Voortbestaan van Smederij in Orvelte in gevaar!

13 jaren en 4 maanden geleden geplaatst

Onze smederij uit 1784 ‘De Zweetdruppel’ in Orvelte; wie kent ‘m niet?
Eén van de belangrijkste trekpleisters van Orvelte dreigt nu na 225 jaren alsnog verloren te gaan voor het publiek. En dat terwijl het zo belangrijk is dat de jeugd kan zien (in het echt) hoe vroeger in Nederland geleefd en gewerkt werd.

De Smederij in Orvelte dreigt het volgende toeristenseizoen gesloten te worden, niet omdat er geen ambachtslieden meer te vinden zijn, hoewel dit wel steeds moeilijker wordt, maar omdat een omwonende hinder ondervindt van de stank die de smederij veroorzaakt. Om het ijzer te kunnen smeden moet er een heel heet vuur gestookt worden. Dit wordt gedaan met vette smeedkolen die een bepaalde geur veroorzaken. Door deze bewoner van Orvelte is de Gemeente Midden-Drenthe aangeschreven om de overlast van de smederij te onderzoeken. Hoewel de Gemeente Midden-Drenthe erg begaan is met het lot van de Smederij, is de Gemeente genoodzaakt deze kwestie formeel te benaderen. Andrea Schipper van de AmbachtenTuin in Orvelte ziet de toekomst van de smederij somber in: “In de hele gemeente is geen expertise beschikbaar om de stankoverlast te onderzoeken. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid bij ons neergelegd. Er is volgens mij geen andere keuze dan dat ’t Stokertje Kachelparadijs, die de AmbachtenTuin de afgelopen 3 jaren ook al gesubsidieerd heeft, het onderzoek zal moeten laten uitvoeren en betalen. Er wordt nu overleg gevoerd met gemeente Assen om ervaring te delen omtrent dit soort onderzoek.”

Hoewel de Smederij in Orvelte al tientallen jaren zonder problemen en klachten functioneert lijkt het er nu op dat de Smederij alsnog het loodje moet leggen. Op 9 november om 12.00 uur zal Royal Haskoning de benodigde metingen gaan uitvoeren.
Hopelijk zal het onderzoek uitwijzen dat de smederij mag blijven bestaan. Samen met de houtzagerij en de klompenmakerij zijn er 3 oude ambachten ‘live’ te zien bij de AmbachtenTuin van Orvelte.

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht