De houtkachel is hot in Wonen & Co van het DvhN

10 jaren en 5 maanden geleden geplaatst

Het Dagblad van het Noorden besteedde dit weekend veel aandacht aan de houtkachel in de bijlage Wonen & Co. Marc Hoogland, directeur van 't Stokertje, mocht journaliste Shyra Hueting wegwijs maken in de warme wereld van houtkachels. Dit mooie artikel was het resultaat!

de_houtkachel_is_hot_dvhn_3_november_2012_600

 

Voor de leesbaarheid hebben wij het artikel hieronder nog even weergegeven.

 

DE HOUTKACHEL IS HOT!

Een warm vuur is altijd al het toonbeeld van knusse winterse gezelligheid geweest, maar het lijkt wel of de populariteit van haarden en kachels steeds meer groeit. Het verlangen naar knus en authentiek heeft tot een revival van de houtkachel geleid. De houtkachel is hot, letterlijk en figuurlijk, zo meldt trendwatcher Monique van der Reijden van het perscentrum Wonen. Daarnaast is er de tendens dat de haard een geïntegreerd element van huis en architectuur is geworden.

Een overvloed aan kachelwarmte vinden we bij de grootste haardenspecialist in de Benelux: ' t Stokertje Kachelparadijs in Orvelte. In het pittoreske museumdorp zit het kachelparadijs in een rietgedekte boerderij, die tjokvol kachels en haarden staat. Variërend van ' modellen met ervaring' tot spiksplinternieuw design vol technische vooruitgang, van antieke schouwen tot haarden met een liftdeur en strakke  inbouwhaarden tot moderne pelletkachels. Wie denkt even snel een modelletje uit te zoeken voor thuis, komt bedrogen uit. Het aantal houtkachels en haarden is zo groot,  dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Maar de mannen van het kachelparadijs wijzen de weg en geven goede raad, verzekert directeur Marc Hoogland van 't Stokertje. Het kachelbedrijf heeft inmiddels zeven winkels in het land, onder meer in Joure en Groningen. Samen voeren ze 150 merken en hebben een hele collectie gebruikte kachels. In Orvelte staan liefst 1200 exemplaren -nieuw en gebruikt- opgesteld. Ze branden op bio-ethanol, kolen, gas, biomassa, olie, elektriciteit of hout.

"Zestig procent is houtkachel. Deze zijn te verdelen in vier categorieën: stralingskachels, vaak van gietijzer, convectiekachels met een dubbele wand met lucht, kachels gedeeltelijk bekleed met speksteen dat de warmte langer vasthoudt en kachels die volledig uit speksten bestaan die na drie uur stoken nog wel zeven uur warmte afgeven", doceert de kacheldirecteur.

Nieuw is bijvoorbeeld  een witte houtkachel op pootjes, van het type retro jaren zestig. Hij lijkt wel een beetje op de vorm van de kunststoftelevisies die je in die tijd wel zag. Bijzonder is ook een hangende haard, die aan de wand is bevestigd. Of een open haard, die in een handomdraai in een houtkachel te veranderen is door een glazen ruit naar beneden te trekken. Bij 't Stokertje doen ze er alles aan om sfeer te creëren. Er is bijvoorbeeld een haardenlounge waar verschillende modellen branden en waar je een idee krijgt hoe het er thuis uit kan zien. Verder is er een museum waar 'kachels met ervaring' nostaligische gevoelens opwekken en je meenemen naar de tijd van toen. Buiten op het erf worden onder meer pelletkachels en buitenhaarden gepresenteerd. Om het plaatje compleet te maken kun je demonstraties bijwonen van een smid. Lekker nostalgisch, maar ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil. Volgens Hoogland zit er veel vooruitgang in kachels die worden gestookt op biomassa. Deze worden bijvoorbeeld aangesloten op de cv en vloerverwarming. "Het is een aanvulling op energie uit aardwarmte en zonnepanelen. Zo kun je onafhankelijk zijn van de energiegiganten." 

Voor wie geen schoorsteen heeft is er ook iets leuks: een sfeerhaard die dankzij een bakje water en wat electriciteit rook en vlammen produceert. Zelfs bij zo'n mystic fire kom je de winteravonden genoeglijk door...

Meer informatie: www.stokertje.nl

Tekst : Shyra Hueting

Foto's : Duncan Wijting, 't Stokertje en Perscentrum Wonen

 

 

 

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht