We mogen weer open! Klik hier, maak een afspraak en kom langs in een van onze vestigingen

Een kachel of haard kopen via internet

Koopt u uw houtkachel, gashaard of pelletkachel liever via internet of via de erkende installateur?

kachel-of-haard-kopen-via-internet

De opkomst van internet heeft het leven op veel manieren gemakkelijker gemaakt. Ook voor het aankopen van bijvoorbeeld boeken, een kledingstuk of een cd is het internet een ideaal medium.

Gezellig bij de houtkachel, veilig en vertrouwd geinstalleerd

Met een haard of kachel biedt installatie door de vakhandel vele voordelen en minder risico.

Maar een houtkachel, gashaard , pelletkachel of cv-gekoppelde haard is wel iets anders dan een eenvoudig product zoals een boek of een koelkast. Met een haard of kachel speelt u immers letterlijk met vuur. En als zo’n toestel niet deskundig is geïnstalleerd, loopt u grote kans op brand- of rookschade. Om van erger maar niet te spreken. Ook moet een gashaard elk jaar een onderhoudsbeurt hebben. Rookkanalen van houtgestookte kachels en haarden moeten jaarlijks geveegd worden en uw verzekeraar wil ook graag het bewijs hiervan zien. Internetbedrijven beschikken vaak niet over de mogelijkheden, vakbekwaamheid, de erkenning of de materialen om een haard of kachel verantwoord en volgens de regels te installeren en periodiek te onderhouden. Bij menig internetbedrijf wordt aangegeven dat ze installeren door heel Nederland, maar in de praktijk blijkt dat ze de installatie uitbesteden aan derden.

Bij wie kunt u terecht voor garantie of schade...

stokertjefbOok voor wat betreft de garantie kunt u bij een internetbedrijf van een koude kermis thuis komen. Vaak verwijst men naar de fabrikant, maar de wet stelt duidelijk dat u voor garantie bij degene moet zijn die u het product heeft verkocht. De fabrikant heeft geen enkele overeenkomst met u en zal bij problemen dan ook altijd naar de verkopende partij verwijzen, als u via internet gekocht heeft moet u dus aankloppen bij het internetbedrijf. U kunt daarom maar beter met een erkende installateur te maken hebben, die aangesloten is bij een branchevereniging en duidelijk heeft vastgelegd wat de rechten van zijn klanten zijn. Dan zit u straks lekker zorgeloos bij uw haard.

Levering en installatie onlosmakelijk verbonden

Hetzelfde geldt voor aansprakelijkheidskwesties. Hoewel een internetbedrijf aan kan geven dat ze installaties zelf uitvoeren, blijkt uit de algemene voorwaarden vaak dat er gebruik gemaakt wordt van derden en dat aansprakelijkheid bij installatiefouten uitgesloten zijn. Lees daarom altijd goed de algemene voorwaarden! Een willekeurig voorbeeld van de algemene voorwaarden van een (door ons geanonimiseerd) internetbedrijf ziet u hieronder. Hier kunt u duidelijk zien dat u bij schade a.g.v. verkeerde installatie niet bij het internetbedrijf terecht kunt. De plaatsing door heel Nederland door 'onze' ervaren monteurs klopt dus helemaal niet. Het woord onze is misleidend aangezien dat suggereert dat het om eigen medewerkers gaat. LET DUS ALTIJD GOED OP zodat u hier later geen spijt van krijgt. In onze ervaring is het zo dat je het functioneren van een kachel ook niet los kunt zien van de installatie. Als er een probleem ontstaat bij gebruikt, ligt het 9 van de 10 keer aan de infrastructuur (lees: de schoorsteen of het rookkanaal). Wat gaat u doen als de beide verschillende partijen naar elkaar blijven wijzen en de oorzaak niet helemaal duidelijk is? Daarom kunt u altijd beter kiezen voor één leverancier die alles van begin tot eind voor u kan verzorgen, het liefst tot en met het onderhoud en de service. Als het internetbedrijf geen eigen installateurs in dienst heeft, heeft het waarschijnlijk ook geen servicemonteurs. Dit is iets waar u dus VOORAF goed naar moet kijken.

plaatsing-nederland

aansprakelijkheid

uitsluiting

installatie

stichting-evisBranchevereniging voor nog meer zekerheid. 

Sommige producten lenen zich uitstekend om via het internet te bestellen. Maar een haard of kachel kunt u toch echt beter bij een erkend installateur kopen. Bij voorkeur laat u de kachel of haard ook door deze installateur installeren. Dan heeft u geen onduidelijkheid bij garantie- of aansprakelijkheidskwestie. 't Stokertje is lid van de Stichting NHK (voormalig Sfeerverwarmingsgilde) en is erkend installateur van alle soorten toestellen, zowel gasgestookt als houtgestookt.

Informatie over 't Stokertje en de branchevereniging kunt u vinden bij Stichting EVIS en via de website van de Stichting NHK

Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK)

Bij de Stichting NHK hebben zich ongeveer honderd van de beste en meest gerenommeerde bedrijven op het gebied van detailhandel in haarden, kachels en rookkanalen in Nederland verenigd.

De Stichting NHK bevordert bij de aangesloten leden:

  • het geven van deskundig advies
  • vakbekwaamheid en het zorgen voor een deskundige uitvoering
  • de inzet van de beste vaklieden
  • een ruim assortiment van de beste en betrouwbaarste haarden en kachels
  • het volgen van trends in design en materialen
  • het verlenen van deskundige service 

Bovendien biedt elk NHK-lid gegarandeerde kwaliteit.

Een betere zekerheid kunt u als klant niet wensen!