HOUTKACHELS: Rendementen en keuringen van houtkachels en houthaarden

Rendementen en keuringen van houtkachels en houthaarden

De Stichting Platform Haarden en de Vereniging Haard en Rookkanaal zijn het afgelopen jaar volop bezig geweest met de ontwikkeling van een rendementslabel voor houtgestookte toestellen. Op dit label kunt u in één oogopslag zien wat de emissie, het vermogen en het rendement van het betreffende toestel zijn. Rendement is de verhouding tussen de energie die erin gestopt is en de energie die eruit komt. Dat er bij sfeerverwarming uitgebreid wordt gesproken over het rendement is een heel goede zaak. Gastoestellen bijvoorbeeld presteren prima, maar over het rendement van houtgestookte toestellen bestaan veel vragen. Dat betekent niet dat het met het rendement van houtgestookte toestellen slecht gesteld is: het ligt tussen de 70 en 85%. Een open haard daarentegen is niet veel meer dan een gat in de muur met een pijp waardoor de rook en de warmte worden weggeleid. Het rendement van dit type haarden is laag. Bovendien is een optimale verbranding bij dit type haard niet mogelijk, waardoor er meer vervuiling optreedt. Op een goede manier stoken, met luchtdroog hout, helpt daar enigszins tegen. Nat hout gaat te veel smeulen en dat werkt vervuilend.

Niet alleen geeft de houtkachel volop romantiek, de toestellen zijn ook technisch sterk verbeterd. De huidige houtkachels geven een hoog rendement en een goede verbranding waardoor de milieubelasting is gedaald. Zij stoken milieuneutraal, want de vrijkomende hoeveelheid CO2 is gelijk aan wat bomen aan CO2 opnemen.

Met het oog hierop bestaat er de zorg over het ontbreken van een gedegen keurmerk voor houtkachels. Jarenlang is de Vereniging Haard en Rookkanaal bezig geweest om een kwaliteitskeurmerk te ontwikkelen. Dat resulteerde in het VHR-keur. Het VHR-keur was gezien de zware normen en (milieu)eisen te vergelijken met de Duitse DIN-norm. Helaas is het VHR-keur per 1 januari 2007 afgeschaft en vervangen door een CE-markering. Daardoor zijn de normen veel soepeler geworden. Voor de branche is dat erg jammer, want er kunnen nu houtkachels op de markt komen die niet aan de gestelde eisen voldoen.

Voldoet de houtkachel van uw wens aan de juiste normen ?

De ontwikkeling door de branche van een eigen rendementslabel moet de consument helpen om toch een juiste keuze te maken. De consument moet kunnen zien wat het rendement en de uitstoot van elke houtkachel zijn. Het rendementslabel is in 2007 op de markt gekomen. Elke houtkachel heeft zo’n label. Speciaal hiervoor is een onafhankelijke instantie in het leven geroepen, de Stichting Rendementslabel Haarden en Kachels. Zij is verantwoordelijk voor de visualisatie van normeringen op het gebied van rendement en uitstoot. Het voeren van zo’n label is overigens geen verplichting voor de producenten van houtkachels. De verwachting is wel dat het rendementslabel binnen de branche breed wordt gedragen. Om het aan de consument bekend te maken, gaat de branche het rendementslabel uitgebreid promoten, via internet, consumentenbladen en dergelijke. De verwachtingen zijn hoog, want hout stoken is milieuneutraal en de consument wordt steeds milieubewuster. Bovendien, het past natuurlijk perfect in de groeiende zorg over het veranderende klimaat.