Coöperaties willen houtkachels terug

13 jaren en 10 maanden geleden geplaatst

AMSTERDAM - Woningbouwcorporaties gaan huizen en appartementen bouwen met houtkachels vanwege de gestegen gasprijzen. Dat gebeurt vooral in beboste omgevingen zoals de Veluwe, Limburg en Noord-Brabant, omdat daar veel afvalhout voorhanden is.

Huurders kunnen met houtkachelinstallaties veertig procent op hun energierekening jaarlijks besparen. Koepelorganisatie Aedes, met vijfhonderd aangesloten woningcorporaties, is groot voorstander om de komende jaren betaalbare en energievriendelijke woningen te bouwen. ,,Het is een van onze belangrijkste doelstellingen. Het plaatsen van houtkachels is daar een goed voorbeeld van", aldus een Aedes-woordvoerder.

Warm water
In Veenendaal bouwt woningbouwvereniging Patrimonium een appartementencomplex met een centrale houtkachel die zorgt voor warm water en verwarming voor 74 gezinnen. Een timmerfabriek in de regio levert pellets, brokjes geperst milieuvriendelijk houtafval.

De corporatie wil op die manier voorkomen dat bewoners op den duur niet te maken krijgen met hoge energierekeningen. Er wordt ruim 500 euro per woning extra geïnvesteerd voor een aansluiting met de centrale houtkachel. Dit bedrag zal binnen vijf jaar zijn terugverdiend, zo verwacht Patrimonium. De verkoop van houtkachels neemt in ieder geval een enorme vlucht. Gas- en stroomleverancier Nuon ziet de ontwikkelingen niet als een bedreiging. ,,We constateren dat steeds meer particuliere klanten zelf energieleverancier worden. Zo is er een explosieve vraag naar zonnepanelen als vervanger van gas ", zegt Nuon-woordvoerster Floske Kusse. ,,Houtkachels passen in die trend. Onze rol als energieleverancier gaat sowieso veranderen. Onze adviserende taak als het gaat om duurzame energie wordt daarmee groter." Er wordt gebruik gemaakt van houtkachels met warmtewisselaars: ,,Het is dan mogelijk om de kachel te gebruiken om radiatoren in woningen te verwarmen."

Bron: TelegraafDiverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht