Houthaard

HouthaardEen houthaard is een echte sfeermaker met zijn specifieke geur, geluid en behaaglijke warmte. Wist je dat enkele houthaarden, waaronder bijv. de Beaufort, zelfs beschikken over een bruikbare oven! Tevens is een houtkachel een goede zaak voor het milieu want wanneer er op hout gestookt wordt, draag je niet bij tot het broeikaseffect en maak je geen gebruik van de beperkte voorraad aan fossiele brandstoffen. Kortom, genoeg goede redenen voor een avondje knus borrelen bij de houthaard! Klik hier voor belangrijke informatie over houthaarden en het gebruik hiervan. Op onze website vindt u tevens informatie over vrijwel alle merken en typen houthaarden. In onze kachelpedia kunt u informatie opzoeken over veel gebruikte termen in de branche. Ook kunt u hier terecht voor achtergrondinformatie over de belangrijkste fabrikanten van ons reusachtige aanbod van nieuwe en gebruikte haarden en kachels.

Merken houthaarden & kachels

AltechAndersenAnyfireAustroflammBarbasBeaufortBellfiresBocalBullerjanCera DesignConturaDDGDik GeurtsDovreDruEdilKaminElement4FaberFiroGanzGardecoGazcoGlobal FiresGodinHaseHelexHergomHetaHwamJotulJydepejsenKal-fireKombifireLotusM-designMCZMorsoNestor MartinLa NordicaNordpeisOlympiaOrlanskiOxfordPierres d'HenriQuadra-FireRaisRedRenyRikaRocalRuby FiresSabluxSaeyScanSkanthermSparthermStovaxTotemVardeVermont CastingsWandersWikingWodtke 

Gespecialiseerd in houthaarden

Stokertje dienstenDe Stokertje bedrijven zijn gespecialiseerd in de installatie van houthaarden, gaskachels en pelletkachels. Aangezien veiligheid bij ons hoog in het vaandel staat, is ons personeel gediplomeerd installateur. Daarnaast beschikken wij over een eigen onderhouds-, service- en adviesdienst. In onze showrooms staan tal van houthaarden te branden. Komt u gerust eens langs voor advies. Maak kennis met ons en beleef het vuur in zijn mooiste vorm! 

Hoeveel vermogen moet mijn houtkachel of haard hebben ?

U kunt op eenvoudige wijze het vermogen bepalen van de houthaard of warmte van de kachel die u nodig heeft om de gewenste ruimte te verwarmen. In de grafiek hieronder ziet u het vermogen vande houthaard uitgedrukt in kilowatt (kW). De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Het aantal kubieke meters bepaalt u door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Op het snijpunt van één van de drie lijnen kunt u vervolgens het benodigde vermogen aflezen. Welke van de drie lijnen u moet kiezen, hangt af van de mate waarin uw woning is geïsoleerd.
Grafiek vermogen
Lijn A geldt voor een goed geïsoleerde woning. De woning is voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie. Lijn B geldt voor een redelijk geïsoleerde woning. De woning is minimaal voorzien van dubbele beglazing. Lijn C geldt voor een slecht geïsoleerde woning. De woning heeft geen van de hierboven genoemde vormen van isolatie.

Let op!
Er zijn echter ook nog bepaalde factoren waardoor het warmteverlies in de woning vergroot wordt. Denkt u maar eens aan een open keuken of een open trap. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Dit warmteverlies kan worden opgevangen door in dergelijke situaties een houthaard of houtkachel met een groter vermogen te kiezen. Daarom adviseren wij u altijd met uw vakspecialist te overleggen voordat u een keuze maakt.

Wat is nog meer van belang voor veel stookplezier ?

Houtkachel Jannik Dik GeurtsDe conditie van de schoorsteen of rookkanaal is cruciaal voor het functioneren van uw houthaard of houtkachel. U kunt, bij wijze van spreken natuurlijk, beter een zwakkere houtkachel of houthaard hebben dan een slecht rookkanaal om toch aan een bepaalde warmtebehoefte te kunnen voldoen. Daarnaast is er bij een goed rookkanaal minder kans op schoorsteenbrand wat de veiligheid van u en uw medebewoners ten goede komt. Laat u daarom altijd adviseren bij uw dealer over het rookkanaal dat u nodig heeft of over de geschiktheid van een bestaand rookkanaal.

Keuze voor brandstof

De technische verschillen daargelaten, is de keuze tussen stoken op gas of op hout/pellets vaak een persoonlijke. Stoken op gas wordt meestal gekozen op basis van gemak en comfort. De mensen die voor hout kiezen, vinden dat niet belangrijk; zij vinden het juist prettig om er af en toe een blok hout bij de haard op te leggen en met het vuur bezig te zijn. Bij mist of windstil weer is de werking van het rookkanaal minimaal waardoor de verbranding moeilijk op gang komt. Dit heeft tot gevolg dat er laaghangende rook ontstaat en dat is vervelend voor uw buren. Daarnaast kan het zijn dat de houthaard als gevolg van de verminderde trek ook minder goed c.q. fel brandt. Daarom is het raadzaam het vuur niet te doven maar op te laten branden; door de luchttoevoer niet af te sluiten, behoudt u een volledige verbranding. Volgens de regelgeving moet een ruimte waarin gestookt wordt altijd geventileerd worden. Dat heeft puur met veiligheid te maken. Voor een betere werking van uw haard of kachel is het ook raadzaam om de betreffende ruimte te ventileren; er ontstaat dan een permanente luchttoevoer. Dit is nodig omdat voor de verbranding van hout zuurstof nodig is die uit de te verwarmen ruimte gehaald wordt. Als u een houthaard of houtkachel heeft met een aansluiting voor luchttoevoer van buitenaf, is ventileren, ten behoeve van een betere werking van uw toestel, niet noodzakelijk. Voor advies en onderhoudscontracten voor houthaard of gashaard kunt u natuurlijk ook bij ons terecht. Voor een volledig overzicht van onze diensten kijkt u op onze dienstenpagina.

Met een houthaard stoken is milieuneutraal!

Milieuneutraal

Stoken van de houthaard hoeft absoluut niet milieubelastend te zijn maar het hangt wel van een paar dingen af.

Ten eerste van de kwaliteit van uw houthaard of houtkachel. Een houtkachel of houthaard met een hoog rendement en een relatief schone uitstoot (CO2) is niet milieuonvriendelijk oftewel u stookt dan milieuneutraal. De CO2 die vrijkomt tijdens de verbranding wordt immers weer gebruikt door bomen om te groeien, naast voedingsstoffen uit de bodem en zonlicht, waardoor zij weer zuurstof kunnen afgeven. Ten tweede heeft het vermogen van uw houthaard of houtkachel hier invloed op. Een toestel met een te grote capaciteit (ten opzichte van de te verwarmen ruimte) zal niet voluit kunnen branden. Dit betekent dat de toevoer van de verbrandingslucht praktisch gesloten moet worden met als gevolg een onvolledige verbranding en dus een belasting voor het milieu.Tot slot is het belangrijk dat er regelmatig bos wordt teruggeplant. Bij goed bosbeheer is hout een onuitputtelijke energiebron.

Welke soort houthaard kiest u?

Houtkachels kunnen o.a. ingedeeld worden aan de hand van de soort warmte die ze produceren. Gietijzeren houthaarden leveren stralingswarmte en dubbelwandige houtkachels van plaatstaal leveren convectiewarmte. Soms is er sprake van een combinatie van straling en convectie. 

