Pelletkachel afvoer en regelgeving

Mcz-cute-pelletkachelEr bestaat veel onduidelijkheid over de aansluiting van pelletkachels. Helaas zijn er momenteel veel bedrijven die zonder enige ervaring pelletkachels gaan verkopen en installeren. Dit komt omdat de overheid al vanaf 1 januari 2016 subsidie verstrekt bij aanschaf van een pelletkachel. Daarom is de vraag naar pelletkachels enorm toegenomen. Voor alle duidelijkheid: een pelletkachel mag NIET aangesloten worden met alleen een geveldoorvoer!!!

Pelletkachel NIET aansluiten met muurdoorvoer

Het bouwbesluit in Nederland vereist bij pelletkachels een rookkanaal dat ten minste boven de dakrand uitsteekt. Het is een misverstand dat pellethaarden (ondanks dat dit soms in een buitenlandse handleiding vermeld wordt) in Nederland mogen worden geplaatst middels een uitmonding direct door de gevel. Pelletkachels vallen onder dezelfde regelgeving als houtkachels omdat pellets gemaakt zijn van (afval)hout. Als een pelletkachel  met een pijp rechtstreeks door de muur geinstalleerd wordt geeft dit allereerst omgevingsproblemen, maar ook praktische problemen in de vorm van overdruk situaties. Hierdoor kan ernstige roetvorming op de gevel ontstaan, maar ook in de woning binnenshuis. Dit komt omdat er sprake is van een geforceerde druk situatie in de haard. Om gevaarlijke situaties te voorkomen geven wij u hieronder meer informatie. Een kachel kan alleen goed & veilig functioneren als de hele infrastructuur (kachel én rookkanaal) klopt en op elkaar afgestemd is. Net zoals bij een houtkachel is het uitmondingsgebied van een pelletkachel erg belangrijk om risico's en overlast te voorkomen. 

Kijk uit voor beunhazerij met pelletkachels

pelletsWat zijn de gevolgen als je de pelletkachel uit laat monden op de gevel? De gevel kan ter plaatse van de uitmonding roetzwart worden. Pelletkachels worden in veel gevallen aangestuurd met een thermostaat, die in- en uitschakelmomenten kent. Ten tijde van de inschakelmomenten komt –ondanks een relatief schone verbranding tijdens gebruik- veel roet vrij. 

mcz-pelletkachel-clubAls je met een hout- of pelletkachel niet boven de nok van het dak uitmondt dien je rekening te houden met een bepaalde tegendruk van 25 Pa. Dit komt voor in situaties waarbij de wind bijvoorbeeld hard op de geveluitvoer blaast. Ook bij een pelletkachel met een rookgasventilator kan de situatie voorkomen dat de tegendruk zo hoog is dat er rook kan terugkomen in de woonruimte. Bij een te hoge tegendruk zal de pelletkachel zich wel direct uitschakelen, maar dit gebeurt pas nadat er al sprake is van enige rookoverlast. Als er een dag is met sterke wind op de verkeerde kant, kan het dus voorkomen dat de pelletkachel slecht functioneert of niet gebruikt kan worden (en wat als je dan net niet thuis bent?).

Ook als de stroom uitvalt kan er een probleem ontstaan met een pelletkachel als deze niet aangesloten is op een goed werkend rookkanaal. De ventilatoren die zorgen voor de afvoer van rookgassen functioneren dan namelijk niet meer. Bij voldoende trek in het rookkanaal is dat geen probleem, maar bij een geveldoorvoer zal dit wél tot problemen kunnen leiden.

Wat u verder moet weten over pelletkachels

Een pelletkachel heeft ventilatoren, ten eerste om warmte te verspreiden in de leefruimte en ten tweede voor de afvoer van rookgassen. Een ventilator maakt geluid. Kwalitatief hoogwaardige pelletkachels maken minder geluid dan de vorige generatie pelletkachels. Er is dus al veel verbeterd. Hoe meer trek het rookkanaal heeft (een lang en recht rookkanaal heeft meer trek dan een kort rookkanaal), des te minder de mechanische ventilator nodig zal zijn. Dat betekent dat de pelletkachel ook minder lawaai maakt. Er zijn tegenwoordig ook pelletkachels waarbij je de ventilatoren uit kunt schakelen. 

Ga alleen in zee met erkende installateurs

diensten-StokertjeErkende installateurs zijn aangesloten bij de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, de branche-organisatie voor alle hout- en gasgestookte haarden en kachels. Deze installateurs zullen u altijd voorzien van goede adviezen en garant staan voor een veilige, vakkundige installatie. Mocht u toch problemen ondervinden, dan kunt u bij uw installateur terecht of, als dat niet lukt, bij de geschillencommissie van de branche-organisatie SVG. 

Overige regels voor de veilige installatie van een pelletkachel

De haard of kachel moet met een CE-markering op de markt worden geleverd. Het toestel moet daarbij voldoen aan NEN-EN 14785. Om voor subsidie in aanmerking te komen gelden er nog strengere eisen. Informeer naar deze eisen bij onze medewerkers of kijk voor meer informatie op stokertje.nl/subsidie-pelletkachel

Samenvattend, een gevel afvoer mag NIET en is in bepaalde situaties gevaarlijk. De bouwvoorschiften zijn heel duidelijk hierover en de gemeente ook. Bij het niet nakomen van bouwvoorschriften kan een dwangsom opgelegd worden. Dus wees verstandig, en laat u goed voorlichten.

Onderhoud pelletkachel en rookkanaal

Voor een gedetailleerde en uitgebreide uitleg kunt u natuurlijk terecht bij de specialisten van 't Stokertje. Ook verzorgen wij de jaarlijkse beurt van uw pelletkachel en het vegen van de schoorsteen/het rookkanaal. Voor wat betreft het vegen van het rookkanaal als u stookt met een pelletkachel geldt het volgende. Ook de rookkanalen van pelletkachels moeten jaarlijks worden geveegd (in geval van pelletkachels is de aanslag vaak iets minder dan bij houtkachels maar wordt door de geforceerde stuwing met regelmaat onvolledig verbrande pelletresten het rookkanaal in gestuwd). Kiest u voor de meest optimale afstelling van de pelletkachel dan haalt u het meeste rendement uit de haard en de brandstof en dan doet dit probleem zich niet zo vaak voor. In geval van pelletkachels is het komen tot deze optimale afstelling echter een stuk ingewikkelder dan bij een hout- of gashaard. 

pelletkachel-werking

Naast het jaarlijkse onderhoud is het heel erg belangrijk dat u regelmatig (afhankelijk van frequentie van gebruik) de aslade leegt en de vuurkorf schoonhoudt. Goed en tijdig onderhoud voorkomt problemen, storingen, een lager rendement en het frequent vervangen van onderdelen. Zo gaat bijvoorbeeld een bougie snel kapot als de vuurkorf niet goed schoongemaakt wordt. Een pelletkachel met een warmtewisselaar levert alleen een goed rendement als de warmte wisselaar ook regelmatig schoon gemaakt wordt, anders kan de warmte niet goed afgegeven worden aan het warme water voor de centrale verwarming. Heta-Scan-Line-Green-200-keramiek