Interview in de Telegraaf, romantisch geknapper....

6 jaren en 2 maanden geleden geplaatst
Interview in de Telegraaf, romantisch geknapper.... afbeelding

Een kachel brengt een gezellige sfeer, precies de reden waarom de haard zo populair is, stelt Marc Hoogland, eigenaar van ’t Stokertje, een van Nederlands grootste haardenverkopers. 

,,Nederlanders houden van gezelligheid met elkaar, met vrienden, het gezin. Je haalt een stukje buiten naar binnen. Het is natuurlijk ook ultiem romantisch: in diverse videoclips (denk aan Last Christmas van Wham!) komt-ie voorbij. Het is een sfeerpunt waar je omheen gaat zitten om sterke verhalen te vertellen, om tot jezelf te komen. Hoewel de haard van oudsher natuurlijk pure noodzaak was: Toen was hij vooral praktisch, maar wel gedoe: er moest hout omen en hij moest worden aangemaakt en schoongemaakt.”

Dat laatste is nog steeds belangrijk. Want met de populariteit van de warmtebronnen kwamen ook de waarschuwingen. De fijnstof die kachels uitstoten, zou hoog en daarom ongezond zijn. ,,Daar waar verbrand wordt, ontstaat een chemische reactie”, geeft Hoogland toe. ,,Maar als je de kachel op de juiste manier gebruikt, is er niets aan de hand.”

Hout stoken zorgt voor beleving in de hele familie

Daartoe bestaat een uitgebreide handleiding, waarbij onder meer het juiste hout (droog en schoon), de juiste afvoer (voor elke kachel weer anders) en stookgedrag, zorgvuldig onderhoud en een goede kwaliteit van belang zijn. In elk huis kan een dergelijke warmtebron worden geïnstalleerd. Hoogland merkt in de praktijk dat de soort afhankelijk is van de levensfase. ,,Families gaan vaak voor een houtkachel. Het is een stukje cultuur: hout hakken, op de juiste manier aanmaken. Dat is natuurlijk mooi om met kinderen te doen.”

Voor wie wel de sfeer wil maar geen zin heeft om met hout te slepen, is een gashaard een goede keuze. Gaven deze vroeger niet bepaald sfeervolle vlammen, anno 2017 zijn ze behoorlijk natuurgetrouw. ,,Dezelfde beleving, maar je moet er minder voor doen.” Een elektrische is meer voor woningen zonder rookkanaal. ,,Ook die geeft natuurgetrouwe vlammen.”

telegraaf-28-01-2017-kleinformaat

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht