Geen asbest in kachels sinds eind jaren zeventig

9 jaren en 2 maanden geleden geplaatst
Geen asbest in kachels sinds eind jaren zeventig afbeelding

glasvezelkoord met plakrand't Stokertje heeft nooit asbestkoord verkocht of gebruikt omdat het gebruik van asbest in kachels tot eind jaren zeventig duurde. 't Stokertje bestaat sinds 1992, nu ruim 21 jaar, en heeft altijd glasvezelkoord toegepast bij reparaties en leveringen. Omdat we, naar aanleiding van het nieuwsbericht van gisteren over asbest in brood, veel telefoontjes krijgen over de toepassing van asbest in kachels willen we de volgende uitleg geven.

Tot wanneer werd asbest gebruikt voor de afdichting van kachelonderdelen?

In de jaren vijftig, zestig en zeventig werd asbestkoord veel gebruikt, voornamelijk in gaskachels en voor de afdichting van de deur bij houtkachels. Meerdere leveranciers en ervaringsdeskundigen bevestigen dat sinds eind jaren zeventig geen asbest meer toegepast werd. 't Stokertje bestaat sinds 1992 en wij hebben altijd glasvezelkoord toegepast bij de reparatie en revisie van kachels. Asbestkoord was toen al niet meer beschikbaar. Heeft u dus een kachel van 't Stokertje, dan hoeft u niet bang te zijn voor asbest in uw kachel.

Waar wordt het vuurvaste koord voor gebruikt?

Tussen bepaalde delen van de kachel wordt afdichtingskoord gebruikt, ook wel een pakking genoemd. In bijna elke kachel zit een koord rondom het glas in de deur, zodat de kachel goed afgesloten kan worden en geen valse lucht trekt. Tegenwoordig wordt dit vuurvaste koord of band gemaakt van glasvezels. Tot ca. eind jaren zeventig werd dit afdichtingskoord echter van asbest gemaakt. Al zo'n dertig jaar wordt er geen asbestkoord meer gebruikt en de kans dat u nog een kachel heeft waar asbest in verwerkt is, is daarom niet erg groot.

Het verschil tussen asbestkoord of glasvezelkoord

Er is bijna geen verschil te zien tussen asbestkoord of glasvezelkoord. Bij twijfel kunt u het asbestkoord het beste laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf in asbestverwijdering. Vervolgens kunt u glasvezelkoord in de kachel aanbrengen. Bij alle vestigingen van 't Stokertje in Drenthe, Friesland, Gelderland of Overijssel is het koord voorradig. Het glasvezelkoord kan bevestigd worden met een zelfklevende plakrand of met koordenlijm (in dat geval is het een rond koord wat in een sleuf gedrukt wordt met behulp van lijm). 

Hoe laat ik asbestkoord verwijderen?

Het allerbelangrijkste is dat het niet verspreid moet worden via de lucht. Dus niet stofzuigen aangezien asbest door de filters heen kan gaan. U kunt het beste contact opnemen met een bedrijf wat gespecialiseerd is in asbestverwijdering. Dat is het meest veilig en op deze manier neemt u zo min mogelijk risico. Wij kunnen u natuurlijk niet verplichten om dat te doen. Dus als u het dan toch zelf gaat doen volgt hier verdere informatie zodat u het in ieder geval zo veilig mogelijk doet. Een slimme tip van één van onze leveranciers is als volgt. Neem blauwe schilderstape en plak die helemaal over het koord heen. Druk het goed aan, je kan nu het koord zo van de kachel af halen. Als dit niet lukt kan je het koord eruit schrapen en goed nat maken. Eventuele restanten opdweilen en niet opzuigen of vegen. Vervolgens alles in een plastic zak doen, goed afsluiten en bij de afvalverwerker in de buurt aanbieden. Het bovenstaande advies dient alleen om te voorkomen dat eventuele eigen acties niet goed of niet zorgvuldig uitgevoerd worden. Het beste is om het door specialisten te laten doen. Doet u het toch zelf dan is deze beslissing en de uitvoering geheel voor eigen rekening, eigen verantwoordelijkheid en eigen risico!

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht