GASHAARDEN: Openhaard op gas

Direct naar:

| Gaskachels in Drachten | Gashaarden of gaskachel s in Utrecht | Gaskachels en het rookkanaal | Gaskachels van Dru | Gashaard Gorredijk | Gaskachel Arnhem | Openhaard op gas | Gashaarden van Faber | Inbouwhaard op gas van Barbas | Inzethaarden op gas van Bocal | Gaskachel Almere | Gaskachel Alkmaar | Gaskachel Medemblik | Gashaard Bellfires | Gashaard Harderwijk | Antieke gaskachel |
Gashaard Kalfire | Vrijstaande gashaarden Gazco | Buitenhaarden op gas | Gashaard van Dru |

Openhaard op gas

Indien u een klassieke open haard hebt die u liever niet wil veranderen kan u kiezen voor zogenaamde gasblokken. Deze zien er net uit als echte houtblokken maar ze zijn vervaardigd uit keramisch materiaal. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar om uit te kiezen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en bestaan uit 3 of meer blokken. Meestal zijn deze keramische blokken voorgemonteerd op een stalen haardframe waarin ook de branders gemonteerd zitten.

De branders worden weggewerkt door gebruik te maken van realistisch uitziende as en gloeiende kolen, die echter ook uit vuurvast materiaal vervaardigd zijn, zoals bijvoorbeeld vulkaangesteente. Het vlammenspel is natuurgetrouw aan een echte klassieke open haard en deze systemen zijn op het gebied van sfeervorming en echtheid nauwelijks te onderscheiden van een echte open haard. De intensiteit van de vlammen kan geregeld worden door middel van een thermostaat. Ze zijn ook meestal uitgerust met een waakvlam zodat ze makkelijk te ontsteken zijn.

Ze geven minimale stralingswarmte af aan de kamer en geen convectiewarmte omdat gebruik gemaakt wordt van de originele schoorsteen van de haard.

Een open haard zal tijdens het branden een enorme hoeveelheid lucht aan de kamer onttrekken die moet aangevuld worden uit aanpalende kamers of van buitenaf, hierdoor is het rendement zeer laag omwille van de toevoer van grote hoeveelheden koude lucht. Bij het systeem van gasblokken is deze luchtstroming minder nadrukkelijk aanwezig aangezien ze minder hevig branden dan een klassieke haard.

Men kan steeds de haard voorzien van deurtjes met keramisch hittebestendig glas zodat er nog minder lucht aan de kamer onttrokken wordt en het rendement iets hoger zal zijn. Het zal ondertussen al duidelijk zijn dat dit systeem niet kan gebruikt worden wanneer u uw woning wil verwarmen met gas. Hiervoor heeft men een hoog rendement gaskachel of gashaard nodig. Het systeem met gasblokken geeft een kleine hoeveelheid warmte en is bedoeld in de eerste plaats als sfeerverwarming.

De hoeveelheid gas die men op deze manier verbrand staat niet in verhouding tot de kleine hoeveelheid warmte die men terugkrijgt. Een bijkomend probleem is dat de schoorsteen voor een traditionele open haard berekend is op hoge temperaturen met een geringe luchtvochtigheid. Gas geeft tijdens de verbranding een bepaalde hoeveelheid water af. Dit in combinatie met de lage verbrandingstemperatuur kan problemen geven om de verbrandingsgassen af te voeren door de originele schoorsteen.

Bij elke vorm van open vuur moet men zeer attent zijn op de mogelijkheid tot CO (koolstofmonoxide) vergiftiging, en dit is bij het gebruik van deze decoratieve blokken niet anders. CO is een onzichtbaar en reukloos gas dat alleen kan gedetecteerd worden door een CO melder. Installeer zeker zo een melder indien u van dit systeem gebruik wil maken.

Op een zoektocht naar romantiek en nostalgie is het wegdromen voor een openhaard iets dat niet mag ontbreken. Het ontsteken van een open haard is nu een makkelijke gebeurtenis met de open gashaarden die in de handel zijn.

Nu hoeft niet eerst bij het thuiskomen snel het vuur aangestoken te worden met allerhande hulpmiddelen en gewacht te worden op een goed vuurtje. Nu kan gelijk bij thuiskomst de open gashaard aangestoken worden en al wegvallen in een luie stoel worden begonnen aan het genot van een sfeervolle warmte.

De open gashaarden hebben dan ook nog eens het voordeel dat plaatsing in het midden van de kamer geen probleem hoeft te zijn. Naast de uitstraling van warmte zal er ook een gezelligheid vanaf stralen.

Voor het bekijken van de open gashaarden, de ene nog mooier dan de andere, kunnen toonzalen bezocht worden om wat ideeën op te doen. Ook is het vaak niet ver over de grens reizen om prachtige exemplaren tentoongesteld te zien.

De technieken zijn zodanig toegepast dat de gebruiker niet veel meer hoeft te doen dan het indrukken van een knop. Daarna is het dus gelijk genieten van een heerlijke avond bij het mooi spelen van de vlammen.

Gelukkig is het niet nodig om eerst met hout of andere brandstoffen te gaan sjouwen. Zonder het maken van lawaai en zonder vuile handen en sloffige ruimtes is nu te realiseren waar men vroeger niet over durfde te dromen.

Met open gashaarden is ook een verantwoorde besparing van het milieu een bijkomstigheid naast een gering bedrag aan stookkosten. Daarnaast blijven de vlammen vanaf het begin tot het einde zeer krachtig, zo krachtig deze gewenst zijn.

