Qlima pelletkachels bij het Stokertje

't Stokertje is u graag van dienst bij alle vragen en diensten rondom de aanschaf en installatie van een QlimaZibro pelletkachel. Vanaf najaar 2014 is de naam Zibro vervangen door Qlima. Heeft u een Qlima pelletkachel bij ons of bij een andere winkel gekocht? Dan zorgen wij, binnen ons werkgebied, voor een veilige en vertrouwde toepassing in uw woning. Een Qlima (Zibro) pelletkachel kunt u bij ons kopen maar ook bij verschillende andere winkels. Het actuele assortiment van Qlima vindt u in onze  online haardencatalogus. 

Levering, montage en onderhoud

Niet alle winkels kunnen zorgdragen voor installatie en/of ingebruikname, terwijl dit wel belangrijk is om te kunnen voldoen aan de garantie voorwaarden van de distributeur. 't Stokertje kan zorgen voor:
A. Montage van het rookkanaal en/of het rookgasafvoermateriaal
B. Levering van rookgasafvoer materiaal of rookkanaal materiaal voor de “doe het zelvers”
C. Jaarlijks onderhoudscontract 

De diensten van 't Stokertje voor Qlima pelletkachels

stokertjediensten_200't Stokertje levert vele diensten voor haar klanten. Dat varieert van complete installaties, tot onderhoud en schoorsteenvegen. Maar ook voor een expertise rapport of voor een camera inspectie van uw rookkanaal kunt u een beroep op ons doen. Een compleet overzicht van onze diensten vindt u hier op deze website. Specifiek voor Qlima pelletkachels zijn onze diensten in te delen in drie hoofdcategoriën. Montage van rookkanaal, levering van pijpmateriaal en jaarlijks onderhoud. Wij zullen bij elk onderdeel even stilstaan en een toelichting geven. 

A. Montage van het rookkanaal

Een pelletkachel kan gemonteerd worden op verschillende manieren. Het is belangrijk dat het rookgasafvoermateriaal of het rookkanaal op de juiste manier geinstalleerd wordt. Soms is een bestaand rookkanaal aanwezig en in andere gevallen dient nog een rookkanaal gemaakt te worden. Een pelletkachel dient altijd deugdelijk de rookgassen af te voeren. Het is een misverstand dat bij een pelletkachel de rookgasafvoer direct door de muur mag uitmonden in de buitenlucht. In het buitenland wordt dit soms anders gedaan of voorgesteld. In Nederland, Belgie en Duitsland mag dit echter niet ! Ondanks dat sprake is van een geforceerde rookgasafvoer op basis van een extractieventilator in de pelletkachel dient het rookkanaal aan stringente eisen te voldoen. Dit kan inhouden dat het bestaande rookkanaal gevoerd moet worden met een RVS voering of dit kan inhouden dat conform het Bouwbesluit een muurdoorvoer moet worden gemaakt met aansluitend een rookkanaal dat een uitmondingsgebied heeft boven de nok of dakrand. De eisen die aan het rookkanaal worden gesteld zijn door de wetgever gebaseerd op de volgende overwegingen:

 • een te kleine onderdruk in het rookkanaal veroorzaakt storingen op de langere termijn.
 • een te hoge onderdruk in het rookkanaal veroorzaakt een lager rendement, hogere slijtage van de haard en kans op vonk uittreding ter plaatse van de rookgasuitmonding.
 • in Nederland dienen kachels op vaste brandstoffen een rookkanaaluitmonding te hebben die voldoet aan het Bouwbesluit i.v.m. reukoverlast voor de omgeving in ons dicht bevolkte land. 
 • de ervaring heeft geleerd dat indien uitgemond wordt op de gevel en een stevige wind staat pal op de gevel dan kan de luchtdruk in het uitmondingsgebied groter zijn dan de druk welke wordt opgebouwd op basis van de extractiemotor in de pelletkachel. in dat geval ontstaat verkleuring a.g.v. roet op de gevel maar nog erger is dat binnen de kortste keren ook de woonkamer vol staat met roet. de pelletkachel kan dan nl. niet meer afvoeren zoals aanvankelijk bedoeld terwijl de extractiemotor nog even zijn werk blijft doen, het gevolg is uittreding van rookgassen en roet in de woonkamer in plaats van de buitenlucht.
 • Montage conform de eisen geschiedt door gecertificeerde en erkende installatie teams van ’t Stokertje. 

B. Levering van pijpmateriaal voor DHZ

Natuurlijk is het ook mogelijk zelf het pijpmateriaal en de pelletkachel te installeren. Het materiaal kunt u bij ons kopen. Het aanleggen van een rookgasafvoerkanaal is vaak maatwerk en wordt mede bepaald door de keuze van de plek die de pelletkachel krijgt in de woonkamer. De kachel moet echter altijd door een door de fabrikant goedgekeurde en erkende installateur in werking worden gesteld.

