nalopen "de oplossing" !!

Mogelijkheden gashaard

Een gaskachel of gashaard kan men doorgaans naast aardgas aansluiten op zowel stadsgas of propaangas. Wel even vragen aan de leverancier van de gaskachel die u heeft gekocht of dit kan. Meestal is er hiervoor alleen een aanpassing van de sproeiers van de brander nodig. Sommige gaskachels zijn uitgerust met een ventilator waardoor men de convectiewarmte sneller kan laten circuleren. Een ventilator ten behoeve van de convectie beinvloedt de gevoelstemperatuur. Door een dergelijke ventilator te gebruiken krijgt men sneller het gevoel dat het warmer wordt in de kamer, echter dit is niet echt het geval. Een ventilator heeft dus geen opwarmende eigenschappen, het is slechts de gaskachel of gashaard die de lucht opwarmt. Door het opwekken van een geforceerde luchtstroom krijgt men echter de indruk dat het sneller warm wordt. Het gebruik van een dergelijke convectie ventilator zal meerkosten voor de haard meebrengen, wat geluid maken en beinvloedt de hoogte van uw elektriciteitsrekening.

Rendement van gashaarden

Oudere gaskachels en gashaarden zijn niet zo zuinig, zij halen een rendement van 60 tot 70%. De nieuwere modellen echter kunnen een rendement halen tot wel 85%. Gaskachels en gashaarden hebben zoals in het voorgaande is gesteld zeer weinig onderhoud nodig. Het is voldoende om 1 maal per jaar de binnenzijde van de kachel stofvrij te maken en na te kijken of versleten onderdelen. Een gashaard trekt stof aan. De hoeveelheid stof die een gaskachel of gashaard verzamelt in een jaar is natuurlijk afhankelijk van de plaats waar deze staat. Indien u vast tapijt hebt zal de kachel meer stof opnemen dan wanneer u een tegelvloer of parket hebt. 

Let op. Men mag in de verbrandingskamer van de gashaard op geen enkel moment sporen van roet of waterdruppels aantreffen in de gaskachel of gashaard. Dit kan duiden op een slechte verbranding in de verbrandingskamer wat betekent dat de gashaard niet naar behoren werkt. Laat een de kachelspecialist dit nakijken. 't Stokertje Advies en Installatie team staat ook voor Onderhoud volledig tot uw beschikking.

Informatie over onderhoud vindt u in de gebruikers handleiding. Hier kan u doorgaans alle informatie vinden die u nodig hebt. Met een gaskachel of gashaard hoeft u zich tijdens het reguliere gebruik geen zorgen te maken over het vuur aangezien u ten alle tijden controle hebt over de gashaard.

Het onderhoud van een gaskachel of gashaard is zeer eenvoudig. De meeste zaken waar u op moet letten kan u zoals in het voorgaande gesteld terug vinden in de gebruikers handleiding. Op het gebied van veiligheid is het natuurlijk vanzelfsprekend dat u kinderen uit de buurt moet houden van de gashaard. Ook na het uitzetten van de gashaard kan deze nog geruime tijd zeer warm zijn.


Zorg er overigens altijd voor dat er geen brandbare materialen kort bij de kachel staan en ook het vensterglas mag men niet reinigen wanneer het warm is. Het glas is dan namelijk breekbaarder dan wanneer het koud is. Kijk ook hiervoor in de gebruikers handleiding hoe u het beste te werk gaat. 


Controleer overigens af en toe, indien uw toestel is uitgerust met een ventilator, of deze nog steeds vrij kan ronddraaien. Soms kan het namelijk nodig zijn om deze te ontstoffen. Zoals bij alle gaskachels, echter perse bij open gasvuren, is het aan te raden om een CO (koolstofmonoxide) detector te installeren in de kamer waar de gaskachel of gashaard staat.

Moderne gaskachels zijn zeer veilig echter…….. blijf en wees waakzaam voor vreemde geuren. Indien u aardgas ruikt moet iedereen onmiddellijk de woning verlaten. Indien mogelijk kan men op weg naar buiten nog snel een venster openzetten maar neem geen onnodige risico's. Laat altijd de voordeur open, hierdoor zal de concentratie van aardgas in de woning niet zo hoog worden. Maak zeker geen licht aangezien de kleinste elektrische vonk het gas zou kunnen laten ontbranden met een explosie tot gevolg.

Indien uw gaskachel of gashaard is aangesloten op een opening die rechtstreeks naar buiten gaat, vergewis u er dan regelmatig van dat er geen planten voor deze opening groeien of dat er andere objecten voor gezet worden.


Indien het opvalt dat uw gaskachel of gashaard niet op dezelfde wijze werkt zoals normaal het geval was dan kan dit duiden op een probleem. Let vooral op wanneer de waakvlam van de gashaard spontaan uitgaat, de gaskachel of gashaard moeilijk aangaat of wanneer u ziet dat er roet in de kachel neerslaat. Indien uw CO detector afgaat moet u dezelfde richtlijnen volgen dan wanneer u een gaslucht ruikt. Let op! CO is een onzichtbaar en ruikloos gas dat zeer gevaarlijk is. Alle gekeurde gaskachels en gashaarden hebben een systeem dat de gastoevoer automatisch uitzet indien de vlammen doven.


Direct naar:

| Gaskachels onderhouden in Haren | Gashaarden onderhoud of gaskachels reparatie in Deventer | Gashaard onderhoud en het rookkanaal | Gas kachel onderhoud van Dru | Gashaard onderhoud Veendam | Gaskachel onderhoud Raalte | Onderhoud open haarden op gas | Gashaard onderhoud van Faber | Onderhoud inbouwhaarden als gashaard van Barbas | Onderhoud inzethaard als gashaard van Bocal | Gaskachel onderhoud Emmeloord | Gaskachel onderhoud Alkmaar | Gaskachel onderhoud Veenendaal | Gashaard onderhoud Bellfires | Gashaarden onderhoud Arnhem | Onderhoud van antieke kachels op gas |
Gaskachel onderhoud Kalfire | Onderhoud vrijstaande gaskachel Gazco | Terras haard op gas | Onderhoud gas kachels van Dru |