Extra sfeer kon gebracht worden door verschillende kleuren steentjes te gebruiken. In open gashaarden kunnen zowel witte als zwarte steentjes gebruikt worden, of een combinatie hiervan. Door de zuivere brandstof blijven de steentjes schoon en zijn deze onderhoudsvrij. Met gemak is het mogelijk heerlijk van de openhaard te genieten, nu maar verder wegdromen.

Voor een gezellige sfeer in de woning is vaak maar een enkele druk op de knop van een open gashaard nodig. Het haardvuur is een echte sfeermaker in een woning en is vaak te realiseren met een open haard.

Een warmte die straalt uit de open gashaard en niet komt van luchtcirculatie als bij gesloten systemen. Er zijn legio mogelijkheden met betrekking voor het maken van een ontwerp voor een open haard.

Zelfs met de meeste speciale wensen is rekening te houden en is het in de regel mogelijk een wens ook technisch uit te voeren. Maatwerk hoeft in zijn totaal niet tot eventuele problemen te behoren. Standaard maten voor een open gashaard zijn er wel maar gelden als richtlijnen.

Hoe meer fantasie hoe exclusiever een open gashaard kan worden gemaakt. Strak in de muur of gezellig midden in een ruimte, de sfeer is helemaal op maat te maken. Modern of klassiek interieur, ongeacht in welk design, hoeft geen struikelblok te zijn voor de te maken ontwerpen.

Er kunnen voorzet panelen gebruikt worden of nieuwe schouwen gebouwd worden, niets is te gek om een nieuw ontwerp te maken. Het realiseren van een gemaakt ontwerp zal afhankelijk zijn van de deskundigheid van de uiteindelijke uitvoerder.

Ongeacht design of model en ongeacht het ontwerp van een mooie open gashaard, het plaatsen dient te gebeuren volgens de bouwverordeningen. Vergunningen aanvragen dient men niet als bezwaarlijk te zien maar als toezicht van de veiligheid.

Een installateur zal verschillende normen in acht moeten nemen, hetgeen kan betekenen dat een ontwerp gering aangepast dient te worden. Indien de veiligheid en de regels niet in gedrang gaan komen, kan vaak snel tot realisering worden overgegaan.

Voor het goed kunnen reinigen van de open gashaard en de aanwezige interieurs, is het letten op de manier van afwerken. De aankleding kan met verschillende accessoires een laatste draai geven aan een sfeervolle uitstraling. Laat in een ontwerp wat ruimte voor het plaatsen van, onder andere, een haardscherm of een haardset en misschien wel een mooi afdichtscherm.

Gefabriceerde open gashaard vuren zijn:

Kalfire open gasvuur

Barbas open gasvuur

Helex open gasvuur

Salamander open gas vuur

Vroeger ook Dru open gas vuren

Vroeger ook Gazco open gasvuren

Vroeger ook Bellfires open gasvuren

Er zijn veel verschillende materialen waaruit een schouw voor een gashaard kan worden opgetrokken. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een schouw op een kasteelachtige manier uitgevoerd moet worden.

Een op een traditionele manier uitgevoerde schouw kan net zoveel uitstraling hebben als een schouw met een modern design. In verschillende moderne designs kiest men voor een strakke vormgeving.

Voor verschillen modellen schouwen zijn exemplaren te leveren in meerdere maten en met verschillende steensoorten in verwerkt. Voordat tot aankoop wordt overgegaan is het goed om te laten beoordelen of in de situatie de gemaakte voorkeur is uit te voeren.

Selecteer eerst uit de schouwen die voor plaatsing in aanmerking komen en voorkom latere teleurstellingen. Decoratieve afwerkingen zijn mooi, alleen indien de uitverkoren stijl past bij het model van de schouw.

Met de verwerkingsmogelijkheden van zowel marmeren als zandstenen schouwen kan veel gedaan worden. Samen met de keuze van de juiste accessoires is dan veel aan eigen ideeën in te brengen. Deskundige vakmensen zullen dan een gewenst design moeten kunnen uitvoeren.

Antieke schouwen zijn nog steeds in verschillende maten en vaak uit voorraad leverbaar. Een gashaard zal dan moeten passen binnen de vaste afmetingen van een bestaande schouw. Het verkleinen van een marmeren antieke schouw is door vakkundige restaurateurs goed uit te voeren.

Indien een, bijvoorbeeld marmeren, schouw te klein is voor een gashaard dan blijft bij het vergroten het risico bestaan op naden en verschillen in kleur. Indien er dan nog een optie tot aanschaf van en kleinere gashaard overblijft, zijn geen herstel werkzaamheden nodig en blijft de gehele élégance bewaard.

Zand- en kalkstenen schouwen zijn, zowel geheel nieuwe- als antieke modellen, nog in verschillende maten en designs in toonzalen te bezichtigen. Het voordeel is dat deze met gemak passend zijn te maken voor het plaatsen van een gashaard, ongeacht het model. Restauratie of schoonmaken kan uitstekende resultaat opleveren en, voorzien van haardaccessoires, bijdragen aan de sfeer binnen het interieur.

Fabrikanten van stijl schouwen ten behoeve van een openhaard openhaard op gas:

Pierres d’Henri

Kal-fire

Cramona

Marbrino

Cheminee Holland

Gijsen

France Artisanat

bron: http://www.verwarming-info.be/verwarming-aardgas.htm