C. Jaarlijks onderhoud

Een pelletkachel moet jaarlijks een grote onderhoudsbeurt krijgen. Natuurlijk moet u ook zoals u in het filmpje kunt zien zelf klein onderhoud plegen. Om een goede werking van de pelletkachel en een hoog rendement te kunnen garanderen is het ook noodzakelijk dat er jaarlijks onderhoud gepleegd wordt door een Qlima (voorheen Zibro) geautoriseerd bedrijf. Bij goed gebruik van een pelletkachel hoort dus onderhoud.  Het jaarlijks onderhoud omvat controle van de deur, pellet hopper, warmtewisselaar uitwendig, warmtewisselaar inwendig, vuurhaard, extractieventilator, pelletvijzel, reductor van de pelletvijzel, de elektrische delen, gloeistaaf, convectie ventilator, beveiligingen en het uitvoeren van tests. Het tarief voor jaarlijks onderhoud kunt u opvragen bij onze afdeling planning ([email protected]). Het betreft een contract waarbij de uitvoering in de maanden maart tot en met september plaatsvindt.

De brandstof van de toekomst

zibro en het milieu

Een pelletkachel werkt op houtpellets. Pellets zijn korrels van ongeveer 2,5 cm lang en met een diameter van ongeveer 6 mm, die worden gebruikt als brandstof voor verwarming. Pellets zijn in vele soorten beschikbaar maar er is veel kwaliteitsverschil op de markt. Pellets worden gemaakt van samengeperst houtafval, zoals zaagsel of houtkrullen. Het afval wordt meerdere keren verbrijzeld en gefilterd, waarna het wordt gedroogd om zo min mogelijk vocht in de korrels over te houden. Daarna wordt het houtafval tot korrels geperst bij een hoge temperatuur van ongeveer 85 graden. De hars en tannine in het hout vormen hier een beschermende, gladde laag rond de pelletkorrels. Er worden dus geen chemische componenten toegevoegd. Een pellet is dus een zeer geconcentreerde en zuivere vorm van brandstof. Na dit proeces worden de pellets afgekoeld, ontstoft en verpakt. Hout is een CO2-neutrale oftewel milieuneutrale brandstof, aangezien de hiervoor gebruikte bomen tijdens hun levenscyclus eerst CO2 hebben opgenomen, waarna er bij de verbranding weer evenveel CO2 vrijkomt. De vrijgekomen CO2 wordt vervolgens weer door andere bomen opgenomen. Hierdoor wordt er geen extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer. Pellets worden steeds vaker lokal gemaakt, wat leidt tot minder transportkosten. Ook dit draagt bij aan een beter milieu. Verder is het transport van pellets volledig veilig en zonder gevaar. De energie die nodig is om pellets te produceren is tot 7x lager in vergelijking met andere brandstoffen. Het stoken met pellets om je huis te verwarmen is dus een ecologische keuze. Omdat een pelletkachel de pellets zeer goed verbrandt, blijft er weinig as over. Bovendien kun je de as gebruiken als meststof voor de tuin. Omdat de temperatuur van de pelletkachel wordt ingesteld met de thermostaat, gebruik je nooit meer pellets dan nodig. Goed voor je portemonnee Pellets zijn overal makkelijk verkrijgbaar (o.a. bij de bouwmarkt, in zakken van 15 kilo) en worden in grotere hoeveelheden ook wel per pallet aan huis geleverd. Bovendien zijn ze voordelig in verhouding tot andere energiebronnen (dit is uiteraard afhankelijk van eventueel toekomstige ontwikkeling). De prijs is niet zo afhankelijk van schommelende prijzen op de oliemarkt maar is de afgelopen tijd zeer constant gebleven. Kies voor kwaliteit De kwaliteit van de houtpellets heeft veel invloed op het functioneren van je kachel. Om storingen te voorkomen, is het noodzakelijk om goede kwaliteit pellets te gebruiken. Kies daarom pellets die beschikken over de kwaliteitskeurmerken DIN, DIN +, NF of ÖNorm. Zo is een optimale verbranding gegarandeerd en heb je jarenlang plezier van je kachel. Onderdelen van een pelletkachel slijten minder snel als je de juiste pellets gebruikt en de kachel goed onderhoudt. Aandachtspunten bij de aanschaf van pellets Als je zeker wilt zijn van goede pellets, let er dan op dat ze:

 • Zinken in een glas water, aangezien de dichtheid meer dan 1 is
 • Stevig zijn en niet brokkelen
 • Glanzen
 • Een diameter hebben van 6mm en een lengte ongeveer 4x de diameter
 • Donkerkleurig zijn omdat ze gemaakt worden van kwaliteitshout
 • Voldoen aan één van de volgende kwaliteitsnormen: ÖNorm M 7135, DIN 51731, DIN plus, FR norm

Om een goede verbranding te garanderen is het belangrijk om de pellets droog te bewaren. Met de aankoop van een Qlima pelletkachel draag je je steentje bij aan het milieu en bespaar je direct op je maandelijkse verwarmingskosten.

