GASHAARDEN: Waarom een gaskachel of gashaard kopen ?

Direct naar:

| Gaskachels in Coevorden | Gashaarden of gaskachel s in Dronten | Gashaarden en het rookkanaal | Gashaard van Dru | Gashaard Sneek | Gaskachel Zwolle | Openhaarden op gas | Gashaard van Faber | Gashaard van Barbas | Haard op gas van Bocal | Gaskachel Zeewolde | Gaskachel Enkhuizen | Gaskachel Duiven | Gashaard Bellfires | Gashaard Apeldoorn | Antieke gaskachels |
Gashaard Kalfire | Vrijstaande gashaarden Gazco | Buitenhaard op gas | Gaskachels van Dru |

Waarom een gaskachel of haard kopen ?

Een gaskachel is een vrijstaand apparaat dat warmte produceert door het verbranden van aardgas. Een gaskachel is zichtbaar een gesloten apparaat, maar heeft aan de onderzijde openingen voor toevoer van lucht. Aan de binnenzijde is een gaskachel voorzien van vuurvaste steen om de metalen buitenzijde te beschermen tegen de opgewekte hitte. Tevens absorbeert de vuurvaste steen of vermiculiet de vrijgekomen energie om de warmte in het apparaat en de omliggende ruimte af te geven en niet verloren laat gaan in het rookkanaal.

Een gashaard is een nogal algemene benaming voor kachels die warmte moeten afgeven op gas. Gas is dan wel, vanzelfsprekend, de te stoken brandstof in alle gashaarden. De vraag blijft dan wel hoe de beste haard, voor de juiste toepassing, gekozen zal moeten worden.

Of het nu gaat om in te bouwen, voor te zetten of te gebruiken voor het verwarmen van een installatie, het draagt allemaal de naam gashaard. Enkel alles op een rijtje zetten wat van doen heeft men een in de woning te gebruiken gashaard, is al een hele klus.

Voor de gezelligheid zijn veel gashaarden te verkrijgen die vaak ook nog in prachtige designs zijn uitgevoerd. Het ene model gashaard is dan weer mooier dan het andere. De woningen worden behaaglijk van warmte voorzien en het interieur doet er voor de gashaard niet toe.

Als bewoner van een prachtige woning of een landhuis zal gekozen worden voor een exclusiever ontwerp voor de salon, in een aan het interieur aangepast design. Voor een gashaard met de bestemming de bijkeuken te verwarmen zullen dan ook geheel andere eisen gesteld worden.

Wel zal voor beide bestemmingen gekozen worden voor een veilige gashaard in een degelijke uitvoering. Wat betreft de degelijkheid en de veiligheid, zullen alle leverbare modellen haarden dienen te zijn voorzien van de nodige certificaten.

Ook voor het plaatsen van en gashaard bestaan verschillende normen en voorschriften en is het opletten met het installeren. Meerdere installatiebedrijven zijn in staat uitvoerige adviezen in rapporten samen te vatten en daarin de richtlijnen voor een aan te schaffen gashaard te beschrijven.

Door de aanschaf van een gashaard naar eigen voorkeur, wel door rekening te houden met een afgegeven advies, dienen ook de bouwkundige voorzieningen op orde gebracht te worden. In de woningen waar al een haard heeft gestaan zal dat dan ook niet tot problemen hoeven te leiden.

Met een goede gashaard is energie te besparen en kan worden voldaan aan de zwaarste eisen die tegenwoordig gelden voor het milieu. Door de behaaglijke warmte die verwacht kan worden zal het prettig verblijven zijn in en omgeving waar en gashaard is geplaatst.

Gaskachels en gashaarden zijn de laatste jaren veel veranderd en verbeterd. Bij sommige modellen kan men zelfs moeilijk zien of het nu een gaskachel of een houtkachel is, wat natuurlijk ten goede komt aan de sfeer in de woonkamer. Een gaskachel of gashaard heeft meer voordelen dan een houtkachel. Het is alleen interessant om een houtkachel te kopen indien u bereid bent om zelf uw hout te zagen en te klieven, en indien u uw hout gratis of goedkoop ergens kan krijgen.

Indien dit niet het geval is en indien u er niets voor voelt om zelf hout te verwerken, of indien u niet de plaats hebt om voldoende hout te bewaren, dan is een gaskachel beter geschikt. De voordelen zijn: snelle warmte afgifte zonder problemen om het vuur harder te laten branden, men hoeft zich geen zorgen te maken over de houtvoorraad, er is weinig of geen onderhoud nodig aan een gaskachel en aan de schoorsteen, en moderne kachels halen een heel hoog rendement.

Voor het kiezen van de juiste verwarming zal eerst de soort brandstof gekozen dienen te worden. Hoe moet gestookt gaan worden en welke voorzieningen dienen daarvoor getroffen te worden. Is er al een haard, schoorsteen, gas enzovoort aanwezig dan zal de keuze niet al te moeilijk zijn.

Het stoken op gas heeft momenteel extra mogelijkheden omdat er voor iedere wens wel een haard is te kiezen. Het kan dan kiezen worden uit collecties van open haarden, gesloten haarden, voorzetkachels, sfeerhaarden en verder nog teveel om op te noemen.

Ook zal het design moeten aanstaan en zijn in te passen bij ieder interieur. Zowel voor een klassieke inrichting als voor een moderne kamer is een haard op gas te kopen. Natuurlijk is de uitstraling van warmte belangrijk, soms is het kiezen voor een model dat wat meer sfeer geeft.

Voor welke warmtebron ook gekozen gaat worden, de voorzieningen dienen aanwezig te zijn of te worden aangelegd. De kosten voor de aanleg kunnen nogal oplopen bij het maken van de verkeerde keuzes.

De aanleg van gas dient te geschieden met her respecteren van de daarvoor geldende regeltjes. Bouwtechnisch zal de woning hiervoor in orde moeten zijn of in orde gemaakt worden. Soms is het bouwen van een schoorsteen een te grote ingreep en kan de haard die met gas gestookt kan worden als gevelkachel geplaatst worden.

De stijlen van gashaarden zijn zo verschillend dat er voor ieder wel een passend model te kiezen moet zijn. Openhaarden en sierhaarden zijn uitstekend geschikt om met gas gestookt te worden. Ook aan de veiligheid en het milieu is voldoende aandacht geschonken en kan op een zuinige manier met de brandstof worden omgegaan.

Voor een smaakvol design kan de hulp van een binnenhuisarchitect misschien een steentje bijdragen. Zelf is het bijna ondoenlijk om het hele scala van modellen te kennen. Met het inschakelen van deskundigen zal eerder een betere oplossing gekozen kunnen worden en met alle aspecten rekening worden gehouden.

Er zijn een paar zaken waar men moet op letten als men een nieuwe gaskachel gaat kopen. Probeer een kachel te kopen die de verbrandingsgassen rechtstreeks door de muur kan afvoeren. We noemen dit een zgn gesloten verbrandingssysteem. Hierdoor hebt u geen schoorsteen nodig. Koop ook een kachels met een venster in keramisch glas. Dit zal meer hitte doorlaten dan ander glas.

Koop eventueel een model gashaard met ventilator. Dit is zeker interessant voor een inbouwcasette of wel een inbouwhaard. Vraag of de zijkanten en bovenkant van de inbouwcasette voldoende geisoleerd zijn zodat u niet te veel van de warmte verliest aan het metselwerk rondom de gaskachel.

Een thermostaat is niet altijd noodzakelijk. Informeer bovendien of de gaskachel of gashaard ook kan branden met grotere vlammen zodat men de indruk krijgt dat men een houtvuur heeft. Dit heeft niets te maken met zuinigheid, maar wel met het gevoel van gezelligheid en comfort.

Let er ook op dat u geen gaskachel of gashaard koopt die teveel of te weinig vermogen heeft. In een kachelzaak zal men aan de hand van de afmetingen die u opgeeft van een bepaalde kamer kunnen uitrekenen welke kachel geschikt is.

Bij en sfeervolle inrichting kan een gaskachel net weer iets extra uitstraling geven. De mooie sierlijke potkachels laten de ouden tijden weer herleven. Vaak in antraciet uitgevoerd en met mooie vlammetjes die zowel op een groot of lag pitje kunnen branden. De nostalgie van de losstaande gaskachel kan verder worden uitgebouwd met plaatsing van verschillende accessoires. De schouw kan op verschillende manieren haar bijdrage leveren aan de rustieke sfeer van het interieur.

Net als bij een houtkachel is een gaskachel een echte blikvanger. Het gebruik is zowel binnen als buiten het huis mogelijk. De gaskachel kan verder ook gebruikt worden voor de basis van een barbecue. Een open haard voor het maken van lekkere hapjes als paella of tandoori of voor het braden van vis of vlees, hiermee komt de gaskachel buiten extra goed tot zijn recht. Als er verder genoten dient te worden van het buitenleven zal een gaskachel als uitvoering van een kampvuur de nodige voordelen kunnen bieden.

Het voordeel van de gaskachel ten opzichte van de houtkachel is dat er altijd voldoende brandstof aanwezig is. Het gehannes met de aanmaakblokjes zal tot het verleden behoren, net als de vuile handen bij het aanmaken. Door de vele toepassingen van de gaskachel voor het buitengebruik is ook geen opslag van hout meer nodig. De schuur en de tuin kunnen eens goed opgeruimd worden, eventueel in combinatie met een nieuwe inrichting en aanleg.

Laat bij het aanleggen van het buitengebied de gasleidingen gelijk aanleggen. Met wat ideeën van een tuinarchitect kan zowel een terras als een tuin met sfeervolle gastoestellen worden ingericht. Makkelijk voor eigen pleziertjes onder elkaar maar ook ideaal voor het geven van tuinfeestjes. Gezelligheid met een kampvuur in de eigen tuin is ook een van de mogelijkheden van de gaskachel. De feestjes kunnen spontaan beginnen, brandstof voldoende en de nette kleren kunnen aangehouden worden.