Hoe maak je de omgeving van een kachel brandveilig?

8 jaren en 8 maanden geleden geplaatst

We krijgen regelmatig vragen van onze klanten over de brandveiligheid rondom de kachel en/of haard. Er wordt door particulieren en aannemers regelmatig gips of fermacell gebruikt bij rookkanalen en kachels. Wij adviseren echter altijd promatect omdat promatect niet alleen brandwerend is, maar volledig brandvrij en daarom de veiligste keuze. Bovendien is promatect krimpvrij en daarom erg geschikt om een ombouw mee te maken waar bijv. stucwerk op komt. Door het gebruik van promatect voorkom je scheurvorming. Let wel op dat bij het maken van een ombouw het regelwerk ook brandvrij is en dus niet van hout. Bij 't Stokertje gebruiken we hiervoor metalen profielen.

Een greep uit ons mailverkeer

Goedemorgen,
Wij hebben onlangs een gaskachel type Jutter geplaatst in ee chalet. Nu valt het ons op dat als de kachel vol vermogen geeft de onderkant en zijkanten van de schouw waar deze gedeeltelijk in staat behoorlijk heet worden. Wanden zijn welliswaar van gips maar toch hebben wij onze twijfels over de brandwerendheid hiervan. Lees op internet allerhande verhalen maar echte info ontbreekt. Kan ik de binnenkant van deze schouw omkleden met een brandwerend materiaal? Zo ja welke? en wat zijn hiervoor de kosten.

 

Onze reactie:

Geachte heer,
Gips is inderdaad brandwerend, maar niet brandvrij. Bovendien is gips gebaseerd op een watermengsel en als gevolg hiervan ontstaat kansop krimp en scheurvorming. Het beste kan het gips vervangen worden of bekleed worden met brand- en krimpvrij materiaal zoals promatect. Een grote plaat hiervan is 2,25 m x 1 m en zit afhankelijk van de dikte tussen de 100 en 120 euro. Het is ook mogelijk een stukje te bestellen bij onze vestigingen. Even vooraf bellen met de dichtstbijzijnde vestiging is raadzaam.
Veel succes en met vriendelijke groet,
‘t Stokertje

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht