GASHAARDEN: Gaskachels als inbouwcassette c.q. inzetkachel of inzethaard

Direct naar:

| Gaskachels in Friesland | Gashaarden of gaskachel s in Brabant | Gaskachels en het rookkanaal | Gaskachels van Dru | Gashaard Friesland | Gaskachel Utrecht | Open Haard op gas | Gashaarden van Faber | Inbouwhaard op gas van Barbas | Inzethaarden op gas van Bocal | Gaskachel Flevoland | Gaskachel Noord Holland | Gaskachel Noord Brabant | Gashaard Bellfires | Gashaard Gelderland | Antieke gaskachel |
Gashaard Kalfire | Vrijstaande gashaarden Gazco | Buitenhaarden op gas | Gashaard van Dru |


Gaskachels als inbouwcassette c.q. inzetkachel of inzethaard.

Een gaskachel of gashaard kan als inbouwcasette of inzethaard een zeer goede oplossing zijn voor een open haard. Open haarden halen in het beste geval een rendement van slechts 20%. Dit type van gaskachels c.q. inbouwhaarden kan vrij makkelijk ingebouwd worden. De originele schoorsteen van de open haard moet wel aangepast worden om gebruikt te kunnen worden voor een gaskachel. Dit betekent meestal dat er een nieuwe buis geïnstalleerd moet worden in de schoorsteen.

Inbouwgaskachels leveren voldoende warmte om de woonkamer aangenaam te verwarmen. De meeste modellen zijn uitgerust met een ventilator om de warmte in de kamer te brengen en met een thermostaat. Bij dit type van gaskachels heeft een ventilator wel degelijk nut aangezien anders de warmte voor een groot deel zal geabsorbeerd worden door het bestaande metselwerk van de vroegere open haard waardoor het lang zal duren vooraleer de kamer opgewarmd is.

Een vrijstaande gaskachel of gashaard geeft meer warmte af dan een inbouwgashaard omdat bij deze laatste het omringende metselwerk een deel van de warmte zal absorberen. Ook heeft men bij een vrijstaande gaskachel geen elektriciteitsverbruik aangezien deze meestal zonder ventilator kunnen werken. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar gaande van rustiek tot hypermodern.

Gas inbouwhaarden of gas inbouwkachels zijn bedoeld om een bestaande klassieke open haard aan te passen. Met dit systeem hebt u een volwaardige verwarming in handen die u op minder koude dagen goed zal weten te waarderen, en die tegelijk zeer sfeervol overkomt. Ze kunnen in vrijwel elke open haard ingebouwd worden omdat ze in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Indien blijkt dat er geen enkel model is dat past in het bestaande metselwerk van de haard dan kan men decoratieve panelen krijgen die de openingen rondom de casette mooi kunnen dichtmaken.

Moderne inbouw gaskachels verschillen van inbouwcasettes zoals zij in den beginne bedoeld waren in die aard dat ze niet ontworpen werden om gebruikt te worden in een bestaande open haard, maar als kachel op zich waar een constructie rond gebouwd wordt. Men vind deze kachels veel terug in nieuwbouw woningen waar men door inventief design de kachel kan laten samensmelten met de rest van het interieur.

Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen en afmetingen. Sommige gashaarden hebben glas aan 2 zijden of zelfs aan 3 zijden van de kachel. Sommige modellen zijn voorzien van een ventilator maar omdat ze meestal aan meerdere zijden vrijstaan kunnen ze voldoende warmte afgeven zonder ventilator. Ook bij deze modellen moet men een onderscheid maken tussen decoratieve gaskachels en hoog rendement gaskachels of gashaarden.

Vanaf 2011 zullen een aantal nieuwe Europese normen gaan gelden voor de beperking van CO-uitstoot, wat tot gevolg heeft voor de uitrusting van ook de inbouw gashaard. Fabrikanten zullen er alles aan doen om bestaande modellen om te bouwen. Daarnaast komen grote aantallen nieuwe modellen in de handel.

Voor de consument die een nieuwe inbouw gashaard gaat aanschaffen is het van belang om rekening te houden met de nieuw in te voeren normen. Let op de toepassing hiervan op de aan te kopen nieuwe haard.

Veel onderdelen die in gashaarden worden gebruikt besparen geen energie. Bepaalde katalysatoren en elektrische weerstanden behoren daartoe. Ook de manier van verbranding zal een bijdrage kunnen leveren aan een hoog rendement van een inbouw gashaard.

Naast een schone ruit zal door de ecologische werking een bijna roetvrij schoorsteenkanaal gerealiseerd worden. Zowel de CO-uitstoot als de uitstoot van stof zal bij de toekomstige Europese normen fors lager zijn als bij de strenge huidige NORM DIN+ die momenteel van toepassing is.

Het is af te vragen of de functionaliteit een hogere prioriteit zal hebben bij de aanschaf van een inbouw gashaard als het design. Het is een must dat de aanschaf in zijn geheel past bij de ideeën voor het geheel interieur.

Er zijn verschillende inzet units die een werkelijke lust voor het oog zijn en die en lange tijd gebruikt kunnen worden. Ook zal de uitvoering van rookvangkappen een maximale trek moeten garanderen. Een rookgasaansluiting kan in de meeste gevallen op een bestaand rookkanaal aangesloten worden.

Veel inbouw gashaarden zijn van staal uitgevoerd en kunnen geheel tegen de muur geplaatst worden. De voorkant zal ook regelmatig in een strakke afwerking zijn te vinden. Indien noodzakelijk kunnen lijsten geleverd worden om op de muur te plaatsen.

Een te grote stookopening kan worden opgelost met de plaatsing van glas, waardoor er een verkleining plaats vindt. Laat een inbouw gashaard bouwen en plaatsen door een gespecialiseerde installateur en voorkom hierbij problemen.

Bron: http://www.verwarming-info.be/verwarming-aardgas.htm