STOKERTJE: Rookkanalen

Voor het veilig afvoeren van rookgassen bij kachels en haarden is een rookkanaal noodzakelijk. Bij oudere woningen is vaak al een rookkanaal aanwezig, bij nieuwbouwwoningen moet dit meestal nog gemaakt worden. Bij de keuze van een kachel komt een rookkanaal altijd aan bod. Alléén bij de aanschaf van een elektrische haard is een rookkanaal niet aan de orde.

Alle merken rookkanalen
´t Stokertje kan alle merken rookkanalen leveren. Op basis van jarenlange ervaring heeft t Stokertje echter een aantal merken geselecteerd die elk op basis van hun specifieke kenmerken geschikt zijn voor uiteenlopende situaties.

De keuze van het rookkanaal is allereerst afhankelijk van de brandstof die de kachel gebruikt. Hieronder staan de keuzemogelijkheden op een rij met daarbij de verschillende soorten rookkanalen.

Hout/kolen

 • Nog geen rookkanaal aanwezig:
  installatie van een dubbelwandig RVS rookkanaal is nodig.
 • Rookkanaal aanwezig maar niet goedgekeurd:
  indien mogelijk moet door het rookkanaal een flexibele dubbelwandige RVS voering getrokken worden.
 • Rookkanaal aanwezig en goedgekeurd voor houtstoken:
  aansluiten op bestaand rookkanaal door middel van enkelwandig aansluitmateriaal.

Gas gesloten systeem (zie uitleg hoofdstuk gas)

 • Nog geen rookkanaal aanwezig en kachel is geplaatst tegen een buitenmuur:
  rookkanaal direct door de muur naar buiten met behulp van concentrisch pijpmateriaal.
 • Nog geen rookkanaal aanwezig en kachel is geplaatst tegen een binnenmuur:
  rookkanaal indien mogelijk over een zo kort mogelijk traject naar buiten, door bijvoorbeeld een plat dak of met een omleiding door een buitenmuur.
 • Rookkanaal aanwezig:
  meestal kan gekozen worden voor een gaskachel met open systeem. Is dit niet mogelijk, dan aansluiten op schoorsteenkanaal met speciale concentrische aansluitset en enkelwandige flexibele voering door de schoorsteen trekken.

Gas open systeem (zie uitleg hoofdstuk gas)

 • Nog geen rookkanaal aanwezig:
  meestal keuze voor een gaskachel met gesloten systeem. Is dit niet mogelijk, dan rookkanaal installeren met dubbelwandig pijpmateriaal voor gaskachels.
 • Rookkanaal aanwezig:
  door het rookkanaal bij voorkeur enkelwandige flexibele voering trekken in verband met benodigde trek en condensafvoer.

Bij de keuze van het rookkanaal zijn verder van belang: de verdiepingsvloeren (beton of hout), de dakhelling (plat, 15º-40º, 40º-60º of nog steiler) en de door u gewenste afwerking (bijvoorbeeld het rookkanaal wel of niet aftimmeren).

Afhankelijk van het type rookkanaal kan het wenselijk- of zelfs noodzakelijk zijn om deze te voorzien van een ombouw. Uit oogpunt van veiligheid dient dit te gebeuren met een brandwerend materiaal. Onze vakkundige specialisten van onze service afdeling Advies, Installatie & Onderhoud gebruiken daarom een plaatmateriaal dat aan volledig aan de veiligheidseisen voldoet.. Dit is een mineraal gebonden, vezelversterkte, calciumsilikaatplaat. De plaat is eenvoudig te bewerken, licht in gewicht en heeft een mooi glad oppervlak. Heeft u de haard van uw dromen bij ’t Stokertje gevonden, dan maken onze specialisten de klus op vakkundige wijze voor u af!