De Allesbrander bestaat niet

13 jaren en 11 maanden geleden geplaatst

In sommige kachels kun je zowel hout als kolen stoken. Daarom worden ze ook wel `allesbranders´ genoemd. Dat is geen goede naam. In zo n kachel mag je echt niet alles stoken, en zeker geen afval.

`Alles vervuilt´
`Alles´ in de kachel branden, kan rampzalige gevolgen hebben voor jezelf en voor het milieu. Doe nooit huisvuil, plastic of papier in de kachel. Maar ook lang niet al het hout is geschikt voor de kachel. Het stoken van geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout is uit den boze, omdat bij de verbranding schadelijke stoffen, zoals zware metalen, vrijkomen.

Schoon hout
Alleen schoon hout dat gekloofd anderhalf tot twee jaar onder een afdak heeft gedroogd, is geschikt voor de haard of kachel. Dek het hout niet af met plastic, want dat belemmert het droogproces. Met vochtig hout krijg je altijd een onvolledige verbranding. Bovendien geeft het beduidend minder warmte af dan droog hout. Ook sloophout, behandeld hout, multiplex en spaanplaat zijn niet geschikt. Ze kunnen een hoge concentratie aan chloorverbindingen, PAK´s en zware metalen bevatten, en veroorzaken daardoor bij verbranding een grote uitstoot van schadelijke stoffen.

Alternatieven voor hout of steenkool
Naast hout of kolen kun je ook hout-, bruinkool- of zaagselparaffinebriketten stoken. Houtbriketten zijn zeer milieuvriendelijk, zolang je ze maar droog bewaart.

bron: RTL nieuws februari 2009

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht