GASHAARDEN: Tips bij het kopen -> gaskachel of gashaard te koop

Direct naar:

| Gaskachels in Friesland | Gashaarden of gaskachel s in Brabant | Gaskachels en het rookkanaal | Gaskachels van Dru | Gashaard Friesland | Gaskachel Utrecht | Open Haard op gas | Gashaarden van Faber | Inbouwhaard op gas van Barbas | Inzethaarden op gas van Bocal | Gaskachel Flevoland | Gaskachel Noord Holland | Gaskachel Noord Brabant | Gashaard Bellfires | Gashaard Gelderland | Antieke gaskachel |
Gashaard Kalfire | Vrijstaande gashaarden Gazco | Buitenhaarden op gas | Gashaard van Dru |

Tips bij het kopen van een gaskachel of gashaard

De aankoop van een goede gaskachel of gashaard kan een vrij grote investering betekenen. Algemeen kan men er vanuit gaan dat hoe duurder een gaskachel of gashaard is, hoe beter hij is. Goedkope gaskachels leveren meestal niet het beloofde rendement waardoor u meer gas moet verbruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te verkrijgen. Uw goedkopere aankoop zal u dus op langere termijn meer gaan kosten aan verbruik.

Voordat tot de aanschaf van gebruikte gashaarden wordt overgegaan dient goed op en aantal zaken gelet te worden. Niet alle aandachtspunten hebben enkel betrekking op gebruikte modellen maar ook op nieuwe uitvoeringen.

In eerste instantie zal bekeken dienen te worden welke brandstoffen bij voorkeur gestookt moeten gaan worden. Zowel bij de keuze van een houtkachel, gashaard en bij een elektrische haard zal de veiligheid van groot belang zijn om op te letten. Dan zal gekeken dienen te worden of een rookkanaal aanwezig is, van welke materialen dat is gemaakt en hoe groot de diameter is. De aanwezigheid van elektrische leidingen of gasaansluitingen is makkelijker dan het opnieuw aanleggen. Ook de kosten zijn dan beduidend minder als bij geheel nieuwe aanleg. Controleer of er een houten of betonnen vloer zit in de verdiepingen en vraag deskundig advies voor de aanleg van een nieuw rookkanaal. Gebruikte gashaarden plaatsen zonder alle aandachtspunten te hebben doorlopen kan op fikse tegenslagen stuiten. Met flinke tegenslagen is het voordeel van goedkoop aangeschafte gebruikte gashaarden snel verdwenen. Naast financiële tegenslagen gaat het dan ook nog eens over de veiligheid. Al kan en brandje snel geblust zijn, voorkom vuur en bespaar levens. Er zijn genoeg gebruikte gashaarden te koop die in uitstekende staat verkeren en regen een redelijke prijs zijn te verwerven. Het veranderen van interieurs is dan ook een bezigheid die bedraagt aan het aanbod van haarden. Hierdoor zal een metamorfose van het interieur snel haalbaar kunnen zijn zonder al te veel te hoeven investeren. Met een beetje fantasie is met een gebruikte gashaard een geheel ander aanzicht aan het interieur te geven. Om bij het ontbreken van een schoorsteen toch een gashaard te kunnen plaatsen zou naar vrijstaande modellen gekeken kunnen worden. Vaak zijn deze tijdloos vormgegeven en op een ideale manier toe te passen bij een directe afvoer door de gevel.

Stel uzelf een paar vragen voordat u naar een showroom gaat:

Moet uw gaskachel of gashaard dienen als decoratie? Verwarming? Of beide?

In welke stijl is uw huis ingericht? En welke stijl van gaskachel past hier bij?

Waar moet de gaskachel komen? Hoe groot is deze ruimte? Hoe hoog zijn de plafonds?

Wat is de leeftijd van uw woning, mate van isolatie en ventilatie ?

Hoe dikwijls zal u de gaskachel of gashaard gebruiken? Moet hij dienen als primaire verwarming?

Wat is uw budget voor uw aankoop? Is de installatie in de prijs ingegrepen?

Met goed onderhoud hebt u jaren plezier van uw gaskachel, kan men meteen een onderhoudscontract bedingen ?

Omdat er op zoveel verschillende plekken behoefte is voor een goede verwarming, zal voor het plaatsen van gashaarden naar de geschikte modellen gezocht moeten worden. Omdat het resultaat nogal kan verschillen met betrekking tot het gasverbruik of de te realiseren verwarming, is het inschakelen van een deskundige vaak verstandig.

De gevaren voor een haard die met gas wordt gestookt is niet groot, mits deskundig geplaatst en aangesloten. Uitgaande van professionele plaatsing kan een gashaard niet alleen warmte maar ook extra sfeer brengen.

Door de vele sfeervolle gashaarden , waaruit bij diverse collecties uit gekozen kan worden, is het mogelijk rekening te houden met het totale interieur. Moderne gas inzethaarden zijn veelal ideaal om toe te passen in een bestaande plaats van een openhaard.

Door de levering in verschillende kleuren en designs zijn de gashaarden makkelijk aan een bestaand interieur aan te passen. Ook zijn in te bouwen gasaarden leverbaar met de mogelijkheid om deze op afstand te bedienen. Afstandbedieningen behoren soms tot de standaard uitrusting.

Bij het inbouwen van een gashaard zijn makkelijk aan te sluiten uitvoeringen in de handel met standaard maten voor een bestaande schoorsteen. Bij het vervangen van een houtkachel wordt het vlammenspel vervangen door een design siergashaard waar de vlammen even sierlijk hun spel in spelen.

De huidige brandersystemen zijn zeer vooruitstrevend en geven zelfs uitzonderlijk hoge rendementen af. Indien geen schouw aanwezig is voor de plek van een te plaatsen gashaard zal bekeken moeten worden of een speciaal model aangeschaft kan worden. Het bouwen van een schouw en een schoorsteen zijn geen voordelige zaak, met name niet in bestaande bouw.

Maar voordat het design van gashaarden bekeken zal gaan worden is het zaak om eerst te bepalen welk vermogen nodig is om een ruimte op de gewenste temperatuur te verwarmen. Bij verschillende ruimtes behoren vaak ook verschillende temperaturen die gewenst zijn en is de isolering verschillend.

Er zal begonnen moeten worden met het bepalen van het vermogen dat gashaarden nodig hebben om de ruimtes voldoende warmte te geven. Dit moet worden gedaan door het opmeten van de m3 inhoud van de te verwarmen ruimtes. Een goed geïsoleerde woning zal gashaarden nodig hebben met lagere vermogens dan een niet voldoende geïsoleerde woning.

Wat is nu een juiste gashaard prijs. Wat mag mijn keuze kosten? Voor de bepaling van de juiste prijs voor een aan te schaffen gashaard zullen eerst wat zaken met elkaar vergeleken worden. Alleen met een bezoek aan een site, waar de verschillende prijzen van gashaarden vergeleken kunnen worden, zullen nog veel vragen onbeantwoord blijven.

Als leek zal het niet gek zijn om, voordat naar een prijs gekeken zal worden, een aantal wensen op een rij te zetten. Vooral om dat er zoveel te wensen kan zijn is het belangrijk te beginnen met een aantal eigen prioriteiten.

De capaciteit zal een grote rol spelen, evenals benodigde bouwkundige kosten die noodzakelijk kunnen zijn. Indien zal worden gekozen voor een gashaard met te weinig capaciteit, zal het moeilijk worden een ruimte aangenaam te verwarmen.

Bij de noodzaak tot ingrijpende verbouwingswerkzaamheden is het de vraag of wel zo en hoge prijs betaald moet worden voor de plaatsing van een gashaard. Hoe dan ook, hiermee kan in het prille begin al een dilemma ontstaan.

Kwaliteit en prijs zullen in een redelijke verhouding moeten staan. Bij het kiezen voor een exclusief ontworpen model is het de vraag of een bepaalde design keuze de prijs wel waard is. De functionaliteit van de gashaard zal optimaal moeten zijn, onafhankelijk van individuele basiseisen.

Voor gashaarden die ook moeten voldoen aan de huidige milieunormen, met beperkte CO2-uitstoot, zal voor de aanschaf toch al een redelijke prijs betaald moeten worden. Bouwkundige adviseurs kunnen in samenspraak met een binnenhuisdesigner bestaan met gedegen adviezen, waardoor bepaalde keuzes zijn te verantwoorden.

Een gashaard aanschaffen die past bij het bestaand interieur en een bouwkundig verantwoorde uitvoering van verbouwwerkzaamheden kunnen dan tegen een af te spreken prijs, op voorhand duidelijkheid geven.

Calorieën vretende gashaarden die voordelig zijn aan te schaffen zullen hun prijs dan betalen bij het ontvangen van de energierekening. Koop niet tegen iedere prijs de eerste of de beste gashaard en neem alle tijd om te maken beslissingen goed te overwegen.

Indien na aanschaf van en mooie gashaard aan het inbouwen moet worden begonnen, zullen een aantal zaakjes geregeld moeten worden. Een dergelijke omvangrijke ingreep zal aan alle bouwschriften moeten voldoen. Informatie hierover dient bij de Gemeente opgevraagd te worden, zodat werkzaamheden volgen een bouwbesluit kunnen worden uitgevoerd.

Naast de regeltjes van de overheid dient eveneens voldaan te worden aan door fabrikanten voorgeschreven maatregelen en voorzieningen. Bij het plaatsen van een nieuwe schoorsteen of nieuwe afvoerpijp dienen alle veiligheidsnormen in acht te worden genomen.

De CO2-normen dienen eveneens in acht te worden genomen, het milieu brengt nu aanmaal ook een aantal verplichtingen betreffende de uitstoot met zich mee. Met een ingebouwde gashaard kan de sfeer van het interieur een extra warm tintje krijgen.

Een goed advies dient en onderdeel te zijn bij de overwegingen voordat een beslissing tot aankoop van een in te bouwen gashaard wordt overgegaan. Er zal gekeken moeten worden voor welk verbrandingssysteem gekozen moet gaan worden.

Indien de mogelijkheid tot het plaatsen van een gashaard aanwezig is, zal duidelijk bepaald dienen te worden hoe dat dan zal worden uitgevoerd. Naast en leuk design zal ook het gasverbruik een rol meespelen.

Met enkel een luxueuze gashaard plaatsen, die een spectaculair vlammenbeeld zal tonen, kan het inbouwen niet gelijk zijn beslist. Inbouwgashaarden zijn dan ook in zich onderscheidende modellen te verkrijgen, afkomstig van verschillende producenten en voor ieder design.

Een gashaard kan goed dienst doen als sfeerhaard, al dan niet ingebouwd. Energiebesparend een gashaard als openhaard laten inbouwen, ook nog in een milieuvriendelijke uitvoering, zal zeker bij veel liefhebbers met open handen worden ontvangen.

Ook is steeds vaker een realistisch sfeerhoutvuur te zien in gashaarden, die zijn voorzien van unieke brandersystemen waardoor zelfs een gloei-as-effect behaald kan worden. Met de digitale regeling voor de temperatuurcontrole en de instellingen van de ventilator zijn de gashaarden zelfs met en wekelijks programma in te stellen.