Gietijzeren kachels en stralingswarmte

Jotul F 163 houtkachel gietijzerDe gietijzeren houthaard is vaak een relatief goedkope haard. Gietijzeren houthaarden worden geleverd door o.a. Jotul, Dovre, Dru, Saey, Heta, Andersen, Waterford en Morso. Gieten kon men vroeger al, onderdelen worden gegoten in mallen, hierna worden de delen in elkaar gezet en gekit. De warmte wordt doorgaans niet gelijkmatig verdeeld over het te verwarmen vertrek. Bij de houthaard is het soms erg heet, daaromheen kan het nog koud zijn, zeker als de warme lucht om een hoekje moet. Gietijzeren houthaarden zijn zwaar en degelijk. Morso, Andersen, Saey en Dovre hebben gietijzeren houthaarden die ook convectiewarmte geven d.m.v. convectiepanelen aan de zijkant van de haard. Dit is soms ook optioneel te leveren. In de showrooms van 't Stokertje staan duizenden houthaarden opgesteld. Velen zijn ook brandend te bewonderen. In de smederij in Orvelte (www.ambachtentuin.nl) kunt u aanschouwen hoe de smid in vroegere tijden het kachelijzer bewerkte.

Stalen kachels en convectie warmte

Beaufort convectiekachelDe houthaarden met convectie zijn dubbelwandig en bijna altijd gemaakt van (duurzaam) plaatstaal. Doorgaans zijn deze houthaarden wat duurder vanwege de arbeid die gepaard gaat met laswerk en assemblage, echter ook het design speelt vaak een rol in de prijsstelling. Tussen de twee lagen plaatstaal zit lucht. Deze lucht wordt verwarmd en de warme lucht stijgt op en gaat circuleren met de koude lucht in de kamer. Deze houthaarden geven een comfortabele warmte af middels luchtstroming waardoor de warmte heel goed verspreid wordt (vooral geschikt voor U- of L-vormige kamers).Dit soort houthaarden straalt minder dan gietijzeren houthaarden. Ook al is het vermogen gelijk aan gietijzeren haarden dan wordt de warmte anders ervaren, het komt in alle hoeken en gaten of zelfs om een hoekje. Koop een dergelijke haard altijd bij de haardenspecialist en niet bij bouwmarkt, keukenboer of handelaar. In de loop der tijden is zeer veel inferieur materiaal toegepast en zijn modellen kachels nagemaakt. Voor wat betreft model zijn deze goedkope haarden bijna niet van echt te onderscheiden, als je naar de materiaaldikte kijkt zie je de verschillen echter direct.

Speksteen beklede houthaarden

Altech SpeksteenkachelDeze houthaard combineert stralingswarmte met convectiewarmte. Bij ca. 3 uur stoken ervaar je 3 uur daarna nog warmteafgifte. Deze houthaarden zijn relatief duur door de toepassing van speksteen (een duur natuursteenproduct). Ondanks de vaak hogere prijs van deze houthaarden worden ze toch vaak verkocht, alle kacheltechnieken worden nl. verenigd bij deze houthaard. Er is sprake van convectie (zie hierboven), er is sprake van de rendement verhogende (en bloedsomloop bevorderende) straling van speksteen (zie hieronder) en er is natuurlijk sprake van stralingswarmte (zie hierboven). De goede technieken in dit soort houthaarden leidende tot langere warmte afgifte, convectiewarmte en een beter rendement zijn stuk voor stuk absolute aankoopargumenten.

Speksteen houtkachels

Speksteen is een natuurproduct en het wordt vaak gewonnen in Finland, echter intussen ook in Brazilie, Zuid Afrika en India. Speksteen is opgebouwd uit 45 % magnesiet en ca. 45 % talk. Daarom is de steen zo zacht. Voor de houthaard is van belang dat hierdoor speciale opslagcapaciteiten voor de speksteen houthaard ontstaan. Steen kan wel druk opnemen maar geen trek. Niet verplaatsbare speksteen-houthaarden worden daarom ter plekke opgebouwd. Een houthaard die helemaal van speksteen is gemaakt, van binnen en van de buitenkant, houdt warmte vast maar straalt daarnaast zowel naar binnen als naar buiten. Hierdoor ontstaat een hogere en een stabielere verbrandingstemperatuur waardoor een rendementsverbetering optreedt. Bovendien is door deze werking sprake van een bandbreedte van vermogen. Door het ontwikkelen van een betere verbrandingstemperatuur kan je zowel met weinig als met veel hout in de verbrandingskamer van de houthaard stoken. Hierdoor kan je de vuurgrootte in de verbrandingskamer bepalen zonder negatieve consequenties (slecht vuur, rook, uitgaan van de haard), er is dus sprake van het goed kunnen regelen van het gewenste vermogen van de houthaard. Deze houthaarden zijn in tegenstelling tot de eerder genoemde beklede kachels dus helemaal van speksteen vervaardigd. Hierdoor ontstaan meerdere aanvullende eigenschappen waaronder een opslagcapaciteit waarbij na 3 uur stoken tot 20 uren nog warmte-afgifte plaats kan vinden. Van deze soort houthaard bestaan twee soorten, nl. mobiele (ca. 10 uren uitstraling) en niet mobiele types (tot 20 uren uitstraling, afhankelijk van de massa speksteen). De stralingsgolven van speksteenwarmte zijn lange golven, net als bij zonnestraling.

