HOUTKACHELS: Houtkachel typen en tips voor goed gebruik

houtkachel-houthaard-houtkachels

Optimaal gebruik van houtkachels en houthaarden

Zorg voor voldoende zuurstof in de ruimte waar de houtkachel staat. Houtkachels onttrekken zuurstof aan de ruimte. In goed geïsoleerde woningen moet men daarom rekening houden met de toevoer van zuurstof.

Open de luchtklep van de houtkachel geheel voor voldoende luchttoevoer om het vuur goed aan te krijgen.

Laat een laagje van as over in de houtkachel waar je het hout op kan leggen.

Wanneer u gebruik maakt van papier om het vuur in de houtkachel aan te maken, gebruik dan schoon wit papier en niet geprinte magazines of kranten. Dit met het oog op het milieu. Er bestaan ook speciale aanmaakblokken voor houtkachels die gedurende anderhalf uur branden. Meestal zijn deze aanmaakblokken bij de bouwmarkt te verkrijgen.

Laat ruimte tussen de verschillende blokken hout in de kachel zodat de zuurstof er goed tussen kan komen. Zorg voor droog hout met een vochtpercentage beneden de 20%.

Nat hout kun je niet alleen herkennen door te voelen maar ook door het geluid tijdens het branden. Het geeft een dof geluid bij het knetteren. Droog hout klinkt hoger alsof men met een ijzeren staaf op een tafel slaat. Nat hout klinkt alsof men een boek op de grond laat vallen.

Maak een combinatie van hardhout en zachthout. Begin met het zachte hout omdat dit sneller vlam vat en hierdoor het vuur goed aan te krijgen is. Is het vuur eenmaal aan kan men beter hardhout aan de houtkachel toevoegen. Dit heeft een dichtere structuur en zal langer en daardoor efficiënter branden. Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger. Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel. Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding die vervuiling veroorzaakt.

Zorg voor een vuur dat witte of kleurloze rook produceert. Wanneer de rook zwart of donker is dan zal er sprake zijn van een onvolledige verbranding in de houtkachel.

Pleeg regelmatig onderhoud, zowel aan de houtkachel als de schoorsteen.