Houtkachel

Een houtkachel, goede keus!

Als je kiest voor een houtkachel, dan kies je voor verwarming in de meest oorspronkelijke en natuurlijke vorm. De weldadige warmte, het betoverende vlammenspel en het knisperen van het vuur in een houtkachel, doen de meeste harten smelten. Bovendien is het verwarmen van je woning met een houtkachel goedkoop en milieuneutraal. Met een houtkachel kan je namelijk aanzienlijk op je stookkosten besparen. Daarvoor is het wel van belang dat je kiest voor een goede houtkachel met een hoog rendement.

De superzuinige verbranding van de nieuwe generatie houtkachels

Tegenwoordig worden houtkachels ontwikkeld met ingenieuze, geavanceerde verbrandingstechnieken waardoor elk houtblok optimaal verbrand wordt en er weinig as in de kachel overblijft. We kennen de primaire, secundaire en inmiddels zelfs de tertiaire verbranding. Door de toevoer van zuurstof na elk deel van het verbrandingsproces worden de resterende deeltjes nog naverbrand. Door die moderne verbrandingssystemen is er ook maar weinig uitstoot van schadelijke stoffen in het milieu, mits men natuurlijk met schoon, droog hout stookt. Maar dat is tegenwoordig sowieso een voorwaarde want de allesbrander bestaat eigenlijk al lang niet meer. Vroeger ging bij een houtkachel veel warmte verloren naar de schoorsteen, tegenwoordig worden hoge rendementen behaald richting de 90 procent. Een bijkomend voordeel van de nieuwe technieken is dat er ook mooi zicht op het vlammenspel mogelijk blijft. Door het zogenaamde schoonglassysteem, waar de meeste moderne houtkachels, tegenwoordig mee uitgerust zijn, wordt een laagje lucht als het ware langs het glas geblazen waardoor roet minder snel op de kachelruitjes neerslaat. Zo kunt u blijven genieten van het uitzicht!

Alle merken, elk soort houtkachel

Er zijn vele soorten houtkachels, variërend van een vrijstaande houtkachel, een houtgestookte inbouwhaard of inzethaard, een hangende houtkachel, een speksteenkachel en zelfs een houtgestookte cv haard. Elke soort houtkachel heeft zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van de situatie bij uw thuis kunnen wij u natuurlijk een passend advies geven. Bij 't Stokertje leveren wij alle soorten en merken houtkachels en houtgestookte haarden. U kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het. Omdat wij dealer zijn van vrijwel alle merken houtkachels, zijn wij gegarandeerd objectief en heeft u bij ons de grootste keuze. Natuurlijk leveren wij ook de bijbehorende accessoires en het benodige rookkanaal of de aansluiting op uw rookkanaal. Voor advies over een houtkachel of rookkanaal komen wij ook graag bij u thuis. 

De voordelen van een houtkachel op een rij

Om het nog even overzichtelijk samen te vatten, kunt u hieronder alle voordelen van een houtkachel nog eens bekijken. Bent u daarna overtuigd? Kom dan eens gezellig langs in een van onze showrooms of bekijk ons assortiment in onze haardencatalogus. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een houtkachel, maar die zijn kort samen te vatten. Een houtkachel kost tijd en je wordt er meerdere keren warm van... Want het zorgen voor hout is een inspannende bezigheid. Positief bekeken, blijf je er fit bij en zorgt het halen van hout weer voor een frisse neus!

  • de meest sfeervolle en gezellig manier van verwarmen
  • een houtkachel is niet alleen een verwarmingstoestel maar ook een sieraad in uw interieur
  • lagere stookkosten, besparing ten opzichte van centrale verwarming tot wel 50 procent
  • met een houtkachel stook je milieuneutraal en duurzaam
  • een houtkachel met een hoog rendement is zeer energiezuinig
  • met een houtkachel gebruik je duurzame en hernieuwbare energie
  • altijd een knusse plek in huis om bij te praten, een houtkachel is een echte trekpleister
  • het verwarmen van je huis met een houtkachel betekent onafhankelijkheid van energieleveranciers

Met een houtkachel stook je milieuneutraal

Niet veel mensen weten dat je met een houtkachel op een milieuvriendelijke manier je huis kan verwarmen. Onze wereldvoorraad van fossiele brandstoffen is niet onuitputtelijk. Daarom wordt naarstig gezocht naar alternatieve manieren van verwarmen en vliegen de woorden duurzaam, hernieuwbaar en milieuneutraal je herhaaldelijk om de oren. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Om niet afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen wordt gezocht naar andere brandstoffen en manieren van warmte genereren of terugwinnen. Als deze alternatieve brandstoffen ook weer opnieuw aangemaakt kunnen worden, spreken we van hernieuwbare energie. Het stoken met een houtkachel is een vorm van hernieuwbare energie omdat de productie van hout altijd doorgaat door het aanplanten van nieuwe bossen. Hier is de laatste tijd ook veel aandacht voor. Energie is duurzaam als de winning of het gebruik ervan niet op een andere manier onevenredig belastend is voor het milieu op lange termijn (voor de generaties na ons). Verder is het stoken met een houtkachel milieuneutraal omdat de effecten geen nadelige invloed hebben op het milieu in zijn algemeen. BIj het verbranden van hout komt evenveel CO2 vrij als bij het natuurlijke verrottingsproces van hout in bijvoorbeeld een bos. Dan kun je het hout dus beter in de houtkachel verbranden! Verder halen bomen gedurende het groeiproces veel CO2 uit de lucht. Daarom is hout per saldo als brandstof zeer gunstig voor het milieu. 

 

You tube filmpje houtkachel

Button voorproefje

Stokertje selectie