zibro fiorina 90 

Qlima pelletkachels een technisch hoogstandje

zibro

Een Qlima pelletkachel heeft een ingebouwd reservoir voor pellets. Je hoeft de pellets dus niet continue aan te vullen, dat doet de kachel automatisch. Vanuit het reservoir komen de pellets in de haard terecht. Hier worden ze ook weer automatisch aangestoken met behulp van een gloeispiraal en wordt er gedoseerd lucht toegevoegd. Afhankelijk van de gevraagde (ingestelde) warmte regelt de pelletkachel de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer. De rookgassen worden met een ventilator naar buiten geblazen. Vanwege de relatief lage temperatuur van de af te voeren rookgassen (maximaal 220 gr. Celsius) en de mechanische afvoer van de rookgassen volstaat een eenvoudige schoorsteenpijp. De gesloten verbrandingskamer zorgt er voor dat er geen roet of stof vrijkomt in de ruimte. Een aparte ventilator blaast de verwarmde lucht de ruimte in zodat de warmte snel verspreidt. Bij een traditionele houtkachel wordt de oppervlakte van de kachel zelf warm, maar een pelletkachel verwarmt vooral de lucht en blaast deze door de ruimte, zodat deze snel comfortabel aanvoelt. De lucht komt uit een rooster aan de bovenkant of de zijkant van de kachel. De buitenkant van een pelletkachel blijft relatief koel. Een Qlima pelletkachel is, afhankelijk van het gekozen model en de omstandigheden van uw huis (isolatie, ligging) geschikt om ruimtes tussen de 150m3 en 300m3 te verwarmen. Programmeerbaar Alle Qlima modellen zijn uitgerust met een geavanceerd elektronisch regelsysteem. Dit zorgt voor een optimale en schone verbranding en bevat diverse beveiligingen. Hierdoor kan de pelletkachel, afhankelijk van het model, een hoog rendement bereiken tot wel 90%. Door de optimale verbranding geeft dit type kachel weinig geur in en rondom het huis. Veel Qlima pelletkachels hebben een instelbaar programma waarmee de kachel zichzelf op gezette tijden in- of uitschakelt. Dit verhoogt het gebruikscomfort ten opzichte van een traditionele houtkachel.

Aandachtspunten bij aanschaf van een pelletkachel

Bij de aanschaf van een Qlima pelletkachel is het belangrijk dat de situatie thuis aan een aantal voorwaarden voldoet. Daarna kies je het juiste model en kan de pelletkachel na aanschaf worden geinstalleerd. Houd er rekening mee dat de kachel uiteraard niet te dicht bij gordijnen of andere brandbare materialen geplaatst mag worden. Als de vloer bestaat uit brandbaar materiaal moet de kachel op een vuurvaste grondplaat worden geplaatst. Pelletkachels zijn geschikt voor droge ruimtes, zoals huiskamers en keukens. In de buurt van de kachel moet een aanvoer zijn van verse lucht. Er moet een geaard stopcontact zijn in de buurt van de kachel. De rookgassen worden naar buiten afgevoerd door een kachelpijp. Bepaal van tevoren of je kiest voor een horizontale afvoer (buitenshuis wordt deze dan wel verticaal), verticale afvoer of aansluiting op een bestaand rookkanaal.

Kies het juiste model pelletkachel

Qlima heeft voor iedere ruimte een passende pelletkachel. Let bij de keuze van het model op de volgende punten.

 • De inhoud van de ruimte die je wilt verwarmen: de kachel moet voldoende verwarmingscapaciteit hebben voor de gekozen ruimte.
 • De grootte van het pelletreservoir: hoe groter het reservoir, hoe meer autonome branduren.
 • De kant waar de warme lucht naar buiten wordt geblazen: aan de voorzijde óf de bovenzijde van de kachel.

Omdat Qlima pelletkachels verkrijgbaar zijn in verschillende modellen, is er altijd één die past bij jouw interieur. Alle Qlima pelletkachels zijn vrijstaand, dat wil zeggen dat ze niet in de muur ingebouwd hoeven te worden. De installatie Het is niet moeilijk om een pelletkachel te installeren. Uiteraard wordt de kachel geleverd met een uitgebreide installatiehandleiding, waarin alle richtlijnen duidelijk uitgewerkt worden. Vanwege garantie- en veiligheidsbepalingen is het echter wel noodzakelijk om een door een door Qlima geautoriseerde verwarmings- of installatiemonteur in te schakelen. Het inregelen van de temperatuur, het programmeren, de stabilisatie van de vlam, het instellen van het vermogen: je installateur weet er alles van. Hij loopt samen met jou een checklist door, zodat de kachel optimaal wordt ingesteld. Na ondertekening van de checklist door beide partijen (jij en de installateur) heb je 2-jaar garantie op de pelletkachel. Bovendien heb je direct een aanspreekpunt voor het periodieke onderhoud van de kachel.

 zibro fiorina 103

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht