HOUTKACHELS: Hakhout drogen, verkrijgen, kopen, hoe ga ik om met brandhout

Hakhout drogen, verkrijgen, kopen, hoe ga ik om met brandhout

Handig hout drogen


Hakhout moet goed droog zijn voor gebruik. Droog hout krimpt, gaat scheuren en de schors laat gemakkelijk los. Korte gekloofde blokken (tussen 25 en dertig centimeter) die in de wind liggen, drogen het best. Een geschikte bewaarplaats is buiten onder een afdak. Daar kan de wind er goed bij maar ligt het hout beschut tegen regen. Overdek het hout niet met plastic. Beschimmeld hout is te vochtig. Hout met 20% vocht is droog genoeg om te stoken. Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter. De ideale maat is 33x7x7cm. Droog hout herkent u aan krimpscheurtjes, het lichtere gewicht en de afwezigheid van natte geuren. Droog hout sist niet in het vuur en laat veel minder roet achter. Hout is nat van de groeisappen en die gaan er het beste uit door de wind. Dus droog het hout op een plaats waar de wind er goed bij kan. Een beetje regen of sneeuw kan geen kwaad.

Tabel droogtijden

Houtsoorten die veel hars bevatten, zoals den, spar en lariks, zijn minder geschikt als brandstof voor houtkachels of houthaarden: de hars geeft namelijk veel vonken. Bovendien laten deze soorten meer teer (creosoot) achter in het rookkanaal van de kachel maar ook in de haard zelf.In de tabel staan gemiddelde droogtijden per houtsoort.


Houtsoort

Droogtijd

Den, Populier

1 jaar

Linde, Wilg, Spar, Berk, Es, Els

1,5 jaar

Fruitboom, Beuk

2 jaar

Eik

2,5 jaar

Onder invloed van zonlicht bouwt een boom houtcellen op uit kooldioxide (CO2), water en mineralen. In feite is hout dus opgeslagen zonne-energie. Tijdens dat groeiproces onttrekt de boom CO2 aan de lucht en geeft er zuurstof voor terug. Als brandstof is hout ideaal, ook uit milieuoverwegingen. Want als we het hout ongebruikt zouden laten en laten verrotten, dan komt er dezelfde hoeveelheid kooldioxide (CO2) vrij als bij verbranding. In milieutermen gesproken; hout is CO2-neutraal.