Speksteenwarmte als zonnestralen

Altech MassivAnders dan bij straling van gietijzeren houthaarden is de hoek van inval dusdanig steil dat deze straling net als bij de zon door glas heen straalt maar ook heerlijk op de huid prikkelt. Hierdoor werkt deze speksteenstraling bloedsomloop bevorderend, het is daarom niet voor niets dat mensen met gevoeligheid voor reuma hun toevlucht zoeken tot de aanschaf van een speksteen houthaard. De stralingswarmte van speksteen dringt tot diep in het lichaam door en brengt verlichting voor verkleumde handen en voeten. Ze verhoogt de bloeddoorstroming in de huid, zodat deze een gezonde kleur krijgt en voorzien wordt van voedingsstoffen op den wijze waar cosmeticaproducenten alleen maar van kunnen dromen. Stralingswarmte stimuleert het innerlijke verbrandingsproces, gifstoffen worden verwijderd en de productie van enzymen neemt toe.

Niet mobiele speksteen-houthaarden

Dit zijn speksteen houthaarden die volledig uit speksteen bestaan. Bekende NIET MOBIELE speksteen houthaardmerken zijn Tulikivi, Kivia en Nunna Unni. Hoewel deze houthaarden ook ter plaatste worden gemetseld of verlijmd kan je deze houthaarden niet goed vergelijken met leemkachels of tegelkachels. Het verschil zit hem in het materiaal gebruik nl. speksteen. Zie voor alle eigenschappen van speksteen hierboven. Gemetselde of verlijmde speksteen houthaarden zijn in verband met hun grote massa speksteen niet geschikt om continu te stoken. Veel gehanteerde cyclus is drie uur stoken , zes uur niet, drie uur stoken, zes uur niet etc. etc. Wordt te veel of te vaak gestookt met een massieve gelijmde speksteen houthaard dan treedt scheurvorming op. De toegevoegde waarde is er dan overigens ook niet meer vanwege het bereiken van de maximale opslagcapaciteit. Een niet-mobiele speksteenkachel is een grote investering en vergt een speciale manier van stoken.

Mobiele speksteen-houthaarden

Veel verkocht zijn speksteen houthaarden van Altech of Hergom. Deze speksteen houthaarden zijn van binnen en van buiten van speksteen en toch verplaatsbaar. Omdat steen wel druk en geen trek kan opnemen is om het toestel een metalen frame aangebracht. Deze houthaarden zijn natuurlijk wel van binnen en van buiten van speksteen waardoor ook hier sprake is van een bandbreedte van vermogen. Is het september dan stook je de houthaard rustig, wordt het elfstedentochtweer dan haal je meer capaciteit uit de houthaard door hem voller op te stoken. Door de geisoleerde verbrandingskamer kan deze houtkachel ook met een kleine vulling goed gestookt worden. Doordat deze houthaard gewoon doorgestookt kan worden kan deze houthaard in sfeer voorzien wanneer u dat maar wilt. De hele dag door vlammenspel is geen enkel probleem, in geval van dit soort speksteen houthaarden dus nog een extra voordeel. Mensen die fervent stoker zijn of eigenlijk het liefste hun gasleiding zouden afkoppelen zijn doorgaans direct te porren voor dit soort klasse kachels.