Onvolledige verbranding

6 jaren en 1 maand geleden geplaatst

Vandaag weer een greep uit de vele vragen die wij ontvangen per e-mail. Deze keer wordt er een vraag gesteld over onvolledige verbranding en het op temperatuur houden van de woonkamer. Om privacy redenen zijn de namen van de vraagstellers verwijderd uit de mailberichten. 

 

Beste mensen van 't Stokertje,
Een vraag over hoe de houtkachel bij te vullen als die al brand. Ik heb een ongeisoleerd huis en gebruik alleen een houtkachel.Als het vuur eenmaal goed brand in de houtkachel zeg na een 30 min - 60 min. Dan laat ik het langzaam wat zachter branden door er alleen nieuw hout (1 a 2 stukken) op te leggen wanneer het andere hout bijna weg is en er slechts warme gloeiende kooltjes aanwezig zijn of resten hout. Soms zie je dan dat de laatste stukken niet echt meer branden maar meer langzaam met misschien een klein vlammetje branden. Is deze laatste fase gevaarlijk ivm CO en onvolledige verbranding ? Waarom ik het zo doe is dat het anders veel te warm wordt nu hou ik het netjes constant op 21 graden ! Hartelijk dank alvast,

 

Beste klant,

Deze laatste fase is gevaarlijk als inderdaad sprake is van onvolledige verbranding. Dit kun je afleiden uit het feit of er ook sprake is van roetvorming. Bij onvolledige verbranding komt CO en roet vrij dat belastend is voor het milieu. Indien de rookgas afvoer en kachel verder goed functioneert is in de woning geen gevaar voor CO. Roet is natuurlijk wel een oorzaak voor schoorsteenbrand en belastend voor het milieu. Doorgaans kan alleen een speksteen kachel stoken met een bandbreedte van vermogen. De geisoleerde jas draagt er zorg voor dat er veel warmte in de verbrandingskamer blijft en hierdoor kan je met de hoeveelheid hout het vermogen beinvloeden. Een stalen of gietijzeren houtkachel heeft eigenlijk maar één vermogen waarop de haard optimaal functioneert. Dit betreft dan de optimale verhouding tussen de hoeveelheid lucht en brandstof in de verbrandingskamer. Wij hopen u zo voldoende te hebben geinformeerd.

Met vriendelijke groet, 

‘t Stokertje

 

Beste Mensen,

Hartelijk dank voor het advies... ik ga er eens over nadenken en wat wat testen hier en een speksteenkachel kan een goed idee zijn. Tot mails. 

Groet 

1 december Koopzondag Haardenhuys Gelderland

Gratis interieuradvies 14 december 2019

Gratis Stookworkshop 22 november Orvelte

Gratis Stookworkshop 10 december Epe

UITVERKOOP PARTIJ dubbelwandig pijpmateriaal

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht